Как да си направим домашна сол

Добре е всеки ден да приемаме до 5 г сол от всички храни, които хапваме. Съветът на диетолозите е да сменяме различните видове, защото съставът им е различен.

През няколко седмици е важно да ползваме йодирана каменна сол, след това морска или калиева. Има черна сол от Индия, розова от Хималаите.

Ето няколко рецепти за домашно приготвена сол, смляна в кафемелачката:


- 1 част морска сол и 1 част смес от черен и цветен пипер. Добавя се наситнена шушулка от ванилия и се смила. Използва се и за поръсване на десерти с ягоди и други плодове.


- Морска сол и същото количество настъргана кора от зелени лимончета и китка магданоз - на ситно. Добавят се две скилидки чесън и се смила. Влажната смес съхранявайте в бурканче в хладилника. Ползвайте я за супи и готвени ястия.


- Всякакъв вид сушени зелени подправки - салвия, босилек, риган, самардала: заедно или поотделно със сол за аромат на домашната храна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене