И Зелената сделка на Европа тръгва ... от архитектурния модернизъм
13 Август 2022260
Автор: 24 часа

Театър “София”, НДК, резиденция “Бояна”, Ларгото, сградата на БТА - българските емблеми на този стил. Столичната община почна първия ремонт на театъра, откакто е построен

Когато в началото на миналия век автомобилите изпълват улиците, зараждат се масовите производства, светът неимоверно се забързва, модерният тогава човек търси да изрази новия си начин на живот и чрез своя дом и градска среда.

Двете световни войни окончателно преобръщат икономиката, бита, мисленето. Кризите, а впоследствие и нуждата да се изгради новият живот, налагат промяна във всеки един аспект, намерила своето проявление и във философията на архитектурния модернизъм.

Един век по-късно технологиите по-бързо от всякога променят живота, пандемията преобърна мисленето и бита ни, отново има икономическа криза и война в Европа, а

хората погледнаха с различни очи на своя дом и среда за живеене

Едновременно с това светът все по-осъзнато търси начини за завръщане към природата и запазване на нейните ресурси. И така, както тогава се заражда баухаус идеята за връзката с природата - част от мощното течение на модернизма и най-разнообразните му проявления, така днес можем да погледнем на новите зелени идеи на Европа като на негово продължение, казват специалистите.

Или модернизмът пак е модерен. Тренд, който далеч надхвърля рамките на архитектурата, защото и преди 100 години, и днес въплъщава начина, по който обществото приема и изразява себе си.

На този фон тренд и у нас е спасяването на сградите емблеми на българския модернизъм. От такива на близо век - повечето образци на жилищно строителство, интересът към които расте, до емблеми от времето на зрелия социализъм, с каквито разполага всеки по-голям български град.

Всъщност

панелните квартали са един от най-полуряните примери за архитектурното течение

на модернизма от средата и края на миналия век, макар малка част от обитателите им да си дават сметка за това, свързвайки ги единствено с напъна на предишния строй да премести населението в големия град и всички да бъдат равни/еднакви в скучните еднотипни блокове на кварталите спални. Тук програмата за саниране вече направи чудеса и скучните панелки прекрачиха в епохата на постмодернизма не само с подновена инфраструктура, а и с грейнали нови фасади.

Впрочем тогава българските архитекти не се подчиняват напълно на идеите за масовката при проектирането на панелните комплекси, казва известният ни архитект Бойко Кадинов. А пък сгради като тази на Българската телеграфна агенция, проектирана от арх. Евгени Зидаров през 1960 г., са сред най-добрите образци в Европа.

Българският архитектурен модернизъм се заражда през 20-те години на миналия век.

Няколко десетилетия българските архитекти вплитат родните особености в стила, придошъл у нас от запад. И така

постигат резултати, ценени и до днес повече в чужбина, отколкото у нас

Сред символите на тази епоха е и сградата на театър “София”. Градежът ѝ започва през 1969 г. по проект на архитект Жеко Жеков след спечелен конкурс. Продължава до 1977 г., която приютава трупата и това става

най-старият общински театър

и вторият със специално построена за целта сграда.

А тя се превръща в знакова и за града от историческа и архитектурна гледна точка.

“Много неща в дизайна са специфични - самата обемнопространствена композиция, тези тела, които са динамични, но въпреки това балансирани, фактът, че в интериора е подходено с провеждане на един цялостен геометричен принцип с използване на шестоъгълни форми по различен начин”, обясни за “24 часа” арх. Емилия Кълева от Университета за архитектура, строителство и геодезия.

Театърът съчетава различни типове пространства, които са свързани, преливащи фоайета, обслужваща част.

“Самата архитектура е непрекъснато във връзка с парковата среда. Има дори и вътрешен двор, който е може би единственият такъв в България”, допълва арх. Кълева. Театърът е като акцент на целия парк “Заимов”. Така българският театър напълно се вмества във водещата концепция на архитектурния модернизъм в останалите големи европейски градове - връзката с природата чрез изчистени решения.

В момента Столичната община е предприела първия ремонт на театъра, откакто той е посторен.

Въпреки архитектурните си достойнства сградата няма статут на недвижимо културно наследство. И това не е единичен случай, а правило. Защитен статут няма например и НДК.

Това означава, че целостта и видът на тези образци не са защитени от закона. И собственикът или този, който държи правата, има свободата да направи каквото реши, стига то да е съгласуваемо по Закона за устройство на територията. Останалото е въпрос на съвест - ако има съзнание за качествата на този обект и иска да ги запази, ще даде смислено предложение за реновиране.

Комплекс “Камбаните” в София, паметникът “Създатели на българската държава” в Шумен, три урбанистични ансамбъла в Хасково и отскоро - монументът Бузлуджа. Това са единствените обекти, построени след 1944 г., които притежават защитен статут. Причините за това за две.

Първата е в законодателството - едва след 2009 г. с промяната на закона се допуска статут да получават и обекти, изградени след 1944 г. До 2009 г.

периодизацията на културното наследство е приключвала с Втората световна война

и е било възможно за такъв статут да се номинират само обекти, строени преди нея. Другата причина според арх. Кълева е, че няма достатъчно натрупано обществено съзнание, че от този период има и ценни образци, а защитата върви с огромно закъснение.

“Целият период на 20-и век, едновременно пред- и следвоенния модернизъм, страдат от липса на тяхното разпознаване като значими и по-трудно се въприемат като част от културното наследство. Модернизмът не е така очевиден със своите ценности. Той трябва да се анализира, да се разкаже, за да стане ясно в какво се състои ценността. Макар и формално да има повече бройки защитени обекти от преди войната, това отново не е достътчно на фона на това, което имаме. Те също биват с много лека ръка жертвани в името на реконструкции”, обяснява експертката.

Само един обект в София, строен след 1944 г., има статут за културно наследство. Затова през 2021 г. арх. Кълева заедно с нейни колеги от

УАСГ и общинското предприятие “Софияплан” изготвят списък с обекти,

които да предложат за получаване на статут. Достигат до 22 финалиста, сред които НДК, комплекс от сгради на Ларгото, резиденция “Бояна”. Сред тях е именно и театър “София”, където започна първият основен ремонт от създаването му насам.

Първоначално тръгна спор между Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Столична община. Причината е, че в института не е извършена съгласувателна процедура. Според НИНКН тя е нужна, защото театър “София” се намира в охранителната зона на единична недвижима културна ценност - градинката при “Баня Подуяне”. “Очакваме окончателното становище на юристите - след него може да се окаже, че ремонтът на театъра е незаконен. Опазването на единствения столичен театър, построен в периода на модернизма, е въпрос и на закон, и на морал, памет и ценности”, каза за “24 часа” директорът на НИНКН арх. Петър Петров. Той е предложи на кмета Йорданка Фандъкова строителните работи да спрат за около две седмици и със съдействието на института да се намери решение за запазването на оригиналния силует на театъра и на интериора му.

Театър “София” не попада в охранителната зона на градина “Баня Подуяне”, както се твърди в разпространена от НИНКН, категорични бяха преди дни от Столична община. Градината е декларирана като част от групов паметник на културата през 1988 г., като в решението няма охранителна зона.

Външният вид на театъра няма да се променя –

подменя се старата каменна облицовка, която е компрометирана в много от участъците, доказано с експертиза на УАСГ, като се поставя нова каменна облицовка. Всички барелефи по сградата се запазват и само ще бъдат почистени, категорични са те.

След ремонта звездите на най-големият общински театър ще се радват на обновени сцени и в нови гримьорни, модерно осветелние и озвучаване.

Важна е професионалната преценка за необходимите намеси, така че да бъдат защитени архитектурните и художествените качества на сградата и едновременно с това да бъде топлоизолирана и комфортна. По думите на арх. Петров, ако става дума за стойността на ремонта, има съвременни материали и техники за щадящо реновиране, без това да струва твърде скъпо. Изгубената автентичност на сградата обаче ще има несравнимо по-висока цена за обществото.

Поскъпването на енергоносителите, както и Законът за енергийната ефективност изискват мерки, за да намалим разходите. Въпросът е какви да са мерките и дали за нас са по-ценни красивата сграда, естетичната среда и паметта на мястото, или цената на ремонта, коментира арх. Петров.

Знаковите сгради в България не са чак толкова много. Те са обикновено в градските центрове - театри, читалища, културни домове, музеи. Чуждите архитекти, гостуващи у нас, са впечатлени от архитектурата, създадена у нас след втората половина на 20-и век, казва той. Тя е изключително интересна, защото

не повтаря познати образци от началото на века, които ги има из цяла Европа,

а създава местна културна специфика, която формира жизнената ни среда. Като следа на времето архитектурата ни дава отговор на въпроса кои сме и ни придава смисъл, затова е важно да я пазим, обединяват се експертите.

Златка Райкова ще става майка за втори път

Златка Райкова ще става майка за втори път

Златка Райкова съобщи официално в Instagram, че е бременна с второто си дете. Хубавата новината бе споделена от  Малдивите. От снимката си личи, че Райкова е в напреднала бременност. "Очакваме рожба и всичко беше планирано и чакано. Не бъдете тъжни за нас. Скоро ще бъдем четирима", пише Златка към фотото

Катарец стана за смях: Снимали полуголата Ивана на стадиона, само за да я докладват на властите

Катарец стана за смях: Снимали полуголата Ивана на стадиона, само за да я докладват на властите

Известен бизнесмен неуспешно се опита да оправдае нахилените си сънародници Известният катарски бизнесмен Мохамед Хасан ал Джефайри стана за смях по цял свят, като се опита неуспешно да защити блесналите очи на сънародниците си, докато те снимат полуголата хърватка Ивана Кнол на стадионите на световното

Стефан Данаилов и Аня Пенчева живели заедно в Перник

Стефан Данаилов и Аня Пенчева живели заедно в Перник

Големият Стефан Данаилов е на 40 години, когато една красива млада актриса го влюбва отново. Първата им сренща е през зимата, по време на снмиките на филма "Юлия Враевска" край село Бели Осъм. Едно момиче от Троян е напът да сбъден мечтата да бъде актриса. Тя е студентка във ВИТИЗ, с гипсиран крак, от колата на баща си наблюдава как режисьорът

Бразилката, ядосала жената на емира на Катар, празнува 22 г. брак

Бразилката, ядосала жената на емира на Катар, празнува 22 г. брак

Дезире Соареш придружава съпруга си, известен журналист, заради годишнината им Бразилката, която ядоса шейхинята на Катар Моза бин Насер, се оказа на световното като подарък за 22-ата годишнина от сватбата си. Дезире Соареш предизвика фурор по света, като махна на шейх Хамад бин Халифа ал Тани и той отвърна

Тенисисти са гей двойка

Тенисисти са гей двойка

Досега няколко световни тенисисти публично говориха за сексуалната си ориентация и признаха, че са гейове. Сега за първи път имаме мъжка двойка, която се разкри. Става дума за французите Фабиен Ребол и Максен Бровил. Двамата споделиха снимка, на която се целуват, в социалните мрежи. С това те публично признаха, че имат връзка

Кубрат Пулев подари амфора от Тракийското златно съкровище на Лили Иванова

Кубрат Пулев подари амфора от Тракийското златно съкровище на Лили Иванова

Кубрат Пулев подари реплика на амфора от Тракийското златно съкровище на Лили Иванова и огромна кошница с червени рози в самия край на концерта й в зала „Арена Армеец“. Той се качи на сцената и й каза, че „цяла България много те обича“. Това предизвика нов взрив от аплодисменти сред 15-хилядната публика, която бе изпълнила до краен предел залата

Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Джесика Гюмишева, която е танцьорка по спортни танци и участничка в „Мис България“, бе избрана за съветник от благоевградския депутат от "Продължаваме промяната" Владимир Табутов. Красавицата е от Сливен, само на 23 години. Причината депутатът да разчита на нея в законодателните си дейности, е това, че Джесика следва право в Нов Български

Това е коалиция на народа, оповести Нинова, след като от всички партии гласуваха предложението на БСП Стъпка от 140 лв. обаче е твърде голяма, не знаем има ли пари, предупредиха ГЕРБ и работодателите Минималната работна заплата вече ще бъде не по-малко от 50% от брутната средна в страната за предходните 12 месеца

Със Стефан Янев обаче стигнаха най-далече: искат 160+ мнозинство зад експерти с този или 3-ия мандат Влизайки като външен за политическата класа човек, вие сте натоварен с очаквания да се справите със задача, която не е свършена от политическата система. Влизате на един изключително труден терен. Ако успеете не просто да съставите правителство

По колко пъти на месец е достатъчно да сте интимни?

Актьорът Валери Йорданов: Посред нощ ме проверяваха дали съм в болница

В Народния театър работят и качествени хора Скандалът в Народния театър, който започна в края на октомври, вече има още една сюжетна линия. На системи в ендокринологията на “Майчин дом” от понеделник

Михаил Билалов и по БНТ от 5 януари в новия сериал “Вина” на Виктор Божинов

Новият сериал на режисьора Виктор Божинов “Вина” тръгва от 5 януари догодина по БНТ 1. В него се преплитат две основни теми - за виното и вината. В главните роли влизат Владимир Зомбори като Филип

Министър Минеков - успешен рибар с енциклопедия, изрисувана от състудента му проф. Паунов

Библиофилското издание на КК “Труд” е сред най-ценните предложения на Зимния книжен панаир Костадин Костадинов от “Възраждане” избра “Шерлок Холмс” Министърът на културата Велислав Минеков се сдоби

Синът на художника Кольо Карамфилов - Росен, прави изложба в негова чест

"Получиха ми се нещата" е изложба в чест на художника Кольо Карамфилов.   Тя съдържа 11 негови графики, отпечатани след смъртта му от художничката и график Емануела Ковач

}