Актьорът Валери Йорданов: Посред нощ ме проверяваха дали съм в болница

В подкрепа на Александър Морфов Валери Йорданов се острига "нула номер"

В Народния театър работят и качествени хора

Скандалът в Народния театър, който започна в края на октомври, вече има още една сюжетна линия. На системи в ендокринологията на “Майчин дом” от понеделник е Валери Йорданов. И тъй като той е в образа на Бръчков - една от главните роли в пиесата “Хъшове” с режисьор Александър Морфов, представлението снощи беше отложено.

Самият Йорданов е най-яростният защитник на Морфов, след като режисьорът призна, че той е надраскал вратата на пиара на театъра Велислава Кръстева. Йорданов започва подписка в негова защита и демонстративно се стриже “нула номер”. Но явно от преживения стрес и напрежение актьорът, който е диабетик, постъпва в болница. Веднага са му включени системи.

Същия ден от театъра му поискват доказателство, че наистина е болен. “Направихме го заради представлението на 6 декември. Той няма дубльор и трябваше да сме наясно дали ще сваляме постановката”, обясни директорът на Народния театър Васил Василев. Междувременно Министерството на културата назначи проверка там, която трябва да установи дали има основания за дисциплинарна мярка спрямо директора Василев. Очаква се тя да приключи на 6 януари.

Следващото представление на “Хъшове” е планирано за 14 декември, когато се надяваме Валери Йорданов отново да е на сцената.

- Събирате подписи в защита на Александър Морфов. Колко колеги ви подкрепиха, г-н Йорданов?

- Доста колеги, доста имена. Стефан Цанев, Йосиф Сърчаджиев, Павел Поппандов, Камен Донев и други.

- Имахте ли срещи с директора Васил Василев или с Велислава Кръстева?

- Срещите бяха провеждани индивидуално чрез повикване, чрез индиректни намеци, доста несъстоятелни. Не бях чел изказвания, нито статия на директора относно г-н Морфов, където пише, че е обвинен в какво ли не. Направих криза още същата сутрин, която се опитах да овладея два-три дни, изключих си телефона, даже излязох малко в планината.

В понеделник пак се влоши ситуацията и ме приеха в отделението по ендокринология. Диабетна кетоацидоза - това се нарича приемане по спешност, и ми казаха да остана. След това ми беше изисквано от театъра вечерта да изпратя документ, че съм в болница.

А аз задавам въпроса - вие мислите ли, че искам да се отмени представление, защото тук ми обясниха, че няма как да ме пуснат, тъй като е рисково. Обадих се и ми поискаха да изпратя документи на вайбър, че съм приет в болница. Което аз направих и на сутринта разбрах, че въпреки всичко ще се строи декорът за “Хъшове”. Обадих се да им кажа - вие не разбирате ли, че няма как да изляза от тази ситуация, направих всичко възможно, но няма как да се случи това нещо.

След това ми се поиска болничен, което е ненормално, защото болничният се издава накрая. Стигна се до разговор с едната лекарка, която им обясни, че ще ми даде болничен, когато знае колко време ще съм тук, докато ме стабилизират.

Накрая за капак са вкарали Александър Морфов, за да даде писмени обяснения - така разбрах от колега, защо негов актьор не може да участва в представлението снощи.

- Какъв финал ще има цялата тази история?

- Не знам, няма да е положителен. Опитвам се да мисля по-позитивно. Мисля, че политиката трябва да избяга от театъра, да се махне оттам.

- Как ще се отрази на реномето на театъра тази ситуация?

- Единственото, което ме успокоява, е, че в този театър работят качествени актьори и режисьори, или поне работеха. Театърът ще оживее, лошото е, че му се отразяват обстоятелства, които нямат връзка с работата му.

Да разбереш, че нещо се е случило на колега, и то по повод този конфликт, и да си позволиш да му звъниш късно вечерта да ти прати снимки на документ, че е в болница, и на другия ден да искаш още едни документи и да викаш сценични работници въпреки всичко да правят декора... Каква е целта, каква е логиката? Това си го задавам като риторичен въпрос - каква е моралната гледна точка и начинът на подредба на обслужването на театъра?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му

Напишете дума/думи за търсене