Как метавселената ще трансформира света, който познаваме

Източник: pexels.com

Идеята за паралелна вселена, която се развива във виртуалния свят, беше част от научната фантастика в продължение на десетилетия. Има много романи, филми и игри, които изследват тази идея, а днес сме на ръба да я превърнем в реалност.

През последните месеци метавселената се превърна в гореща тема, която вълнува както големите компании като Google, Meta, Apple, така и всеки отделен потребител. Някои вярват, че това ще бъде следващото голямо нещо в технологиите, докато други смятат, че това е само временно явление, което скоро ще отшуми. Истината е, че метавселената е тук, за да остане и последиците от тази технология ще се усетят във всеки аспект от живота, от забавление до начина, по който вършим работата си.

Какво точно представлява метавселената?

Думата „метавселена“ е измислена от Нийл Стивънсън в неговия научнофантастичен роман от 1992 г. „Снежна катастрофа“. В романа метавселената е описана като огромна компютърно генерирана виртуална реалност, изградена върху реалния свят, така че хората да могат да взаимодействат помежду си чрез аватари. Впоследствие, идеята е изследвана широко и в други произведения на научната фантастика, като Ready Player One.

По същество метавселената може да се счита за следващото ниво на интернет, в което можем да вършим всичко, което правим и в реалния живот. Тя вече показва своето влияние в сферата на забавлението, изкуството и развлекателната индустрия, където технологиите за виртуална и добавена  реалност вече са добре познати и силно развити. Компании като PlayStation и PokerStars предлагат завладяваща игра и изживяване извън света за своите играчи, но как точно това е различно от Metaverse?

Всъщност метавселената ще бъде следващата стъпка в тази еволюция, където създадената среда за виртуална реалност разполага с неограничен капацитет и нереални специални ефекти за едно още по-уникално и потапящо преживяване.

Защо не трябва да отричате концепцията за метавселената?

Концепцията за метавърс се разработва от компании като Meta и Apple, които са в ожесточена конкуренция помежду си кой първи ще пусне най-добрия продукт. Предвижда се метавселената да се превърне в индустрия за трилиони долари до 2025 г. Тя ще бъде платформа за иновации, креативност и изразяване.

Ако искате да инвестирате в бъдещето и да сте в крак с технологиите, тогава не трябва да отричате концепцията за метавселената, колкото и фантастична и нереалистична  да ви се струва. Освен това, във виртуалната вселена вече възникват  възможности за инвестиции, както и ранен достъп до някои доста ексклузивни продукти и технологични решения.

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Как метавселената ще се отрази на нашия свят?

Освен да подобри изживяването ни във виртуалния свят и да го направи по-реалистично, мета може да окаже ефект и върху различни сфери от нашия живот. На първо място, тя има потенциала да направи революция в образованието, също както появата на компютрите и интернет промениха завинаги начина, по който намираме и възприемаме информация. Метавселената не само ще промени начина, по който учим, но и как преподаваме. Учителите могат да използват тази нова технология, за да създават завладяващи уроци за учащите във всяка област, което може да доведе до по-голяма ангажираност в обучението.

Мета има потенциала да се отрази и на начина, по който работим и се срещаме с колеги, потенциални партньори и клиенти. През последните години все повече компании възприеха отворени офис планове, както и работа от разстояние. Metaverse ще ускори тази тенденция, като ще предостави платформа, в която хората ще могат да се срещат, макар и виртуално, и да работят заедно дори от различни точки на света. 

Мета ще ни донесе и следващото ниво на онлайн шопинг, като ще ни позволи не просто да правим покупки от интернет сайтове, но и да посетим самите магазини благодарение на виртуалните технологии. Когато пазарувате в метавселената, вашият аватар може да пробва дрехи и аксесоари, да ги закупи и да ги изпрати директно до адреса ви във физическата реалност. В случай, че пазарувате мебели или декорация за дома в метавселената, можете да поставите артикула в дома си чрез добавена реалност, за да видите как изглежда, преди да го купите.

Несъмнено метавселената ще повлияе драстично върху много сфери от нашия виртуален и реален живот. И въпреки известната доза скептицизъм, по всичко личи, че сме на прага на една фундаментална промяна в начина, по който хората използват интернет.

  • Ключови думи:

Напишете дума/думи за търсене