Илиан Стоянов: Япония е фаворит срещу Хърватия

Илиян Стоянов с националната фланелка на България. 
СНИМКА: ВЛАДИМИР СТОЯНОВ

Докато ние копаем дъното, хората си развиват футбола, казва Коловати

Бившият национал Илиян Стоянов живее от 2005 година насам в Япония, където направи страхотна кариера, а в момента има собствена футболна школа. Той коментира фурора на азиатския тим на провеждащото се в Катар световно първенство. Днес Япония излиза в осминафинал срещу Хърватия, а Стоянов сподели очакванията си пред "България Днес".

- Илияне, къде те намирам?

- Имах досега мачове с децата до 14 години, които тренирам тук, в Япония. Голям ентусиазъм цари в страната покрай световното. Тук се говори само за футбол.

- Япония се превърна в сензация, побеждавайки и Германия, и Испания. Очакваха ли го местните фенове?

- Силите вече са много изравнени. Европейските отбори все още малко подценяват азиатските и това им изигра лоша шега. Дали испанците нарочно са полегнали, за да изхвърлят Германия, може само да гадаем. Победата на Япония си остава в историята.

- Как се приема този успех?

- Всички тук много се радват. Всеки говори за футбол, за световното в Катар. Даже синът ми казва, че в училище децата само това обсъждат. Еуфория определено има. В по-големите градове хората излизат по улиците, празнуват.

- Как японците успяха да развият футбола си, какво можем да научим от тях?

- Не е само тук, а в цял свят футболът се развива. Само в България копаем дъното. В Япония няма шуробаджанащина, който заслужава, той играе. Друга рецепта няма. При нас не знам до кога ще я караме така. Сега при новия селекционер Младен Кръстаич се усеща някаква промяна като желание и себераздаване. Но тепърва ще видим как ще изглеждаме срещу по-сериозните отбори. Трябва да се промени всичко от корените, за да станат нещата. Къщата се строи от основите.

- Какво да очакваме от осминафинала Япония - Хърватия?

- За мен в този мач Япония е фаворит и има големи шансове да отстрани финалиста от предишното световно. По-силен и по-свеж отбор е. Хърватия играе малко муден футбол в момента, леко лежерно. Разчитат повече на имена и на стари лаври. По-добре е за японците, че не им се падна Мароко.

- Кое е силното оръжие на Япония?

- Те са силни на контраатака, имат много бързи футболисти. Японските играчи са класни и играят в добри европейски отбори. Ако им се оставят пространства, те ги използват. Високата преса също е силно тяхно оръжие. Важна ще бъде и битката между треньорите, кой ще надделее тактически.

- Южна Корея също е на осминафинал, изненадан ли си?

- Не знам доколко е изненада. Тяхната лига изобщо не е слаба. Корейци играят и в чужбина. Много хора си мислят, че азиатските първенства са за залязващи звезди, което изобщо не е вярно. Когато аз дойдох да играя в Япония, бях на 28 години и се оказах един от най-старите в отбора. Доста скаути от Европа следят футбола в Азия. Пазарът ще се отвори още повече за сегашните японски и корейски национали.

- Кой е твоят фаворит за световната купа?

- Моят любим отбор Италия не е на световното първенство. Гледам мачовете с интерес. Естествено, че подкрепям Япония, все пак живея тук от 17 години и вече чувствам страната като моя втора родина. Все едно викам за България. Нямам фаворит за титлата.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене