Британският музей води тайни преговори с Гърция

Атина 
СНИМКА: Pixabay

Ще върне ли Мицотакис в Атина мраморните скулптури на лорд Елгин?

Председателят на Британския музей Джордж Озбърн провежда тайни разговори с гръцкия министър-председател относно евентуалното връщане на т.нар. мрамори на Елгин, съобщава ДПА, позовавайки се на гръцки медии.

Преговорите между бившия финансов министър на Великобритания и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се водят в Лондон от ноември 2021 г., съобщава гръцкият вестник "Та Неа", цитиран от БТА.

Вестникът цитира "вътрешни лица", според които преговорите са в "напреднал стадий".

Музеят обеща да не демонтира "нашата велика колекция", но заяви, че търси "ново" и "положително" партньорство за скулптурите - 17 фигури и част от фриз, украсявали 2500-годишния храм Партенон на Акропола, които Мицотакис иска да върне на Атина.

Мраморите са взети от лорд Елгин в началото на XIX в., когато той е бил британски посланик в Османската империя, и са предмет на дългогодишен спор за това къде да бъдат изложени.

Гръцкият министър-председател неведнъж е призовавал скулптурите да бъдат върнати в Гърция, като дори е предлагал в замяна да предостави други съкровища на Британския музей.

Озбърн заяви, че има "сделка, която може да бъде сключена", за да се споделят мраморните статуи на Партенона с Гърция.

Говорител на Британския музей заяви: "Британският музей публично призова за ново партньорство с Гърция за Партенона и ние ще разговаряме с всеки, включително с гръцкото правителство, за това как да продължим напред".

"Както каза председателят на попечителите миналия месец, ние действаме в рамките на закона и няма да демонтираме нашата велика колекция, тъй като тя разказва уникална история за нашето общо човечество. Но ние търсим нови положителни, дългосрочни партньорства с държави и общности по целия свят, като това, разбира се, включва и Гърция", добави той.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?

Напишете дума/думи за търсене