Планетата Марс ще бъде най-ярка през декември за последно до 2023 г.

Марс наскоро премина най-близката си точка до Земята от години СНИМКА: Pixabay

През следващите дни любителите на астрономията ще имат възможност да се насладят на най-яркия вид на Марс за последно за дълго време. Марс наскоро премина най-близката си точка до Земята от години, а в нощта между 7-ми и 8-ми декември ще предложи най-красивите гледки, съобщава DigitalTrends.

Тогава Марс ще е разположен директно срещу Слънцето от гледна точка на Земята. Това ще направи Червената планета най-ярка за земната позиция.

Разликата между най-близката точка между двете планети и най-ярката му позиция заради елипсовидната орбита и на двете планети. Това води до няколко дни разминаване между двете събития.

Орбитите на планетите означават, че подобни близки разминавания са рядкост. Следващото ще е едва през 2033 г., пише Вести.бг.

Средната дистанция между Марс и Земята е около 140 млн. км. Тя всъщност варира значително именно заради елипсовидните орбити. В най-далечната си точка може да бъде и над 380 млн. км., както това ще се случи през октомври 2023 г. А сега, в най-близката си точка е на едва 81 млн. км., като през 2035 г. ще се приближи още повече - около 56 млн. км.

Именно затова е важно да се подбира и правилният период за изстрелване на мисиите до Марс, за да може да се скъси пътешествието възможно най-много. Тази година дистанцията от 81 млн. км. при най-близката точка е от сравнително по-късите за този период. Сега светлината се нуждае от 4 минути и 32,5 секунди, за да достигне от Марс до Земята.

За съжаление между 7-ми и 8-ми декември и Луната ще се падне в пълнолуние, а Марс ще е сравнително близо до нея. Това ще повлияе малко на видимостта към Червената планета, но и любителските телескопи ще се справят с осигуряването на добра гледка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене