3 минути английски повече спънаха “Майка” в битката за “Оскар” (Обзор)
22 Септември 20223430

Филмът на Зорница София ще се бори

за “Златна роза”. 

Комисията се събира за избор

на нов български кандидат 

за американската награда

Българският филм “Майка" на режисьорката Зорница София Попганчева няма да участва в състезанието за “Оскар” на Американската филмова академия догодина през февруари. Причината е в нарушени правила на американската академия.

Новината и подробностите съобщи самата режисьорка. Във фейсбук тя написа:

Розовият облак с оскарите и мечтите по тази тема приключиха за нас снощи. Стана с обаждане от най-деликатния директор на НФЦ (Петър Тодоров - бел. ред) 5 минути след като е получил писмо от Академията до НФЦ, че нашият филм “Майка” има към 3-4 минути повече английска реч от допустимите 50% за “международен филм” (international feature).

Според тези сметки не сме международен филм въпреки международния ни екип - едни дефиниции, които се сменят няколко пъти в последните години. Приемам тази изненада, но бих искала:

1. Отново да благодаря за селекцията на многоуважаемата комисия, че ни избра за българско предложение за оскарите 2023, интересувайки се от качествата на филма.

2. Да припомня, че никъде на сайта на

Академията не се

обяснява “как точно”

се измерва тази реч

и след като им писахме най-учтиво да ни упътят - субтитри ли да броим или думи и букви на дадения език, те ни отговориха с “времетраене” и двама души от екипа ми с по два хронометъра измериха речта във филма с приблизително равен резултат.

Единият с 30 секунди, а другият колега с 1:35 повече за non-English speech, тоест български, суахили и масайско наречие. И предадохме “Майка” по живо, по здраво като “международен филм” с международен и не-американски екип.

3. Да пожелая на следващия български филм, който покрива тези технически изисквания, голям успех! Защото трябва да имаме български представители на всяко едно значимо филмово събитие и защото колкото повече български филми се гледат по света, по-леко е за идващите в бъдеще.

А филмът “Майка” си е пак същият филм, направен с актьори, инвестирали се на 1000 процента и екип-нинджи от България, Хърватия и Германия в едни доста сложни условия. Не зависимо дали има три минути повече английски реч, или една и половина минута повече български плюс суахили,

за мен той говори

на езика на сърцето

Това, че има английска реч, е обусловено от автентичната история на героинята, която отива да работи с изоставени деца в Кения, където по една случайност никой не говори български. Филмът не е и американски, доколкото разбирам. Но според Академията не е и международен. Може да е извънземен. 

Той говори на езика на сърцето главно заради Дария Симеонова, Леон Лучев, Перис Уамбуи, Стив Матиас, Дария Димитрова, Ламар Мунене и нашия прекрасен екип, на който безкрайно благодаря.

Съжалявам, че Академията не са съгласни да се състезаваме с “международните филми”, и особено ми е тъжно, защото това е не поради творчески причини, а заради някакви цифри, които никой не знае как се получават и какво значат. 

На мен лично ми се плаче, защото видях за втори път след “Мила от Марс”, който също беше българският избор за наградите на Академията, как у нас тази селекция значи много - за екипа и актьорите ми, за съседите ми в кооперацията дори, за хора по улиците, които ми пожелаваха успех в Щатите.

Реално да се избере български представител от общо 8 български филма през тази година е несравнимо със селекция в А-категория фестивал, каквито имаме вече две за филма “Майка”, където се избират 12-тина филма от няколко хиляди кандидатстващи филма от целия свят.

Това е специфика, ясна предимно в киносредите, където селекциите в конкурсните програми на А-фестивалите са професионално признание, за което сме благодарни. 

Радвам се поне, че тази “изненада” дойде, докато все още е възможно да се предаде друг български кандидат. Аз лично ще стискам палци на всеки български филм и на следващия ми колега. 

А “Майка” ще стартира на фестивала “Златна роза” във Варна на 24 септември, после е в конкурсната програма във Варшавския фестивал на 20 октомври, после е в Котбус, Германия, после откриваме “Киномания” на 17 ноември в зала 1 на НДК, после е в Хага.

А в кината в страната излизаме през януари. Въпросът, който задава филма е “Какво е майка да имаш?”

Заповядайте на кино!

“Майка” беше избран за българския участник в битката са “Оскар” от 7-членно жури с председател актрисата Мария Бакалова. Журито бе

назначено от Националния филмов център.

Сега комисията ще се събере отново и ще избере новия български кандидат за “Оскар”. Той ще е един от филмите, състезавали се предния път: “Борсови играчи” на Георги Костов, “В сърцето на машината”, на Мартин Макариев, “Петя на моята Петя” на Александър Косев, “Меко казано” на Анри Кулев и “Шекспир като улично куче” на Валери Йорданов.

Теодор Ушев е

изтеглил своя

игрален филм

от състезанието

“Майка” е вдъхновен от истинска история. Разказва за перипетиите на една жена, която в желанието си да има деца стига чак до Кения в Африка. Главната героиня Елена е на 32 години. Тя е успяла театрална режисьорка, изцяло отдадена на професията си.

Един ден я застига лошата новина, че не може да има деца. Елена е изправена пред жесток избор - да зачене инвитро от любимия си мъж диригент, или да използва театралната програма, с която да преобрази живота на сираци в далечна Африка. Там Елена ще преоткрие по свой си начин силата и смисъла на думата “майка”.

Така една българска жена ще превърне травмата от невъзможността да има свои деца в триумф на един различен, но също така важен тип “родителство”.

Сценаристи са Зорница София и Миглена Димова. Филмът е копродукция с Германия и Хърватия. Оператор е Крум Родригес, музиката написва Дарко Маркович.

В главната роля е актрисата Дария Симеонова. Участват още хърватинът Леон Лучев и кенийските “звезди” Перис Уам Буи и Стив Матияс.

Филмът е заснет в Широка лъка и в най-големите гета от Кибера до Найроби.

Умря рапърът Coolio

Умря рапърът Coolio

Емблематичният американски рапър Coolio, известен с песента "Ганстрески рай" (Gngsta's Paradise) е починал само на 59-годишна възраст. Това съобщи Би Би Си. Тялото на рапъра е било открито безжизнено на пода на банята в дома на негов приятел в Лос Анжелис. Като още не се съобщава причината за смъртта му, но се твърди

Уволняват директора на училището заради малката Латинка Петрова

Уволняват директора на училището заради малката Латинка Петрова

За детските си пиески късала билети за баня вместо за театър Латинка Петрова била много щуро дете като малка и винаги свободно. “Родителите ми не са ме ограничавали в нищо. Не съм била наказвана в ъгъла. Беше ми предоставен животът да си го подреждам, както намеря за добре”, разказва актрисата. Затова и сега, като има внучка

Мария Илиева пя “Любов” за първия танц на младоженеца Ненчо Балабанов

Мария Илиева пя “Любов” за първия танц на младоженеца Ненчо Балабанов

Подариха на актьора и любимата му Катрин Русева 5 дни в Париж Актьорът Ненчо Балабанов вдигна красива сватба в Несебър. Той се ожени за любимата си Катрин Русева. Първият им сватбен танц е на песента “Любов”, изпълнена на живо от певицата Мария Илиева. Актьорът е облечен в елегантен черен костюм с папийонка

Бивша звезда на "Литекс" се бие с жена си на улицата (Видео)

Бивша звезда на "Литекс" се бие с жена си на улицата (Видео)

Лауренциу Регекампф се озова в епицентъра на голям скандал в родната си Румъния Бившият футболист и треньор на "Литекс" Лауренциу Регекампф се озова в епицентъра на голям скандал в родината си Румъния. Той беше заснет в улична схватка с бившата си съпруга - пленителната мениджърка Анамария Продан.  Видеото, което се появи в социалните мрежи

“Татковците” отидоха на село, за да правят ракия

“Татковците” отидоха на село, за да правят ракия

Четиримата актьори от сериала “Татковци” - Филип Буков, Стоян Дойчев, Павел Иванов и Христо Пъдев, отидоха на село, за да берат грозде и да варят заедно ракия. Те се намират в Павел баня, където е и фамилната къща на Пъдев. Повод за посещението им там обаче е не само ракията, а и предстоящите им представления из страната

България избяга от кошмара Грузия

България избяга от кошмара Грузия

Момчетата на Младен Кръстаич очакват жребия за Евро 2024 във Франкфурт България вижда светлина в края на мрачния тунел за родния футбол. С малко късмет в жребия може и да мечтаем за участие на Евро 2024 в Германия. Групите ще бъдат изтеглени на 9 октомври във Франкфурт, а нашите ще бъдат в четвърта урна след двете победи над Гибралтар (5:1) и

Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Св. свщмчк Григорий, просветител на Армения. Св. мчца Рипсимия. Григорий постъпил на служба при цар Тиридат. Но заради вярата си бил хвърлен в яма, където прекарал 14 лета. А царят осъдил на смърт и 37 монахини, побъркал се и заприличал на звяр. В съня си съпругата му видяла, че ще се изцери само ако освободи св. Григорий

Рожден ден днес има Борислав Зюмбюлев - перманентен извор на спонтанна гениалност, а в останалото време - главен редактор на вестник “24 часа”. Той има невероятния талант да пише компетентно по въпроси, които се разпростират от външнополитическата доктрина на Китай до неврофизиологичните и културологични особености на българската лютеница

Само в "24 часа" днес - 19 страници политически интервюта, сценарии и прогнози от умни хора  Финалното представително проучване преди неделя. “Възраждане” натежава. Възможни размествания Даниел Вълчев вижда програмен кабинет за 6 месеца - изход двама скарани да свършат нещо Безлов изчисли в проценти - каква власт след вота Поръчваш нова кола на

Кристиано хвърля лентата на Португалия

Парис Хилтън закри ревюто на Донатела Версаче в Милано (Видео, снимки)

По време на седмицата на модата в Милано Донатела Версаче представи пролетно-лятната си колекция за 2023 година. Лице на линията е Парис Хилтън, която закри дефилето в специално ушит за нея розов

Световни шампиони сме по ученически баскетбол

За първи път в историята България взе световна титла по ученически баскетбол. На финала във вторник вечерта в Белград момичетата от гимназия "Константин Фотинов" в Самоков спечелиха финала с Гърция в

Александър Сано за новия BG кандидат за “Оскар”: Оставихме сърцата и душите си на снимачната площадка

"В сърцето на машината" на Мартин Макариев се базира на действителни събития и влиза в голямата игра след дисквалифицирането на “Майка” l Имахме проблем с намирането на човека за ролята на Сатъра

Връчиха награди за свободата на информация в България

"Програма Достъп до информация" (ПДИ) отбеляза международния ден на правото на информация, 28 септември, и проведе церемония по връчване на награди за принос в областта на свободата на информация в

}