Госпожа премиершата, която (не)официално управлява съпруг и държава
13 Август 202211940
Автор: 24 часа

За 143 г. само една дама - Ренета Инджова, се е клела като премиер. Всяка от съпругите на министър-председателите ни обаче има роля във властта

Само една жена е управлявала България като министър-председател за 143 години. Поне официално. И това е служебният премиер Ренета Инджова, назначена след падането на правителството на Любен Беров.

За всичките тези 143 години обаче в прякото управление на изпълнителната власт се е намесвала не една нежна ръка. Не всички са легендарни като Султана Рачо Петрова или Мара Малеева - Живкова.

Всеки министър-председател обаче особено в последните 30 години е признавал - кога публично, кога по-дискретно, че най-ценните съвети за управлението получава у дома.

Какви са отношенията между политиката и семейството и кой всъщност командва, илюстрира случка с военен министър - вярно, не е премиер, но е красноречив. Министърът, управлявал в началото на ХХI век, тъкмо заел поста си,

моли съпругата да отиде да изхвърли боклука. “Все пак съм министър, не може хората да ме гледат с кофата”, 

опитал да се мотивира.

“А мен, министершата, ли да гледат? Отиди и изхвърли боклука”, бил острият отговор, който въдворил ред в управлението на държавата и семейството. И това не е виц.

Подобно е положението и за поста на министър-председателя. Г-жа премиершата отговаря не само за обзавеждането на държавната вила в “Бояна”, но и дали въобще мъжът ѝ ще я обитава.

Или нейна е думата кога е удобно да има събития и важни заседания с участието на премиера, или моментът е по-подходящ за лични празници.

Най-важната управленска функция на г-жа премиершата обаче е да изгради бъдещия министър-председател. Както направи примерно Цветелина Бориславова с Бойко Борисов, макар никога да не е била негова официална съпруга. Той самият е признавал, че

дължи много от публичните си умения и дори вижданията си именно на връзката си с банкерката

Пътищата на двамата се разделиха, когато той стана кмет, но за най-близкия кръг е ясно, че точно Бориславова е човекът, видяла у любимия сериозния потенциал за политик, както и че тя го свързва с експерти, които му помагат в следващите крачки по стълбата нагоре. Тя е двигател на фондацията “Глобална България”, стреснала част от стария елит, че може да се окаже нова партия. Банкерката организира кръгли маси, на които изгряха бъдещи управленци като Росен Плевнелиев, Симеон Дянков, Кристалина Георгиева...

Иван Костов също често признава, че се е изградил като човек в голяма степен във връзката си с Елена. И тук не говорим за онази мимолетна реплика, която се превърна в подигравка, как премиерът си говори с теменужките по съвет на своята жена.

Пак г-жа премиершата в лицето на Каталина Виденова има пръст в сложни икономически решения като масовата приватизация например.

Докато Жан Виденов е премиер, медиите неглижират съпругата му. Реално единственото детайлно отразяване на семейство Виденови, е когато Каталина сменя прическата и това провокира скандал между звездите коафьори Кръстьо Капанов и Дим Дуков кой е съсипал косата на премиершата. Доста по-сериозно към своята другарка обаче се отнася самият Виденов. И сам е признавал, че

оставя на нея управлението на боновата си книжка

В последните 30 години няма министър-председател на България, чиято съпруга да не е имала думата как управлява. В същото време тези жени винаги са светели и със собствена светлина.

Изключително интересна история има съпругата на бившия премиер Димитър Попов - Мария. Тя е племенница на екзарх Стефан - един от най-големите застъпници на българските евреи и носител на титлата “праведник на народите на света” от израелския институт Яд Вашем. Още като Софийски митрополит той е един от най-ярките застъпници на правата на евреите в България в годините на Втората световна война и влиза в конфликт с цар Борис III на тази тема.

С дядо Стефан се познава и съпругът ѝ. Димитър Попов дори помагал на екзарха да събира мемоарите си, в подреждането на документите и спомените. И е един от малцината, допускани до него през 1955 г., след като комунистическата власт го е изпратила в изгнание в село Баня, Карловско.

Единственият от премиерите, които във властта и извън нея са имали професионален PR специалист до себе си, е Сергей Станишев. Младият социалист влезе несемеен в изпълнителната власт, където срещна Моника Йосифова първо служебно, а после я откри и като съпруга, но след като вече беше бивш министър-председател. Собственичката на една от най-големите PR агенции у нас и президентът на Партията на европейските социалисти имат две деца, но двамата заедно се грижат и за порасналите вече син и дъщеря на Моника от първия брак.

Бившият служебен премиер Марин Райков сам определя съпругата си Марияна като най-голямата му опора в трудни моменти. Като жена на дипломат на нея

неведнъж ѝ се е случвало да слага пауза на собствената си кариера,

за да придружава съпруга си по света. Направи го и през 2013 г., когато той остави посланическия пост в Париж, за да оглави назначеното от президента Росен Плевнелиев служебно правителство.

Марияна Райкова е завършила френска филология и има специализация в престижното училище по администрация ENA в Париж.

Голяма част от детството ѝ минава във Франция също като това на съпруга ѝ. Всъщност именно френският език ги среща - запознават се на международна конференция, на която и двамата са преводачи. През 1984 г. стават семейство.

Райкова е работила в държавната агенция на архивите, а по-късно е била шеф на дирекцията за международни програми и проекти в Министерството на правосъдието.

За разлика от съпруга си - артистичния юрист, професор, политик, а отскоро повече и поет Огнян Герджиков, Светла Герджикова не обича светлината на прожекторите. Но пък е била до мъжа си и като премиерша, и като съпруга на председателя на 39-ото народно събрание, както изисква протоколът.

В началото на август двамата празнуваха 50 години брак. Много са различни като темперамент, но на принципа на противоположностите се привличат и разбират много добре. Светла е химик по образование, работила е в БАН и в университетското издателство. Двамата обаче споделят страстта към театъра, музиката, операта.

Една от малкото теми, които може да внесат напрежение помежду им, е почти маниакалната склонност на професора да цепи минутата в уговорки и срещи.

“Тя и до днес не може да свикне с патологичния ми стремеж винаги да съм точен. Все ме укорява - стига с това бързане, голяма работа, ако закъснееш с 5 минути. А все ѝ казвам, че за мен е голяма.

И понякога възникват конфликти... но без побоища

Аз съм някакъв идиот, вманиачен на тази тема. Не мога да допусна някой да ме чака”, разкри с типичното си чувство за хумор преди време той в интервю за “24 часа”.

Светла не позволи НСО да премести семейството във вилата в “Бояна”, докато Герджиков беше служебен премиер, а и преди това като шеф на парламента.

На жена си през по-голямата част от живота си е разчитал и сегашният служебен премиер Гълъб Донев. Буквално. Защото той се посвети на кариера в социалната сфера, а там парите не са много, както сам е признавал. Съпругата му е зъболекарка и осигуряваше по-голямата част от семейния доход.

С полезните торти на Линда почиваше в неделя Кирил Петков

Социалните мрежи, които бяха силата, изстреляли Кирил Петков във властта, се оказаха жестоки към съпругата му.

От първия до последния ден в 7-месечната му роля на министър-председател, медии и откровени тролове се вглеждаха ту в обувките и роклята на канадката Линда, ту в ръцете на началничката на премиерския кабинет Лена.

Няма друга премиерша, която буквално да е била на витрината така видима. Какво приготвя съпругата в сладкарницата, на какви цени, кога затваря, колко клиенти има...

Кирил Петков имаше ритуал като премиер - да отиде до магазинчето на Линда в центъра на София в неделя, обикновено придружен от две от дъщерите си, тъй като най-голямата учи в чужбина.

Линда пък от своя страна опитваше да стои настрани от политиката поне докато нещата в управлението вървяха. Иначе семейно посещаваха мюзикъли и театрални спектакли в необичайните следобедни неделни представления.

Реално Линда се появи до Петков няколко пъти в ролята му на министър-председател.

Първият бе при посещението на премиера Петков в Рим за визита при папа Франциск. Тогава пак съзряха някаква женска интрига, която си беше чист фейк - истината е, че съпругата се присъедини съвсем официално и без скандали към делегацията, както и бе истина, че не се беше постарала твърде много в стайлинга си за пред Ватикана.

Втория път, когато отиде на приема на президента Румен Радев за 24 май в резиденция “Бояна”, някои не харесаха твърде голямата, но дизайнерска чанта в ръцете ѝ.

Канадката, която говори много приличен български, обаче е една от основните причини семейството да остане в апартамента си под наем в центъра на София, а Петков да се придвижва до Министерския съвет пеша. Съпругата взе и дейно участие в най-трудните моменти от управлението, когато се гласуваше вотът на недоверие срещу правителството. Линда бе плътно до Кирил Петков на площада, окуражаваше и поддръжниците му през социалните мрежи.

Маргарита – слънчевата сянка на цар Симеон

“Слънчевата сянка на царя” - така нарича сама себе си доня Маргарита.

Крехка, дискретна и с усмивка, съпругата на Симеон II е винаги до него, без да натрапва присъствието си.

Повече от 20 години тя живее между София, където е царят, и Мадрид, където са повечето от децата и внуците им. Но без колебание последва съпруга си в родината му, когато той се завърна окончателно през 2001 г. и влезе в политиката.

Кракът ѝ стъпваше в Министерския съвет изключително рядко, спомнят си работили с царя в премиерските му години. Царицата не проявявала интерес към участие в политиката, нито към светските прояви, макар да ходеше по ревюта. Но пък бе неизменно до съпруга си, когато протоколът го изискваше.

Трудно свикна с охраната, липсваше ѝ свободата от Мадрид, където се бе придвижвала основно пеша или с метро. Често се връщаше в испанската столица, защото ѝ липсваха децата. Докато беше премиер, Симеон II им бе забранил да идват тук, за да няма спекулации по техен адрес.

Като премиерша се посвети на благотворителност, но без да парадира с това. Правеше дарения на сиропиталища и старчески домове, откликваше в помощ на хората, които ѝ изпращаха лични писма във “Врана”. Единствената публична благотворителна акция направи покрай 70-годишния си юбилей. През 2005 г. тя призова всичките ѝ подаръци да са в пари, които да бъдат дарени на малкия Борис Ковачев от Варна, нуждаещ се от животоспасяваща операция. Така царицата се включи в мащабната кампания, организирана от майката на момчето Светломира Ковачева, която бе “Достоен българин” на “24 часа” за 2004 г.

Близки на семейството казват, че доня Маргарита е крехка само на външен вид, но като типичен Козирог е със силен характер и царят винаги се допитва до нея и се вслушва в думите ѝ. Тя е била първият човек, с когото той изговорил намерението си да се включи в политиката в България. Двамата са много различни като характери, но се допълват и имат много силна връзка, а през януари честваха и 60 години от брака си.

“Обичам България със сърцето си”, казва доня Маргарита. Любими са ѝ шевиците. От нея княгиня Калина е наследила любовта си към пафти и български народни мотиви в дрехите.

Готината Алиса даваше блясък на политика Софиянски, сега рисува

“Готина съм, не знам дали съм традиционна, или не!” Така преди години Алиса Софиянска описа себе си, когато изпълни детската си мечта да пилотира самолет. Фенката на екстремните спортове - гмуркане, скачане с парашут, летене с парапланер, го направи в период, когато Стефан Софиянски вече е бивш служебен премиер и бивш кмет, но е още в политиката. Той е единствен мъж в семейство с четири жени. И никога не е крил, че за повечето си решения пита Алиса, с която са вече 40 години.

За нея съпругът ѝ казва, че тя го познава най-добре, добър психолог и го е предпазвала от мними “приятели”. “И разминаването ми с Иван Костов, и разминаването ми с царя тя го усети. Още първия път ме предупреди - тези хора са потайни, неискрени”, признава по-късно бившият премиер.

Самата Алиса преди години бе определяна като жената мечта за всеки седесар. И стана първата дама на високопоставен политик, която активно участваше в обществения живот - откриваше детски градини, организираше благотворителност, даваше мнението си.

Цената на това бе, че Алиса трябваше да изостави собствената си кариера. Но пък за сметка на това се отдаваше и на приключения, с които събираше погледите, особено през мрачните 90 години на миналия век.

Днес Алиса Софиянска се е отдала на рисуването. И преди дни представи първата си изложба с 49 платна в една от залите на ХГ "Христо Градечлиев" в Каварна. В този град, който е до село Поручик Чунчево, преди месеци Алиса предвождаше разгневени родители на деца заради затварянето на тенис кортовете.

Жената на Софиянски от години рисува, но за първи път се осмелява публично да излага произведения. Тя пресъздава на платното не само морски пейзажи, но и портрети. Алиса посегнала към четката във вилата на семейството в Поручик Чунчево, където двойката живее постоянно след пандемията.

“Учила съм активно рисуване като малка, а от няколко години рисувам морски пейзажи, цветя, правя опити за абстракции. Рисувам най-вече с акрил върху платно и картон”, сподели развълнувана Алиса.

Семейство Софиянски вече имат регистрация в каварненското село, където се чувстват у дома си, обяви съпругът ѝ. Купили мястото преди години по съвет на приятелско семейство и дълго преустройвали имота, който тогава бил с външна тоалетна. Днес имението предлага дори басейн, а Софиянска пътува често до София по работа, но обитава постоянно селския си дом.

Орешарски лекувал финанси, Ели - болни сърца

Съпругата на бившия премиер и финансов министър Пламен Орешарски - Ели Орешарска, е известен лекар кардиолог. “Аз исках да стана лекар, но вместо това се заех да лекувам болни финанси. А Ели лекува болни сърца.” Така представи половинката си Орешарски в далечната 2013 г., когато за кратко бе премиер. 

Днес Пламен Орешарски вече учи студенти как се лекуват болни финанси. Ели и до днес си е също толкова известен лекар кардиолог. Не изостави пациентите си дори когато бе до съпруга си в бурните месеци на 2013-2014 г., нито докато го придружаваше на публични събития и важни срещи. 

Между другото, дори и най-разпалените критици на премиера не откриха нито един протоколен гаф на премиершата - нито с облекло, нито с поведение. Както и не я “хванаха” в желание да привлича вниманието към себе си, защото   принципът ѝ беше и си остана “до него, но не пред него”.

Не са много хората, които знаят, че преди да стане медик Ели Орешарска е била състезател по художествена гимнастика, мерила е сили и в ски бягане и лека атлетика. От тогава е запазила усещането си за музика. Двамата дори изненадаха публиката с танц в  студиото на bTV  по време на президентската кампания. Още обичат да скитат из планини и морета и да изминават много километри със семейния автомобил в търсене на непознати красиви места.

И когато интересът към тях беше в своя пик, и сега двамата странят от светски събития, ревниво пазят личния си живот.  Типична за фамилия Орешарски - за сина Денислав, а отдавна вече и за снахата и двете внучета,  обаче е любовта към домашния уют.  Към тихите вечери с книга, хубава музика и чаша червено вино. Той - с академични издания, тя - съсредоточена в  медицинска литература.  И вече все по-често с телефон в ръка, за да разговарят с часове със сина си и неговото семейство. 

Пациенти, които Орешарска е лекувала, я описват като приветлив, спокоен лекар, който може дълго да разпитва  човека срещу себе си, няма да пропусне нито една дреболия, за да постави вярна диагноза и да предпише лечение. Никой не си спомня да е използвала поста на съпруга си, за да се направи на важна и известна или да се  уреди с нещо.

Животът на дипломатката Лилия Герасимова минава в кулинария и списание за дома

Първата гозба, която като младоженка Лилия Герасимова забърква на съпруга си Андрей Луканов, е бамя. Но греши рецептата, вари, вари бамята и накрая тя се разплува и става на каша с малки семенца вътре. Андрей казва, че не става за нищо. Силно обидена, тя изхвърля яденето от тенджерата.

Двамата учат международни отношения във ВГИК - Москва. Женят се на 29 юни 1963 г. - само три дни след последния изпит в института. Кумуват им техните състуденти Петър Младенов и Светла Попова. За да купи букет на булката, Младенов продава единственото си палто.

Един ден са на разходка в Ленинград, сега Санкт Петербург, и си купуват билети за Мариинския балет. Един от четворката подхвърля идеята не е ли по-добре вместо на балет да отидат на ресторант. И понеже по думите на Лилия всички са “гурмета”, продават билетите за спектакъла и се отдават на кулинарни удоволствия.

Тя е дете на политемигранти и заживява в Москва от 13-годишна. Може би заради това прави вкусни тестени руски специалитети - пелмени, пирожки.

Когато се връщат в България, 8 години работи в Главно управление по туризма, след това е журналист в сп. “България днес”, издавано от София прес. През 1980 г. е поканена за главен редактор на сп. “Български курорти”, което излиза на немски, руски, английски и френски език, но не и на български.

В списанието има рубрика “Кулинарен атлас”, води я журналистът Емил Марков. Той е истинско гурме. Марков обаче умира внезапно и рубриката започва да води Лилия Герасимова. Налага ѝ се да взема рецепти от българската национална кухня и сама да готви. Тя ръководи списанието 10 години - до 1990 г., когато го закриват. След това работи в списание “Наш дом”, прави списаниe “Кухнята”, в което публикуват европейски рецепти.

От началото на 2000 г. Лилия започва да издава частното списание “Тур.бг”, което излиза само на английски език, а през 2001 г. - в. “Кулинарен туризъм”, който се разпространява в супермаркетите. За всичко това много ѝ помага Агенцията по туризъм, начело на която тогава е Анелия Крушкова.

През 2016 г. Герасимова събира 240 автентични рецепти от всички краища на България в книгата си “Кухнята на времето”. Пет години по-късно излиза второ допълнено издание на книгата. В нея вече има 312 рецепти от традиционната българска кухня на ХХ век.

Самата Лилия признава, че обича да готви, макар да не се има за много добър готвач. Казва още, че готвенето е изкуство, иска търпение, любов, време и отношение към храната.

Любимите ѝ ястия са мусака с патладжани, лозови сарми, руски борш, солянка, постни ястия. Голямата ѝ сила е в тортите и сладкишите.

Елена беше компасът на Костов, но фондацията ѝ предизвика и скандали

Иван Костов, когото мнозина определяха като саможив, всъщност е дълбоко семеен човек. И ползваше съпругата си Елена като компас за своите решения.

Сам е признавал, че е оставил изцяло възпитанието на двете си дъщери на нея. А в най-трудните си моменти винаги е търсел нейното мнение как е редно да постъпи.

Докато Костов бе премиер, Елена стана и първата българска премиерша с активен обществен живот. Всъщност още преди водения от Костов СДС да спечели изборите през 1997 г., Костова организира фондация “Бъдеще за България”. С целта да събира дарения в помощ на децата в най-гладните години на 90-те.

С фондацията обаче Костова предизвика и редица скандали. Главно заради дарения от съмнителни бизнесмени, сред които изгоненият по-късно от България Майкъл Чорни.

След падането на Костов от власт дори се стигна до прокурорски проверки на фондацията. А самата Костова се оплакваше, че единственият високопоставен, който ѝ обръща внимание е тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов. Той дори участва в нейна кампания за ограничаване на дрогата сред децата.

Златка Райкова ще става майка за втори път

Златка Райкова ще става майка за втори път

Златка Райкова съобщи официално в Instagram, че е бременна с второто си дете. Хубавата новината бе споделена от  Малдивите. От снимката си личи, че Райкова е в напреднала бременност. "Очакваме рожба и всичко беше планирано и чакано. Не бъдете тъжни за нас. Скоро ще бъдем четирима", пише Златка към фотото

Катарец стана за смях: Снимали полуголата Ивана на стадиона, само за да я докладват на властите

Катарец стана за смях: Снимали полуголата Ивана на стадиона, само за да я докладват на властите

Известен бизнесмен неуспешно се опита да оправдае нахилените си сънародници Известният катарски бизнесмен Мохамед Хасан ал Джефайри стана за смях по цял свят, като се опита неуспешно да защити блесналите очи на сънародниците си, докато те снимат полуголата хърватка Ивана Кнол на стадионите на световното

Стефан Данаилов и Аня Пенчева живели заедно в Перник

Стефан Данаилов и Аня Пенчева живели заедно в Перник

Големият Стефан Данаилов е на 40 години, когато една красива млада актриса го влюбва отново. Първата им сренща е през зимата, по време на снмиките на филма "Юлия Враевска" край село Бели Осъм. Едно момиче от Троян е напът да сбъден мечтата да бъде актриса. Тя е студентка във ВИТИЗ, с гипсиран крак, от колата на баща си наблюдава как режисьорът

Бразилката, ядосала жената на емира на Катар, празнува 22 г. брак

Бразилката, ядосала жената на емира на Катар, празнува 22 г. брак

Дезире Соареш придружава съпруга си, известен журналист, заради годишнината им Бразилката, която ядоса шейхинята на Катар Моза бин Насер, се оказа на световното като подарък за 22-ата годишнина от сватбата си. Дезире Соареш предизвика фурор по света, като махна на шейх Хамад бин Халифа ал Тани и той отвърна

Тенисисти са гей двойка

Тенисисти са гей двойка

Досега няколко световни тенисисти публично говориха за сексуалната си ориентация и признаха, че са гейове. Сега за първи път имаме мъжка двойка, която се разкри. Става дума за французите Фабиен Ребол и Максен Бровил. Двамата споделиха снимка, на която се целуват, в социалните мрежи. С това те публично признаха, че имат връзка

Кубрат Пулев подари амфора от Тракийското златно съкровище на Лили Иванова

Кубрат Пулев подари амфора от Тракийското златно съкровище на Лили Иванова

Кубрат Пулев подари реплика на амфора от Тракийското златно съкровище на Лили Иванова и огромна кошница с червени рози в самия край на концерта й в зала „Арена Армеец“. Той се качи на сцената и й каза, че „цяла България много те обича“. Това предизвика нов взрив от аплодисменти сред 15-хилядната публика, която бе изпълнила до краен предел залата

Овен
Здраве: ★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Джесика Гюмишева, която е танцьорка по спортни танци и участничка в „Мис България“, бе избрана за съветник от благоевградския депутат от "Продължаваме промяната" Владимир Табутов. Красавицата е от Сливен, само на 23 години. Причината депутатът да разчита на нея в законодателните си дейности, е това, че Джесика следва право в Нов Български

Това е коалиция на народа, оповести Нинова, след като от всички партии гласуваха предложението на БСП Стъпка от 140 лв. обаче е твърде голяма, не знаем има ли пари, предупредиха ГЕРБ и работодателите Минималната работна заплата вече ще бъде не по-малко от 50% от брутната средна в страната за предходните 12 месеца

Със Стефан Янев обаче стигнаха най-далече: искат 160+ мнозинство зад експерти с този или 3-ия мандат Влизайки като външен за политическата класа човек, вие сте натоварен с очаквания да се справите със задача, която не е свършена от политическата система. Влизате на един изключително труден терен. Ако успеете не просто да съставите правителство

По колко пъти на месец е достатъчно да сте интимни?

Актьорът Валери Йорданов: Посред нощ ме проверяваха дали съм в болница

В Народния театър работят и качествени хора Скандалът в Народния театър, който започна в края на октомври, вече има още една сюжетна линия. На системи в ендокринологията на “Майчин дом” от понеделник

Михаил Билалов и по БНТ от 5 януари в новия сериал “Вина” на Виктор Божинов

Новият сериал на режисьора Виктор Божинов “Вина” тръгва от 5 януари догодина по БНТ 1. В него се преплитат две основни теми - за виното и вината. В главните роли влизат Владимир Зомбори като Филип

Министър Минеков - успешен рибар с енциклопедия, изрисувана от състудента му проф. Паунов

Библиофилското издание на КК “Труд” е сред най-ценните предложения на Зимния книжен панаир Костадин Костадинов от “Възраждане” избра “Шерлок Холмс” Министърът на културата Велислав Минеков се сдоби

Синът на художника Кольо Карамфилов - Росен, прави изложба в негова чест

"Получиха ми се нещата" е изложба в чест на художника Кольо Карамфилов.   Тя съдържа 11 негови графики, отпечатани след смъртта му от художничката и график Емануела Ковач

}