Откриха останки от непознати досега малки динозаври в Аржентина

Скелет на динозавър

Аржентински палеонтолози откриха непознат досега вид малки динозаври, живели на планетата преди 70 милиона години, предаде БТА, цитирайки  ТАСС и  съобщение на Националния съвет за научни и технически изследвания.

Останките са намерени близо до местността Салитрал Морено, разположена на юг от град Хенерал Рока. Специалиститe идентифицират нов вид динозавър, живял в аржентинска Патагония в края на периода креда, преди около 70 милиона години.

Новият вид е наречен Patagopelta cristata на мястото, където са намерени останките. Според учените е бил малък по размер в сравнение с други древни гущери - около 2-3 метра дължина.

Палеонтолозите са изследвали кости, открити около Салитрал Морено през 80-те години на миналия век. Специалистите не успяват да съберат пълен скелет на динозавър, но получената информация е достатъчна, за да смятат, че става въпрос за нов вид анкилозавър. Останки от тези тревопасни често са откривани в Северното полукълбо и много рядко в Южното.

Според една от хипотезите на специалистите размерът на Patagopelta cristata се дължи на факта, че на островите, в които се е превърнала северната част на Патагония, са успявали да оцелеят малки индивиди заради липса на храна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене