Как да правите по-добри снимки със смартфона си?

Мобилните телефони се развиха драстично през последните години по отношение качеството на снимките, които правят. И въпреки това няма да са ви излишни тези препоръки от специалисти, които публикува сп. "Всичко за жената", за да може да правите още по-добри фотографии със смартфона си.


1 Използвайте правилно светлината

Важно е обектът на снимане да бъде насочен към светлината, а камерата, ако е възможно, да се намира зад източника на светлина. Разбира се, ако искатеда снимате силует, това правило трябва да бъде нарушено. Имайте предвид, че най-големият недостатък на камерите е това, че те не могат да ви осигурят хубава картинка при слаба осветеност. Затова винаги си подсигурявайте колкото се може повече светлинни източници.

2 Почиствайте обектива му редовно

Може да ви звучи глупаво, но знайте, че дори да спазите всички възможни съвети, ако обективът на камерата ви е замърсен, няма да има значение, че сте били перфектни в останалото. При възможност преди всеки път, когато ползвате камерата, забърсвайте обектива с кърпичка за очила.

3 Избягвайте дигиталния зуум

Сигурно и сами сте стигнали до този извод. Когато „зуумнете“ камерата, образът губи по-голямата част от качествата си. Затова, ако е възможно, вие се приближавайте  до обекта, вместо да го доближавате изкуствено със зуум, или пък снимайте общ план и след това в някоя програма кропвайте изображението до рамките, в които ви е необходимо.

4 Внимавайте със светкавицата

Светкавицата на камерата на вашия смартфон може да освети обекта, но в никакъв случай няма да го направи да изглежда добре. Ако е много тъмно, опитайте да снимате и в двата варианта – направете един кадър със и един без светкавица. Има безброй приложения, при това безплатни, в които след това за секунди да светнете снимката си. Тогава ще прецените дали ви харесва обработеният вариант или този със светкавица. Има и още един малък трик, ако все пак трябва да ползвате светкавица. Залепете върху нея тънка полупрозрачна лепенка, например от тиксо, и така светлината от светкавицата ще бъде по-малко остра.

Останалите съвети ще прочетете в новия брой на сп. "Всичко за жената".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?
ТЕСТ: Познавате ли етикета на телефонните разговори?
13 странни традиции от целия свят

Напишете дума/думи за търсене