Новият брой на сп. “Съвременник” с почит към 80-годишнината на проф. Михаил Неделчев

328 страници с изящни четива и превъзходна литература. Това представя третият брой на сп. “Съвременник” за 2022 г.

Основен акцент в списанието е 80-годишният юбилей на проф. Михаил Неделчев. В специални страници за него Владимир Зарев казва: “Ако трябва да определя пестеливо с няколко думи неговите литературни достойнства – това са... сложна, умна чувствителност към Словото и талантлива духовна прозорливост”. Интервюто с проф. Неделчев е от Пламен Дойнов, а Елка Трайкова анализира творчеството му.

Романът “В сърцето на страната” от Дж. М. Кутси е водещото произведение в новия брой. Той излиза в блестящия превод на Пейчо Кънев и ще задоволи сетивата на любителите на стойностната литература. Джон Максуел Кутси е автор на 12 романа, сборници с разкази и новели, както и на романизирани биографии.

Никола Георгиев – Кайо, е художникът гост в рубриката “Ателие”. Кайо е роден в Самоков през 1963 г. Има 10 самостоятелни изложби живопис и една с карикатури, както и редица участия в общи изложби. Носител е на множество награди. Стилът му е определян като “академичен наивизъм”. Живописните му платна изобилстват от чудати твари, изпълнени с гротеска и мъничко тъга, породена от човешката несъвършеност и безсилие. Често с яркия си колорит художникът прави по-поносими общожитейските проблеми.

В най-новия, трети брой на “Съвременник” има още проза от Робърт Стоун, Томас Макгуейн, Йордан Славейков, Джеки Стоев и др., поезия от Никола Петров и Камелия Спасова. Списанието е под главната редакция на академик Владимир Зарев.

“Съвременник” (издател Книгоиздателска къща “Труд”) е най-авторитетното и елитно издание за българска и преводна литература със знаменита история и огромно социално значение. Основано е в далечната 1972 година и съществува вече 50 години.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене