Статуя, изобразяваща писателя Виктор Юго, беше открита официално в Безансон

Статуя на Виктор Юго беше открита в Безансон.

Статуя, изобразяваща писателя Виктор Юго, беше открита официално в Безансон, съобщи АФП. Автор на бронзовата скулптура е Огюст Роден (1840-1917), предава БТА.

Скулптурата е дарение за Безансон – родния град на писателя, от швейцарската фондация „Пер Жанада“.

Творбата на Роден е от черен бронз, висока е 2,10 м и тежи 250 кг. Тя изобразява вървящия, вече възрастен Виктор Юго. Скулптурата е на голо мускулесто тяло. „Не можете да сложите палто на Господ“, казва навремето скулпторът пред Камий Клодел.

Според Юг Ерпен, директор на музея „Роден“, изборът за Огюст Роден за изобразяване на Юго гол не е напълно в духа на епохата. „Преди всичко Роден търси истината и така изразява мощта на модела.“

Президентът на фондацията „Пиер Жанада“ Леонар Жанада каза, че би искал да бъде възстановена една „несправедливост“ – въпреки че Роден е правил много портрети на Юго, родният град на писателя разполага само с една скулптура.

През 1916 г. Роден дарява статуята си на държавата.

Статуята, изобразяваща Виктор Юго, е била излята в три екземпляра. Един от тях е изложената в Безансон, вторият ще бъде запазен от фондацията „Жанада“ и третият е в музея „Роден“ в Париж.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене