Връчиха награди за свободата на информация в България

Адв. Александър Кашъмов, програма "Достъп до информация"

"Програма Достъп до информация" (ПДИ) отбеляза международния ден на правото на информация, 28 септември, и проведе церемония по връчване на награди за принос в областта на свободата на информация в България. Събитието се състоя онлайн.

Наградите „Златен ключ“ се връчват в шест категории, а журито е съставено от Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на ПДИ, Генка Шикерова, журналист, Гергана Жулева, учредител на ПДИ, Ивайло Хлебаров, Доротея Дачкова, журналист, Кирил Терзийски, адвокат и част от екипа на ПДИ, Росен Босев, журналист, Стефан Ангелков, адвокат и част от екипа ПДИ Христо Христов, журналист.

В категорията „Гражданин, най-активно използвал Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ)", наградата за втори пореден път получи Николай Неделчев. Той посочи, че по линия на достъп до информация институциите упорито мълчат, особено прокуратурата. „Не можем да позволим това мълчание да тегне, затова някой трябва да пита, а като откажат и някой да съди“, добави Неделчев. 

Наградата за неправителствена организация, най-активно използвала ЗДОИ, беше спечелена от „Грийнпийс-България“. От организацията благодариха за признанието и изразиха надежда институциите да оповестяват информация, която е от обществено значение, дори преди да бъде поискана.

За най-добър журналистически материал, при който активно е използван ЗДОИ, наградата получи журналистът Лалка Златанова, главен редактор на Дарик Радио - Пловдив.

Наградата за институция, която най-добре е организирала предоставянето на информация, спечели община Банско. От администрацията споделиха, че се стараят в максимална степен да предоставят в достъпен вид обществената информация.

Антинаградата „Вързан ключ“ спечели кметът на община Брезово, а в категория „Катинар“ победил е Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене