Карин Околие избира сама единствено балета

Карин води спортната емисия по БиТиВи

Бившата атлетка още се притеснява преди всяка емисия новини

От няколко месеца бившата атлетка Карин Околие чете спортните новини по bTV. Журналистиката е новото призвание на чаровната девойка, която реши да сложи край на кариерата си през септември. Само на 28 години.

Карин е родена в София на 1 май 1994 г. Знакова дата - официален празник. Майка ѝ Яна Велинова е преподавателка по английски, а сега работи в търговията. Баща ѝ - нигериецът Кристофър Околие, минавал на път за Англия през България, за да остане завинаги тук.

“Развели са се, когато съм била на 7. Отгледана съм от мама, баба и лелите ми, които са две. Сега усещам, че това малко ми пречи. Малко съм мнителна в отношенията, старая се всичко да свърша сама. Така съм свикнала”, признава Кари.

Нейният първи спорт не е атлетиката, а тениса. С него се захваща по настояване на майка си. Всъщност единственото, което е правила по собствено желание е балетът.

Преди това

ходех на уроци

по флейта

Няма да забравя как преподавателката ми се грижеше за нейната. С какво благоговение. А аз бях с една под наем. Която дори един ден от яд ударих. Учителката ми щеше да получи инфаркт, като видя вдлъбнатината”, спомня си с усмивка Кари.

Но и тенисът, и флейтата, и балетът отстъпват в един момент на атлетиката. Просто защото Кари е бърза. И то много бърза. Но и категорично против този спорт.

“Всичко стана малко насила. В 42-о училище в “Хаджи Димитър” имахме една преподавателка по физкултура - Таня Давидкова. Тя ме забеляза. И започнаха едни непрекъснати увещания да ходя на състезания. Използва факта, че бяхме много задружен клас, и пред всички започваше да ме моли да участвам на поредното състезание. И съучениците се включваха. Така бягах на всякакви училищни надпревари и печелех. В един момент реших, че атлетиката е моето нещо. И се записах да тренирам. Първо при Ваня Колева, след това при Коце Миланов”, обяснява с усмивка Кари.

Коце Миланов е един от най-добрите специалисти в спринта на България. Той отгледа в “Левски” Ивет Лалова и я върна на пистата след тежката контузия. Кари тренира на закритата писта на стадион “Георги Аспарухов”, преди да бъде взривена заради новия сектор на футболния отбор, след това на националния стадион.

На името на Околие

идват и два рекорда

при девойките,

като подобрява постиженията не на кого да е, а на Нора Иванова. Иванова е единствената българка, която има дубъл на световно първенство на 100 и 200 м. За девойки на първенството в Сидни.

На първата в историята младежка олимпиада в Сингапур през 2010 г. Кари е най-бързата европейка на 200 м, където завършва на пето място с лично постижение от 24,34 сек. Пред нея са само Флорънс Увакве (Нигерия), Тиния Гайтнер (Бахама), Оливия Екпоне (САЩ) и не коя да е, а Шерика Джексън от Ямайка. В момента Шерика е олимпийска шампионка от Токио на 4 по 100 метра, със сребро на 4 по 400 метра от игрите в Бразилия и с три бронзови медала на 100 метра (Токио), 4 по 400 метра (Токио) и 400 метра (Рио). Отделно са трите ѝ световни титли.

Следват безкрайни години в националния отбор. Щафети на европейски първенства, купи, балкански игри. С Ивет Лалова, Инна Ефтимова. Но най-много си харесва рекорда на 4 по 400 метра с Ваня Стамболова. Защото не бил подобряван дълго време.

Една контузия

преобръща

всичко

Губи два сезона, след като не могат да открият точно от какво страда. “И случайно на една снимка видяха отчупеното парче. Тогава за първи път се замислих какво ще правя, ако спра с атлетиката”, обяснява Карин.

Още по времето на активната си спортна кариера започва да се занимава и с блога си. През 2017 г. създава Karin's Book Of Inspirations. През 2020 г. той прераства в подкаста Kari's Calling, в който са участвали Ивет Лалова, Мария Силвестър, Прея, Елица Василева, Мила Роберт. За него дори получава номинация за “Жена на годината” в категорията “Интернет послание”.

“За мен блогът ми е нещо лично. Той ми дава тотална свобода. В него мога да дискутирам нещата, които ме интересуват. Как се стига до върха? Какви лишения трябва да направиш? Защо в България няма професионална помощ за спортистите, които изпадат в криза?”, обяснява чаровната журналистка.

Околие е фен и на риалити форматите.

Първо участва в

“Черешката на

тортата”, а след

това в “Сървайвър”

“Сървайвър” ми помогна много. Защото разчиташ само на себе си. Просто успях да изградя още повече характера си”, обяснява Кари.

Така стига до две оферти - да направи собствено предаване по EURONEWS и да води спортните новини по bTV. За неин късмет двете телевизии постигат споразумение да прави и двете.

В bTV попада в доста силна атлетическа компания - с Илия Илиев и Димитър Тасев, които също са тренирали най-популярния летен спорт. А с Тасев дори са били съседи като деца в “Хаджи Димитър”.

“Никога няма да забравя първата си емисия. Бях изключително нервна. Не знаех в коя камера да гледам. Ужас. Свърших и Влади Лазарова ме посреща с думите - видя ли, че няма нищо страшно. Как бе, човек. Беше направо ужасно. Опита се да ме успокои, че след 15-ата емисия ще се отпусна. Още я чакам тази, 15-ата. И съм нервна. Един от операторите обаче ми обясни, че има два вида водещи - едни, на които нищо не им прави впечатление, и другите, които са нервни цял живот. Аз вероятно съм от вторите”, обяснява Околие.

“Иначе се чувствам страхотно. Имам невероятни колеги. Жоро Попвасилев дори ме накара сама да си напиша една от новините за волейбола, после само я редактира”, обяснява тя.

За съжаление, признава, че българинът е расист. “Нещата започнаха да се променят през последните години, когато станахме член на ЕС и започнаха все повече чужденци да идват в България”, признава тъжно чаровната атлетка.

Карин заедно с Ивет Лалова, Мария Димова и Инна Ефтимова (от ляво на дясно) на европейско по лека атлетика.
Карин заедно с Ивет Лалова, Мария Димова и Инна Ефтимова (от ляво на дясно) на европейско по лека атлетика.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?

Напишете дума/думи за търсене