Изложбата "Български букви" отвори врати в Париж

Снимки: Париж Ване Арт

На 18 ноември 2022 в Париж се откри изложбата на асоциацията Paris-Vanet-Art (Париж-Ване-Арт) наречена "Български букви" в Bibliotheque Place des Fetes на парижкото кметство. 

Тя отдава почит на кирилицата, третата азбука на Европейския съюз. Авторът на произведенията е художничката абстракционист Кристин Цекова (КРИСТИ), която дава живот на буквите като ги обогатява със своите собствени форми, цветове и линии, родени от нейното въображение. Всяка буква представлява произведение на изкуството-идентичен оригинал.

Изложбата запознава публиката с българските букви, тяхната красота и фонетика. Тя отправя послание за свобода и мир в Европа, отразено също на афиша за изложбата на български език. 

Събитието е включено във Фестивала на солидарността във Франция. Има предвидено и ателие по кирилица за френската публика.

Париж Ване Арт е създадена през 2013г от френско-българските художнички Ване и Кристи, майка и дъщеря, които реализират изяви в Париж и България. Последната изложба в България през 2021 е Кабарето на Ване и Кристи в Съюза на архитектите в София. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене