Каролина от “Мастър шеф” срещна гаджето си - бразилец също като нея, в София

Каролина на сцената с цигулката си СНИМКИ: БИ ТИ ВИ И ЛИЧЕН АРХИВ

Една млада бразилка пристига в България, защото има мечта - да се научи да свири на цигулка изумително добре. Постига мечтата си, но големите ѝ фенове я разпознават и с друго - завидните ѝ умения и сръчност в кухнята.

Каролина Фойерхармел Рибейра е онази нашумяла участничка от кулинарното шоу “Мастър шеф”, която сякаш е родена за това. И от екрана си личи усетът ѝ към храната, как бързо взема решения, както и опитът, който има със световната кухня, защото е пътувала много. С тези три неща тя завладя българските зрители и показа, че е наистина добър готвач. Не представя просто хубави рецепти, а нещо повече - показва удоволствието, което изпитва, докато готви. (Виж рецептата й за шоколадови бонбони бригадейро долу.)

Попълва формуляра за участие в предаването 3 дни преди крайния срок. Прави го, защото това е любимото ѝ тв шоу. Следи го от 2009 г., когато тръгва за първи път по австралийския канал - “Нетуърк тен”. У нас впечатлява журито още на първия кастинг и някак

заслужено остана

в шоуто почти

до финала

(Би Ти Ви ще го излъчи във вторник от 21,30 ч).

Близките ѝ в Бразилия също я следят. Гледат епизодите в интернет с голям интерес, въпреки че нищо не разбират.

Каролина на сцената с цигулката си
Каролина на сцената с цигулката си

По същия начин се чувства и тя, когато пристига за първи път в България през 2007 г. По това време тя е 2-и курс студентка в Университета на Сао Паулу, където учи цигулка. Тогава е и първата ѝ среща с българската цигуларка Евгения-Мария Попова, която прави майсторски клас там.

“Ходих на уроци при нея и 2 месеца след това тя ме покани заедно с мои състуденти да продължим образованието си в София. Това е мечтата на всеки музикант в Бразилия - да учи в Европа, защото в моята страна тепърва се зараждат традициите в обучението по струнни инструменти”, започва разказа за решението си да се установи в София 28-годишната Каролина, която вече завършва магистърската си степен в Националната музикална академия с профил цигулка. Амбициите ѝ са през септември да запише и докторантура, а преди това ще изнесе концерт в бразилския град Сузано.

Сега се чувства добре в България и ако човек не я познава от екрана, трудно може да каже, че е чужденка. Защото говори българския като майчин. Когато идва в София преди 8 г., започва от нулата, но бързо влиза в крачка. “Португалският и българският имат доста общи звуци. При вас има буква “ъ”, а при нас има ударение на “а”, което звучи като “ъ”. Всъщност всички бразилци говорят добре български и обратното - българите говорят добър португалски”, обяснява Каролина, която е истински учудена, когато прочита първата си дума на български. Учителката ѝ пише на дъската “блуза”, а Каролина е изумена, защото на португалски е със същото значение и звучи по същия начин. Открива и други съвпадения. “Отглеждам 2 котки - едната се казва Фифа, защото се роди по време на едно Световното първенство по футбол, а другата я кръстих Фея - на български означава приказна и добра жена, а на португалски - грозен”, обяснява тя.

Първоначалната ѝ еуфория - да дойде, за да учи музика у нас, е на път да се стопи през първите месеци, когато се мести в София. Октомври е и тъкмо времето застудява. Шокът обаче идва на Нова година, която посреща в България. Традицията в Бразилия е всички да празнуват на плажа. Спазва се следният обичай - прескачат се 7 вълни в океана, докато човек си пожелава наум нещо съкровено.

“В София прескачах

7 снежни топки”,

разказва Каролина, която вече харесва и четирите сезона в годината.

Родена е в Паранасити - малко село в Бразилия, което навремето е английска колония. Израства обаче в Сао Паулу - най-големия град в страната. Майка ѝ - Кристина Фойерхармел, е с германски корени и работи като съдия, а семейството на баща ѝ Антонио Рибейра, който е адвокат, преди години се преселва от Италия. Има 8 г. по-малък брат - Родриго, който е студент по биология.

Заедно с приятеля си Дави Барето, с когото се запознават в музикалната академия в София.
Заедно с приятеля си Дави Барето, с когото се запознават в музикалната академия в София.

Когато решава да се захване с цигулката, Каролина е на 15 години - според повечето музиканти това е много късна възраст за първи стъпки със струнния инструмент. Тя обаче е упорита и доказва, че когато човек силно желае нещо, граници - няма. Преди това е свирила на пиано, флейта, занимавала се е и с балет. “Разбрах, че дядо ми е свирил на цигулка, едва когато тръгнах на уроци. Той не е бил професионален музикант, свирил е само пред семейството си. Именно от него е първата ми цигулка”, обяснява Каролина. Втората й е много добра - тя е барокова и е над 200-годишна. Купува си я от Германия, където учителката ѝ по цигулка я свързва с един от най-добрите съвременни лютиери. Инструментът ѝ е майсторски, изработен от известната династия Хопф - инструментите им са много търсени и до днес.

“В София от 3 г. свиря в “Класик ФМ”, преподавам уроци по цигулка в 2 школи, освен това имам и частни ученици. Сега с един приятел

почти всеки следобед

свирим и в подлеза

на Софийския

университет

- хората ми се радват, снимат се с мен, разпитват ме. Виждат, че освен да готвя, мога и да свиря. Освен това се изкарват добри пари”, казва Каролина за музикалната част от всекидневието си. Другата - кулинарната, която досега е само хоби, съвсем скоро ще се превърне за нея във втора професия. Тя е приела поканата на Ву Нгуен - виетнамския участник от “Мастър шеф”, да му помага в заведението за гурме сандвичи, което скоро ще основе.

От 4 г. Каролина има връзка с бразилец, с когото се запознават в България. Първата им среща е през 2008-а, когато и двамата са студенти в Музикалната академия (той е с профил виолончело). Казва се Дави Барето и е от Понта Негра, където са едни от най-красивите крайбрежни ивици в Бразилия. Сега семейството му живее в София.

РЕЦЕПТА

Шоколадови бонбони бригадейро

Шоколадови бонбони бригадейро
Шоколадови бонбони бригадейро

Това е традиционен бразилски сладкиш с ягоди, който Каролина Рибейра приготвя често.

Продукти

1 консерва сладко кондензирано мляко

2 с.л. какао на прах

1 с.л. маргарин

250 г пресни ягоди

шоколадови стърготини

Начин на приготвяне

1. Изсипете в тенджера кондензираното мляко, какаото и маргарина. Бъркайте постоянно на среден огън, докато сместа стане хомогенна и се отлепва от дъното.

2. Сложете сместа в чиния, предварително намазана с маргарин, и я оставете в хладилника за 3 часа или във фризера за 1 час. Изсипете шоколадови стърготини в друга дълбока чиния.

3. Направете от студената смес малки топки (по-лесно е, когато ръцете са намазани предварително с маргарин). В тях поставете по една цяла ягода. Накрая ги оваляйте в стърготините.

Материалът е на вестник "24 часа"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Акнето – митове и легенди. Споделено от дерматолог
Как лошият шеф пречи на любовта
След Милано и Торино забрани пушенето на открито
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима

Напишете дума/думи за търсене