“Тефлонният Марк”, който устоява на всяка криза

МАРК РЮТЕ

Управлявайки като хамелеон, Рюте задържа властта по-дълго дори от Ким Чен Ун

С омайваща енергия и прецизно усъвършенствани умения за политическо оцеляване Марк Рюте е най-дълго управлявалият премиер в историята на Нидерландия. Той успя да се задържи на лидерската позиция цели 12 години. По всичко личи, че времето му все още не е изтекло.

Наричан е “Тефлонният Марк”. Често го оприличават и на хамелеон, защото независимо в колко бурни скандали е замесвано името му през последното десетилетие, той не пуска властта, а умело се изплъзва от ситуацията. В някои дни изглежда като Барак Обама с нидерландски акцент, а в други - като Маргарет Тачър с къса прическа, пише “Политико”.

Единственият настоящ европейски лидер, задържал се на най-важния пост в страната си повече от Рюте, е унгарският премиер Виктор Орбан. Двамата са начело на властта по-дълго дори от севернокорейския Ким Чен Ун.

Рюте има дарба да преминава през трудни моменти. Ключови стратегии, на които разчита, са печелене на време, позволяване на другите да поемат вината вместо него и изчакване общественото мнение да се формира около дадено решение, преди той самият да го подкрепи.

Като министър-председател “Тефлонният Марк” често влиза в ролята не толкова на изпълнителна власт, колкото на психолог, който трябва да умиротвори недоволните коалиционни партньори, като възпрепятства разместване на политическите слоеве. Така на практика той постига стабилно правителство, като същевременно брани и собствената си позиция.

Ветеран консерватор на европейската политическа сцена, 55-годишният ерген е преодолял повече от дузина вътрешни кризи. Когато стана министър-председател през октомври 2010 г., той беше първият либерал, оглавил управляваща коалиция в страната от повече от 90 години.

Много нидерландци вече са уморени от неговото лидерство. Няма обаче очевидна алтернатива.

Подкрепата за него извън собствената му партия е слаба - 82% от избирателите са съгласни с твърдението, че “срокът му на годност е изтекъл”, според изследване на общественото мнение от юли 2022 г. По-малко от 25% смятат, че той е готов да се справи с важните за страната проблеми, включително енергийните и жилищните кризи.

Рюте сформира първата си коалиция през 2010 г. и четвъртата през октомври миналата година след избори, възприемани като референдум за справянето му с пандемията от коронавирус. Третото му правителство падна след скандал за източване на субсидиите за подпомагане на социално слаби семейства. В него беше намесена България.

Рюте поддържа имидж на честен човек, който не се впечатлява от материални придобивки. Не се крие от камерите. Пред тях демонстрира, че се придържа към прост начин на живот. Отива на работа с велосипед вместо с кола, както много от местните жители. До скоро ползваше стара “Нокиа”, но я замени с нов смартфон след пореден скандал.

Всяка седмица излизаше на вечеря с майка си в индонезийски ресторант. Тя почина в старчески дом през 2020 г. на 96 г.

В семейството си е най-малък. Образованието си е започнал в Хага. По-късно се мести в Лайден да учи история. Дипломира се през 1992 г. За кратко е работил в англо-нидерландската мултинационална компания “Юнилевър”, но вече се е занимавал активно с политика. През 2006 г. оглавява Народната партия за свобода и демокрация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“

Напишете дума/думи за търсене