По колко пъти на месец е достатъчно да сте интимни?

"Ризата на пода" е новата рубрика на "24 часа" за секс. Вдъхновена от популярната мъжка реплика за свалка "Ризата ми изглежда най-добре на пода в спалнята ти", в нея се поглежда към мъжката гледна точка. Тя ще излиза всяка събота с автор Мартинов.

Колко пъти секс на месец е достатъчен? Въпросът е абсолютно невъзможен за отговор, но винаги предизвиква оживени дискусии.

Първата е дали изобщо трябва да се говори за месец. Някои директно казват, че въпросът трябва да е на ден. Други - на седмица. Трети застъпват тезата, че се смята на годишна база. Почне ли се темата, веднага се стига и до въпроса дали изобщо има хора, които си водят статистика за броя сексуални контакти на месец.

Е, вероятно има такива. Поне така сочат различни проучвания. Хората между 20 и 30 години правят секс средно по 112 пъти в годината. Тези между 30 и 40 години се отдават на ласки по 86 пъти в годината. Според данните в проучването хората между 40 и 50 години се отдават на това удоволствие около 69 пъти годишно.

Допитването сочи още, че 13% от женените двойки правят секс само няколко пъти в годината, а 45% - няколко пъти в месеца. 34% от женените го правят около 2-3 пъти в седмицата и едва 7% се радват на ласките си повече от 4 пъти седмично.

Всички хора, участвали в проучването, споделят, че биха искали да правят секс по-често, но на пътя им стоят баналните ежедневни пречки като работа, умора, стрес, грижи за децата, липса на време.

Други проучвания пък се съсредоточават върху броя секс, който правят отделните полове. Така например американският институт “Кинсли” представя статистически данни за честотата на ласките и при двата пола. Проучването е на база попълване на въпросници. Данните показват, че резултатите се определят от това дали респондентите са неженени, във временна връзка или с брачна халка.

Само 2% от самотните мъже на възраст между 18 и 24 години правят секс 4 или повече пъти седмично. Малко под половината от сключилите брак мъже на възраст между 25 и 49 години правят секс няколко пъти месечно до веднъж седмично.

Възрастта не е непременно възпираща за сексуалната честота. 13% от самотните мъже на възраст 70 и повече години правят секс няколко пъти в месеца. При мъже, които са във връзка или са женени, процентното съотношение е съответно 63% спрямо едва 15% за тези, който имат брак.

Около 5% от необвързаните жени на възраст между 18 и 24 години правят секс 4 или повече пъти седмично. Подобно на мъжете, малко под половината от жените на възраст между 25 и 49 години правят секс няколко пъти в месеца.

Сексуалната активност намалява с възрастта при жените, въпреки че почти една четвърт от партньорите над 70-годишна възраст са правили секс повече от 4 пъти седмично според данните от въпросниците.

Изследователите от университета “Карнеги Мелън” пък провеждат проучване на 64 двойки - на възраст между 35 и 65 години. Те отговарят на въпроси за сексуалната си активност и дали това ги задоволява и ги кара да се чувстват по-щастливи. Част от респондентите, които са правили секс по-често от останалите, съобщават, че сексуалната активност не ги кара да се чувстват по-задоволени. Според учените правилната или подходящата честота на сексуалните контакти е тази, която удовлетворява и двамата партньори.

И тук започват проблемите. Защото единият партньор може да има и желание, и сила, и време. Тогава от другия се чува репликата “боли ме главата”. Което води до поредния скандал или дори просто иронично подмятане, че това се случва за пореден път.

Разбира се, в такива сюжети често следват и обвинения в изневери. Започва се ровене по чатове, с които набеденият доказва, че всичко е в главата на половинката му. Изтрил/а си ги, отвръща другата страна. И понякога се стига дори до раздели, а при семейните е страшно. Защото се дели имущество, родителски права, ако имат деца.

Затова най-важна би следвало да е не честотата на сексуалните контакти. Вместо това водеща би следвало да е комуникацията по темата. Защото дори някой да изневерява, със сигурност е по-вероятно да отказва секс заради умора или здравословен проблем.

“Когато изневеряваш, номерът не е да не отказваш секс. Врътката е в това сам да го търсиш, защото така няма да те заподозрат”, казва човек с опит в подобни схеми. Покрай това, че вече той и половинката му имат деца, наистина им се случва по-рядко да са интимни. Понякога причината е в умората, когато един от малчуганите е плакал през нощта. Друг път са имали стресови ситуации на работа.

Но успяват да си откраднат моменти. И за тях те са много по-ценни от това да могат да кажат, че правят секс по N на брой пъти дневно/седмично/месечно/годишно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене