Поставиха надгробна плоча на гроба на гениалната Яна Язова

Кметът на София Йорданка Фандъкова се поклони пред гроба на Яна Язова.
СНИМКИ: АДЕЛИНА АНГЕЛОВА

Столична община постави надгробна плоча на гроба на една от най-талантливите български писателки - Яна Язова.

В понеделник бе отслужено и възпоменание от негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп.

На 23 май, когато се навършиха 110 години от рождението на Люба Тодорова Ганчева - каквото е истинското ѝ име, Йорданка Фандъкова направи стъпка към съхраняване на спомена за тази талантлива жена, която умира при неизяснени обстоятелства в далечната 1974 г.

Да върнем паметта, да съхраним паметта е наша кауза и моя лична задача като кмет на София.  Виждаме, че когато паметта е загубена се случват много тежки неща и това го забелязваме всеки ден. Дължим го на човека, който не се примири със системата, който загуби и беше наказан по най-жестокият начин - да не бъдат издавани творбите ѝ по време на комунистическото време, който отказа да стане идеолог на комунистическата партия със своите произведения. Благодаря на инициаторите и на хората, които се обърнаха към нас, за да можем да възстановим тази памет. Разбрахме го през изданията на пресгрупата на "24 часа" и "България Днес", благодаря на г-жа Венелина Гочева и на нейния екип, които направиха достояние тази история с липсата на паметен знак", каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че следващата инициатива ще е да се постави пейка с нейната фигура до любимия й Софийски университет.

Яна Язова умира при неизяснени обстоятелства през 1974 г. и е погребана в централните софийски гробища. На гроба й нямаше поставена надгробна плоча и това бе причината Столична община, заедно с изследователите на нейното творчество - Петър Величков и Атанас Димитров, да я поставят.

Йорданка Фандъкова, Мирослав Боршош и изследователите на писателката Петър Величков и Атанас Димитров на поставянето на надгробна плоча на гроба на Яна Язова на Централните софийски гробища. 
СНИМКИ: АДЕЛИНА АНГЕЛОВА
Йорданка Фандъкова, Мирослав Боршош и изследователите на писателката Петър Величков и Атанас Димитров на поставянето на надгробна плоча на гроба на Яна Язова на Централните софийски гробища. СНИМКИ: АДЕЛИНА АНГЕЛОВА
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи

Напишете дума/думи за търсене