Свиренето на пиано има положително въздействие върху мозъка

СНИМКА: PIXABAY

Свиренето на пиано оказва положително въздействие върху мозъка, като подпомага способността му да обработва гледки и звуци, а също така подобрява настроението, установи британско проучване, цитирано от електронното издание “Юрикалърт”.

Изследването е на специалисти от университета в Бат, съобщава БТА.

Учените констатират, че при начинаещи пианисти, посещавали уроци само по един час в рамките на седем дни за период от 11 седмици, има значителен напредък при разпознаването на аудио-визуални промени в околната среда. Освен това те съобщават за намаляване на състоянията на депресия, стрес и тревожност.

За целите на проучването 31 възрастни са разпределени за обучение по музика, за слушането й или в контролна група. Участниците без музикален опит трябва да се включват в ежеседмични едночасови уроци. Доброволците в контролните групи или слушат музика, или използват времето за домашна работа.

Изследователите установяват, че само няколко седмици след началото на уроците способността на хората да обработват мултисензорна информация - т.е. гледки и звуци, се е подобрила. Това е от полза за почти всяка дейност, в която човек участва - от шофиране на кола и пресичане на улица до откриването на определена личност в тълпа или гледане на телевизия, твърдят специалистите.

Положителното влияние е доста отвъд музикалните умения. С обучението по пиано аудио-визуалните способности на хората стават по-точни и за други задачи. Доброволците, преминали уроци по пиано, са показали по-добри резултати при тестове, в които участниците са били помолени да определят дали звукови и зрителни "събития" са се случили по едно и също време.

Подобно прецизиране на познавателните способности не е установено нито при групата за слушане на музика (където хората слушат същата музика, изпълнявана от група), нито при тази, която не е музикална (участниците учат или четат).

Освен подобрения в когнитивните способности, след обучението по пиано при участниците намаляват нивата на депресия, тревожност и стрес в сравнение с тези преди това.

Авторите на проучването смятат, че музикалното обучение може да бъде полезно за хора с психични проблеми, като в момента се провеждат допълнителни изследвания, за да се провери това.

Данните от изследването са публикувани в изданието "Нейчър сайънтифик рипортс".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене