Концерт "Откровения" на 23 декември в Софийската опера

Апостол Миленков, бас
Снимка: Софийската опера

На 23 декември т.г. Софийската опера кани публиката на "Откровения" - концерт с духовни песенни цикли от Бетовен, Дворжак и Брамс, който се посвещава на проф. Реса Колева. Изпълнителите са Апостол Миленков, бас, и
Виктория Василенко, пиано.

Виктория Василенко, пиано
Снимка: Софийска опера
Виктория Василенко, пиано Снимка: Софийска опера

В програмата: 

Лудвиг ван Бетовен - "Шест песни по Гелерт" (GellertLieder), опус 48

Антонин Дворжак - "Библейски песни" (Biblickepisne), опус 99

Йоханес Брамс - "Четири сериозни песни" (VierernsteGesange), опус 121

В живота на всеки човек винаги настъпва момент на откровение. Едно откровение насочено навътре, обърнато към себе си. Един миг на равносметка и един поглед насочен напред, търсещ отговори, които, може би, само вярата би могла да намери. Един момент, в който всеки човек си дава сметка колко безсмислен, незначителен и кратък е животът без истински идеали, стремежи и вяра.

Избраните композитори са известни предимно като симфоници. Познати като майстори на големите форми, те са композирали всепризнати творби в областта на църковната музика като "Мисасолемнис", "Немски реквием", "СтабатМатер" и т.н. Разбира се писали са и песни , и песенни цикли. И ето, че както всеки, така и те са имали своя момент на откровение. И, въпреки че са представители на различни епохи, въпреки разликите в изразните им средства, техните моменти на откровение изглеждат обаче много подобни и поразително си приличат.

Основата, фундаментът, върху които се базират творбите им – това е християнската вяра. А песента, тази най-кратка и малка музикална форма, е изразното средство, с чиято помощ те споделят своите откровения. И въпреки че песента присъства трайно в тяхното творчество, тези песенни цикли са съвсем различни от всичко останало, което тези творци са създали.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене