Драматургът Жан-Пиер Мартинез: Не вярвам във вдъхновението
21 Септември 202280
Автор: 24 часа

Французинът Жан-Пиер Мартинез бе специален гост на премиерата на своята пиеса "Невинно малко убийство" във временното убежище на ремонтиращия се Театър "София" - Theatro.
Жан-Пиер Мартинез бе любезен да отговори на въпросите на журналисти и публика преди и след спектакъла. Той призна, че гледа за пръв път българската постановка на младата режисьорка Надя Панчева с актьорите Дария Симеонова, Неда Спасова и Пламен Манасиев. "Предпочитам ефекта на изненадата. Винаги очаквам да бъда приятно изненадан и, разбира се, и този път стана така", сподели Жан-Пиер Мартинез след представлението.

- Мосьо Мартинез, какъв искахте да станете, когато пораснете?
- Когато бях на 16, исках да бъда рок звезда. Свирех на барабани в няколко групи, докато разбрах, че никой никога не знае кои са барабанистите, така че няколко години по-късно реших да стана драматург. Оказва се, че е също толкова трудно да станеш звезда като драматург, колкото и като барабанист, но писането е много по-малко натоварващо от свиренето на инструмент, което изисква много часове ежедневна солова практика. Писането на пиеси е перфектната работа за мързеливи хора – аз открих призванието си. Като казах това, мисля, че може би имам шанс да стана драматург звезда в България...
- Как станахте драматург?
- Винаги съм харесвал идеята да пиша, но ми отне години да стана писател, тъй като не мислех, че мога да си изкарвам прехраната с това. Освен това бях убеден, че да си писател означава да пишеш романи, а нямах талант за дългосрочно писане. Така че вместо това се обърнах към други форми на работа с езика: бях семиолог в областта на рекламата, което основно означава анализиране на процеса на комуникация; и също бях учител, но там е много критична и неблагодарна публика. И двете професии ме научиха пиша пиеси. Когато имах възможност да стана сценарист на телевизионни сериали, открих, че съм добър в това и което е също толкова важно, че мога да си изкарвам прехраната с това. В крайна сметка избрах да пиша за театър, което мога да правя с пълна свобода, тъй като не се налага да докладвам на продуцентски компании.
- Къде намирате вдъхновение за всичките си над 100 пиеси?
- Не вярвам във вдъхновението. Вдъхновението е за поети, не за драматурзи. Писането на пиеси е чисто въпрос на метод и практика. Като драматург непрекъснато търсиш идеи за нова пиеса в ежедневието си, дори и в най-обикновените взаимодействия. Всичко опира до това как гледаш на нещата. Хичкок каза: „Драмата е живот с изрязани скучни моменти“. Така че работата на драматурга е главно да наблюдава живота, да идентифицира най-интересните моменти, да ги сглобява и да изрязва скучните части.
- Какво послание бихте искали да оставите на публиката на „Невинно малко убийство"?
- Абсолютно никакви. В пиесите ми няма послания. Не харесвам пиеси с послания и обикновено ги намирам за скучни и често лицемерни. Ако имате съобщение за споделяне, напишете статия във вестник или направете нещо в реалния живот, за да предизвикате промяна. Налагането на морални послания на публика се прави най-добре от правителствата или организираната религия.
Но да не налагате послание не означава да не провокирате мисъл. За мен театърът е да се присмиваш на слабостите на хората (започвайки, разбира се, с моята собствена) и да държиш огледало на публиката с надеждата, че те ще излязат по-скромни, по-толерантни, по-човечни и всестранно по-добри хора. Точно като Молиер. Театърът не трябва да е налагане на морални послания или преподаване на уроци. Тя трябва да бъде насочена към това да накара публиката да се запита и да подхранва разбиране и толерантност.
- Защо хората трябва да гледат "Невинно малко убийство"?
- Да се забавляват заедно, да се посмеят заедно - какво можеше да им се случи, ако бяха в тази ситуация. Моите пиеси са за обикновени хора, които са въвлечени в необикновени ситуации. Но тук също има онзи "провокиращ мисълта" компонент, за който току-що говорех. Смехът винаги е бил най-лошият враг на тиранията, особено когато хората започнат да се смеят на тези, които държат властта и диктаторите. Смехът е революционен. Най-малкото е най-добрата защита срещу тиранията.
- Колко често ходите на театър и защо ви вълнува това изкуство?
- Живея в Авиньон, в южната част на Франция. Докато пиша това, този красив средновековен град е домакин на ежегодния Festival d'Avignon, най-големият театрален фестивал в Европа с повече от 1600 представления всеки ден, провеждани в около 160 театъра (повечето от тях са временни структури, създадени за три седмици фестивал). Така че за около месец ще гледам три пиеси на ден, но през останалата част от годината са по-скоро две на седмица. Като драматург, ходенето на театър е преди всичко начин да се дистанцирам от това, което пиша, като го сравнявам с другите. Понякога си мисля, че съм по-добър, а понякога това ми дава възможност да помисля върху това, което тепърва трябва да науча.
- Как си представяте, че ще се промени театърът след сто години?
- От самото си начало театърът е смятан за изкуство без бъдеще. Въпреки това, той все още е силен, така че моето предположение е, че след сто години ще бъде толкова силен, колкото винаги. В същото време е възможно след сто години на Земята да не останат хора, които да правят театър или да го гледат. Ако театърът все още съществува след сто или хиляда години, не мисля, че ще бъде много по-различно: формите се променят (помислете за модата), но човешката природа, изграждането на характер и разказването на истории са същите.
- Как бихте искали да бъдете запомнен, след като умрете?
- Това е много труден въпрос... Не вярвам в богове или в живот след смъртта. Предпочитам да разбера как да бъда известен точно сега, отколкото как ще ме запомнят след смъртта ми. Не бих искал да стана известен само след смъртта си, когато няма да съм там, за да празнувам или да му се наслаждавам. Просто се опитвам работата ми да бъде известна и обичана, докато съм жив.
- Използвате ли елементи от живота си, когато пишете черни комедии?
- Разбира се, собственият ми живот е постоянен източник на вдъхновение за моите комедии. А най-мрачните моменти често са и тези, които съдържат най-добрите възможности за смях, ако можете да ги погледнете по различен начин и да видите хумора в тях. Както на всеки друг, моят живот е едновременно трагедия и комедия. Всичко опира до начина, по който го гледате: ако можете да намерите начин да превърнете трагедията в комедия, това прави живота поносим.
- Кого бихте искали да убиете, тайно или не?
- Нямам нищо против да практикувам аборти в много късен етап на всички членове на Върховния съд на САЩ, които гласуваха за ограничаване на достъпа до аборт отново - и на тези, които назначиха тези лайна. Диктатурите са отвратителни във всяка държава, но да гледаш как най-голямата демокрация в света бавно се превръща в такава е невъобразимо.
- За финал?
- Бих искал да добавя специална благодарност към българските професионалисти и артисти, които избират да поставят пиесите ми в България, и към публиката, която идва да ги гледа. Аз съм напълно независим драматург: нямам агент и имам само работата си, която да говори вместо мен. Толкова съм щастлив и горд, че успях да се запозная с българи и да преживея българската сцена чрез пиесите си.
Единственото послание на театъра е да празнува възможността да се прави театър. Точно както единственото послание за свобода е празнуването на свободата, започвайки със свободата на словото. Театърът е за свобода. Писането за театър е преди всичко да достигнеш до другите по света и да се надяваш да бъдеш чут и да се надяваме да бъдеш разбран. Защото хората, които се разбират, правят любов по-често, отколкото война. Човек винаги пише, за да бъде обичан. Благодаря от сърце на българите, че обичат пиесите ми. И аз ги обичам.

Умря рапърът Coolio

Умря рапърът Coolio

Емблематичният американски рапър Coolio, известен с песента "Ганстрески рай" (Gngsta's Paradise) е починал само на 59-годишна възраст. Това съобщи Би Би Си. Тялото на рапъра е било открито безжизнено на пода на банята в дома на негов приятел в Лос Анжелис. Като още не се съобщава причината за смъртта му, но се твърди

Уволняват директора на училището заради малката Латинка Петрова

Уволняват директора на училището заради малката Латинка Петрова

За детските си пиески късала билети за баня вместо за театър Латинка Петрова била много щуро дете като малка и винаги свободно. “Родителите ми не са ме ограничавали в нищо. Не съм била наказвана в ъгъла. Беше ми предоставен животът да си го подреждам, както намеря за добре”, разказва актрисата. Затова и сега, като има внучка

Мария Илиева пя “Любов” за първия танц на младоженеца Ненчо Балабанов

Мария Илиева пя “Любов” за първия танц на младоженеца Ненчо Балабанов

Подариха на актьора и любимата му Катрин Русева 5 дни в Париж Актьорът Ненчо Балабанов вдигна красива сватба в Несебър. Той се ожени за любимата си Катрин Русева. Първият им сватбен танц е на песента “Любов”, изпълнена на живо от певицата Мария Илиева. Актьорът е облечен в елегантен черен костюм с папийонка

Бивша звезда на "Литекс" се бие с жена си на улицата (Видео)

Бивша звезда на "Литекс" се бие с жена си на улицата (Видео)

Лауренциу Регекампф се озова в епицентъра на голям скандал в родната си Румъния Бившият футболист и треньор на "Литекс" Лауренциу Регекампф се озова в епицентъра на голям скандал в родината си Румъния. Той беше заснет в улична схватка с бившата си съпруга - пленителната мениджърка Анамария Продан.  Видеото, което се появи в социалните мрежи

“Татковците” отидоха на село, за да правят ракия

“Татковците” отидоха на село, за да правят ракия

Четиримата актьори от сериала “Татковци” - Филип Буков, Стоян Дойчев, Павел Иванов и Христо Пъдев, отидоха на село, за да берат грозде и да варят заедно ракия. Те се намират в Павел баня, където е и фамилната къща на Пъдев. Повод за посещението им там обаче е не само ракията, а и предстоящите им представления из страната

България избяга от кошмара Грузия

България избяга от кошмара Грузия

Момчетата на Младен Кръстаич очакват жребия за Евро 2024 във Франкфурт България вижда светлина в края на мрачния тунел за родния футбол. С малко късмет в жребия може и да мечтаем за участие на Евро 2024 в Германия. Групите ще бъдат изтеглени на 9 октомври във Франкфурт, а нашите ще бъдат в четвърта урна след двете победи над Гибралтар (5:1) и

Овен
Здраве: ★★★ Любов: ★★★
Късмет: ★★★★★ Работа: ★★★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Само в "24 часа" днес - 19 страници политически интервюта, сценарии и прогнози от умни хора  Финалното представително проучване преди неделя. “Възраждане” натежава. Възможни размествания Даниел Вълчев вижда програмен кабинет за 6 месеца - изход двама скарани да свършат нещо Безлов изчисли в проценти - каква власт след вота Поръчваш нова кола на

Руският президент Владимир Путин е подписал указите за признаване на независимостта на украинските Запорожка и Херсонска области. Указите влизат в сила веднага и в тях се отбелязва, че президентът е взел решението в съответствие с принципите и нормите на международното право и като е отчел волеизявлението на хората на допитванията

Новите случаи с коронавирус за изминалото денонощие у нас са 752 при направени 4856 теста. Това означава, че 15,4% от направените проби са положителни, показват данните на Единния информационен портал.  За последните 24 часа трима са починалите с диагноза COVID. Броят на активните случаи у нас е 9559, от които 569 са хоспитализирани

Кристиано хвърля лентата на Португалия

Парис Хилтън закри ревюто на Донатела Версаче в Милано (Видео, снимки)

По време на седмицата на модата в Милано Донатела Версаче представи пролетно-лятната си колекция за 2023 година. Лице на линията е Парис Хилтън, която закри дефилето в специално ушит за нея розов

Световни шампиони сме по ученически баскетбол

За първи път в историята България взе световна титла по ученически баскетбол. На финала във вторник вечерта в Белград момичетата от гимназия "Константин Фотинов" в Самоков спечелиха финала с Гърция в

Александър Сано за новия BG кандидат за “Оскар”: Оставихме сърцата и душите си на снимачната площадка

"В сърцето на машината" на Мартин Макариев се базира на действителни събития и влиза в голямата игра след дисквалифицирането на “Майка” l Имахме проблем с намирането на човека за ролята на Сатъра

Връчиха награди за свободата на информация в България

"Програма Достъп до информация" (ПДИ) отбеляза международния ден на правото на информация, 28 септември, и проведе церемония по връчване на награди за принос в областта на свободата на информация в

}