Филмови съкровища пристигат за 28-ата "Киномания"

Бърдмен

Гаргантюанско изобилие от филми ще маркира културния живот в София, Варна и Пловдив от 13 до 30 ноември, пише "Труд".

В тази времева рамка се намества мащабната програма "Киномания". Тази година световният филмов форум се провежда за 28-и път и ще предложи на публиката над 60 заглавия с разнообразна жанровя, тематична, стилистична и национална принадлежност. По традиция базата на филмовия празник е НДК, но филмите ще бъдат прожектирани в множество различни салони в столицата, Пловдив и Варна. Селекцията на организаторите включва тематични раздели като "Фестивал на фестивалите", "Киното и неговата истории" , "Специални прожекции", "Кулинарно кино", "Музикално кино" , българско и италианско кино, както и "Фестивал на френския филм".


И така, кои са най-интригуващите предложения на тазгодишната "Киномания"? Абсолютно непропускаем е новия филм на мексиканския майстор на психологическите драми Алехандро Гонзасел Иняриту със заглавия "Бърдмен, или неочакваната добродетел на невежеството", който ще бъде показан на галапремиера в зала 1 на НДК на 15 ноември от 19 часа. Този път режисьорът на "21 грама" и "Вавилон" сменя жанра и оперира на територията на черната комедия и сюрреалистичната сатира. Филмът е неортодоксален разказ за екшън актьор със залязла звезда, който иска да се завърне, този път на сцената на Бродуей. В ролята е големия Майкъл Кийтън, който също може да бъде описан като изпълнител със притихнала слава, а "Бърдмен" - като неговото триумфално завръщане. Филмът вече беше определен за модерен шедьовър от десетки критици и коментатори в Западния свят.


Трудно ще бъде подминаването и на "Магия в полунощ" на стария майстор Уди Алън. Новото ретро бижу на великия творец описва комично-романтични взаимоотношения между самопровъзгласила се владетелка на паранормалното и мъж, опитващ се да я разобличи като шарлатанка. В ролите са Ема Стоун и Колин Фърт.
Името на титана Ал Пачино привлича интерес към новия филм с негово участие "Принизяването".

Драмата на режисьора Бари Левинсън (“Да разлаем кучетата”, “Разкриване”) е сред високите точки в селекцията на 28-ата “Киномания”. По-комерсиално предложение е новата екранизация на класическата приказка “Красавицата и Звяра” на режисьора Кристоф Ган с Леа Сейду и Венсан Касел в главните роли. За почитателите на звездни актьорски състави е и кулинарната комедия “Майстор готвач”, режисирана от Джон Фавро и с участието на София Вергара, Скарлет Йохансон, Дъстин Хофман и Робърт Дауни-син. Цените на билетите за зала 1 на НДК са от 8, 10 и 12 лв.

Скарлет Йохансон в "Майстор готвач".
Скарлет Йохансон в "Майстор готвач".
Уди Алън
Уди Алън
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене