Турове с таен маршрут показват най-добрите образци на БГ архитектурен модернизъм
13 Август 2022280

Собственици отварят апартаментите си за посетители - може лично да пипнеш предмети от епохата

Да влезеш в чужд апартамент без ключ и покана, по принцип е незаконно. Да влезеш в него обаче в компанията на млади български изкуствоведи и актьори, които да ти разкажат за модернизма от 20-те и 30-те години, е хем позволено, хем обогатяващо.

“Български архитектурен модернизъм” е фондация, която се занимава с проучвателска дейност и популяризиране на архитектурата от периода между двете световни войни. Нейни създатели са изкуствоведите Васил Макариев и Теодор Караколев, запознали се през 2014 г. Три години по-късно организират първото си събитие - откриват изложби в различни градове на страната, които съпътстват с турове из София, Варна, Бургас, Русе и Казанлък. Тогава разбират, че тази форма на комуникация е изключитолно добра за промотиране на архитектурата.

“Хората в пряк контакт с обектите виждат кое им е ценното, как и защо могат да се пазят и какво се случва, ако това не се прави”, разказа пред “24 часа” Васил Макариев. Така тази форма малко по малко продължава да се случва и прераства в това, което правят в момента - турове из София и други градове на страната.

“Човек може да остане изненадан, че например в село Осоица, Софийско, може да има някакви страхотни сгради. Обаче има.

Или в село Сенник в Северна България, където също има прекрасни образци на модернизма

Така че в някои случаи това е изненадващо, но това ни е целта - да покажем, че тази архитектура е навсякъде около нас, съвсем не е само в София или големите градове”, обяснява Васил.

Обиколките се организират на малки групи с желаещи да научат повече за българския архитектурен модернизъм. Това става с предварително записване в профилите в социалните мрежи на фондацията.

Мястото на среща и маршрутите не се оповестяват предварително обаче, като единствено записалите се научават къде се събира групата. И така, хората отиват на дадената локация, чакат поединично или на малки групи и се гледат подозрително помежду си, докато пристигнат водачите им.

“Туровете ги правим с актьора Велизар Емануилов, който се включи в обиколките “Жилището и здравият дух”. Те се оказаха едно от търсените наши събития, като вече са се провели над 20 пъти, ако не и повече”, каза Васил. Двамата развеждат хората по маршрут, който е известен предварително само на тях. Показват се сгради от междувоенния период, разказват историята им и обръщат внимание на детайли, характерни за времето.

Може би най-вълнуващата част от туровете е разглеждането на интериора на някои апартаменти. Характерно за него е, че винаги е функционално решен. “Това има своята концептуална обвързаност с периода, стила, някои теоретични постановки на времето”, обяснява Васил.

“На живо демонстрираме един от важните принципи на модернизма, а именно този за адаптивност на помещенията. Примерно как при променящите се нужди на обитателите отделните помещения могат по много лесен начин да бъдат обединявани или разделяни. Показваме и обекти от нашия фонд - шпионки, дръжки за прозорци и врати. Наскоро ни попадна една фасунга от 30-те, с какъвто модел са оборудвани полилеите в един от апартаментите. Дори възможността хората да подържат един такъв обект, да го видят и да го пипнат с ръка, е нещо много приятно”, каза още той.

Оказва се обаче, че няма достатъчно запазени апартаменти

и сгради от периода Повечето от тях са в доста тежко състояние. Именно това е и основната цел на фондацията - да покаже, че автентичността може да бъде опазвана и използвана в съвремието. Апартаментите, които те посещават с групите, са пример за това. В тях се живее, въпреки че не са нанесени почти никакви промени по вратите, дограмата, разпределението на помещенията.

Въпросът за опазването на архитектурата е комплексен, смята Васил. От едната страна стои Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), който се занимава с паметници на културата, макар че не всяка от постройките е такава. Друг въпрос е защо не всяка ценна сграда е с такъв статут, вметват младежите. Затова изкуствоведите прокламират идеята, че опазването трябва да дойде от самите хора, след като осъзнаят, че сградите им са ценни в своя автентичен вид. По този начин се провокира съзнателно, доброжелателно опазване.

Пример за това са собствениците на жилищата, които са част от обиколките. “Запазвайки нашето жилище в неговия автентичен вид, ние вярваме, че поне малко допринасяме за съхраняването на добрата визуална среда поне в личен план. В годините на обитаване малко по малко съумяхме и да обзаведем жилището с мебели от периода, които всъщност съвсем не се намират трудно, а при добро стопанисване може да вършат чудесна работа и до ден днешен”, разказаха за “24 часа” притежателите на един от домовете, които обаче пожелаха анонимност. Самите те решават да предоставят имота си за проучвателската дейност и да отворят вратите си за посетители, тъй като споделят инициативата за опазване на архитектурата от периода в нейния оригинален вид.

Самото обзавеждане също е част от

стилистичната линия, която следва модернизма - многофункционалност, липса на орнаментация,

но пък много премерени елементи, геометрия, пропорционалност. Жилищната архитектура от този период е направена така, че да служи по най-добрия начин на човека. В някои случаи може би дори стигайки до идеята за машина за живеене, както се изразява Льо Корбюзие. Нашата архитектура много рядко стига до това, но върви в тази насока - всичко е много утилитарно, удобно, но същевременно е доста елегантно, красиво и може до ден днешен да се използва.

Днес има материали, с които може да се реставрират дограми и врати. Любопитно е, че балатумът например е фигурирал още в този период и е бил много модерна настилка.

Цветовете са били доста по-различни от тези, на които сме свикнали в момента, не толкова ярки и сатурирани, цветовата гама е била доста по-обрана.

Градът е изглеждал доста по-хомогенен, а не крещящо шарен

За да достигнат до сградите, които показват в своите турове, Васил и колегите му минават през дълъг път на проучвателна дейност. Това може да стане на място чрез говорене със собственици, но и с търсене на информация в Държавния архив, Народната библиотека, пресата от периода, в която са се публикували много проекти.

Освен в България изкуствоведите правят проучвания и в Германия. Вече са организирали пътувания до Мюнхен, Берлин, Дрезден, Щутгарт, Карлсруе, Дармщат. Интересното там е, че огромен процент български архитекти успяват да се дипломират в годините между двете световни войни при едни от големите имена в световната и европейската архитектура. След завършването си там те са се връщали в България и са практикували тук. Това показва, че българската архитектура от този период съвсем не е назадничава, догонваща, а е в крак с времето си.

Случва се посоката на обогатяване да се обръща. Понякога посетителите на обиколките разказват личните си истории, свързани със сгради от периода. Така благодарение на тях организацията открива нови обекти, които да добави към маршрутите си. По този начин те успяват да идентифицират например сграда на улица “Екзарх Йосиф” с нейното име, архитект и година на построяване. “Така успяваме да се доберем до оригинални проекти на сгради, чертежи, документация, което иначе е напълно немислимо, ако нямаш документ за собственост на дадена сграда. Това е един гъдел, който трудно може да бъде заменен с нещо друго”, казва Васил.

Умря рапърът Coolio

Умря рапърът Coolio

Емблематичният американски рапър Coolio, известен с песента "Ганстрески рай" (Gngsta's Paradise) е починал само на 59-годишна възраст. Това съобщи Би Би Си. Тялото на рапъра е било открито безжизнено на пода на банята в дома на негов приятел в Лос Анжелис. Като още не се съобщава причината за смъртта му, но се твърди

Уволняват директора на училището заради малката Латинка Петрова

Уволняват директора на училището заради малката Латинка Петрова

За детските си пиески късала билети за баня вместо за театър Латинка Петрова била много щуро дете като малка и винаги свободно. “Родителите ми не са ме ограничавали в нищо. Не съм била наказвана в ъгъла. Беше ми предоставен животът да си го подреждам, както намеря за добре”, разказва актрисата. Затова и сега, като има внучка

Мария Илиева пя “Любов” за първия танц на младоженеца Ненчо Балабанов

Мария Илиева пя “Любов” за първия танц на младоженеца Ненчо Балабанов

Подариха на актьора и любимата му Катрин Русева 5 дни в Париж Актьорът Ненчо Балабанов вдигна красива сватба в Несебър. Той се ожени за любимата си Катрин Русева. Първият им сватбен танц е на песента “Любов”, изпълнена на живо от певицата Мария Илиева. Актьорът е облечен в елегантен черен костюм с папийонка

Бивша звезда на "Литекс" се бие с жена си на улицата (Видео)

Бивша звезда на "Литекс" се бие с жена си на улицата (Видео)

Лауренциу Регекампф се озова в епицентъра на голям скандал в родната си Румъния Бившият футболист и треньор на "Литекс" Лауренциу Регекампф се озова в епицентъра на голям скандал в родината си Румъния. Той беше заснет в улична схватка с бившата си съпруга - пленителната мениджърка Анамария Продан.  Видеото, което се появи в социалните мрежи

“Татковците” отидоха на село, за да правят ракия

“Татковците” отидоха на село, за да правят ракия

Четиримата актьори от сериала “Татковци” - Филип Буков, Стоян Дойчев, Павел Иванов и Христо Пъдев, отидоха на село, за да берат грозде и да варят заедно ракия. Те се намират в Павел баня, където е и фамилната къща на Пъдев. Повод за посещението им там обаче е не само ракията, а и предстоящите им представления из страната

България избяга от кошмара Грузия

България избяга от кошмара Грузия

Момчетата на Младен Кръстаич очакват жребия за Евро 2024 във Франкфурт България вижда светлина в края на мрачния тунел за родния футбол. С малко късмет в жребия може и да мечтаем за участие на Евро 2024 в Германия. Групите ще бъдат изтеглени на 9 октомври във Франкфурт, а нашите ще бъдат в четвърта урна след двете победи над Гибралтар (5:1) и

Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забраняват на камиони от “неприятелски държави” като България да минават транзит С грандиозен рок концерт на Червения площад в Москва в петък вечерта ще бъде отпразнувано разширяването на Русия с 4 нови украински области. Очаква се президентът Владимир Путин лично да присъства на събитието, както направи през 2014 г

Трима българи и двама чужденци съставляват списъка с петима специалисти, от които волейболната федерация ще избира нов национален селекционер за мъжете. И тримата представители на родната школа вече са били начело на България. Това са най-успешният треньор на държавния ни тим Мартин Стоев, извелият националите до 4-о място в Европа през 2015 г

Той има на своя страна семейството си и тези, които го обичат. Те винаги ще бъдат до него, независимо какво става. Но ситуацията в момента изобщо не ме изненадва. Португалците са свикнали да плюят в чинията, от която ядат. Винаги е било така. Затова, когато някой се измъкне от пепелта, това пречи на другите

Кристиано хвърля лентата на Португалия

Парис Хилтън закри ревюто на Донатела Версаче в Милано (Видео, снимки)

По време на седмицата на модата в Милано Донатела Версаче представи пролетно-лятната си колекция за 2023 година. Лице на линията е Парис Хилтън, която закри дефилето в специално ушит за нея розов

Световни шампиони сме по ученически баскетбол

За първи път в историята България взе световна титла по ученически баскетбол. На финала във вторник вечерта в Белград момичетата от гимназия "Константин Фотинов" в Самоков спечелиха финала с Гърция в

Александър Сано за новия BG кандидат за “Оскар”: Оставихме сърцата и душите си на снимачната площадка

"В сърцето на машината" на Мартин Макариев се базира на действителни събития и влиза в голямата игра след дисквалифицирането на “Майка” l Имахме проблем с намирането на човека за ролята на Сатъра

Връчиха награди за свободата на информация в България

"Програма Достъп до информация" (ПДИ) отбеляза международния ден на правото на информация, 28 септември, и проведе церемония по връчване на награди за принос в областта на свободата на информация в

}