Йоланта Делибозова: Бих яла и пясък, ако ми мирише на море

Тя е музикант, но за хората е известна повече от екрана на 24 kitchen, където готви домашни гозби. Йоланта Делибозова, или Йоли, както й казват на галено приятелите, признава, че все пак предпочита да е известна с музиката си, на която е отдала повече от 40 години от живота си.

Любовта към готвенето дошла полека и нормално. Както впрочем се случва с всичко хубаво, с което човек обича да се занимава. Тя има кулинарен блог, в който споделя и тънкости за готвенето, и любопитни рецепти, и съвети като за начинаещи. А това, че се появява и в тв ефира, дължи на свой колега контрабасист. Човекът попаднал случайно на нейния блог, зачел се в рецептите и след това споделил впечатленията си с жена си - Милена Будинова. Съпругата, съвсем случайно, както повечето неща на този свят, била продуцент на предобедното предаване на Би Ти Ви преди години. Така Будинова поканила Йоли да прави кратка готварска рубрика за телевизията. Години след тази случайност Делибозова започва да прави и собствено кулинарно предаване - първо за канала “Ютилисима”, а напоследък - за 24Кitchen.

Самата тя най-много обича да си хапва морска храна. Казва, че може да се храни с риба и други “стоки” от морето 7 дни в седмицата. И нищо чудно - все пак е бургазлийка, а детството и сегашните й ваканции минават в Аркутино, до устието на река Ропотамо. Понякога имам чувството, че мога да ям и пясък - важното е да мирише на море, шегува се кулинарката. Приятелите й разказват, че къщата й винаги е “по конец”, а ястията - сготвени, оформени и сервирани вълшебно - истинско съвършенство. Благодарение на музиката съм изключително дисциплиниран и организиран човек - мога да направя така графика си така, че да имам време за всичко, ако някой казва, че му липсва време за нещо, не му вярвайте, казва Йоли.

Твърди, че никога не е почивала в хотел, а предпочита уюта на рибарските колиби в Аркутино, където обикновено няма ток и вода. Познава гъбите, а край специализираните форуми за тях е намерила и приятели. Обичам да ходя в гората за гъби, макар че пада голямо търсене и намираш, ако гората ти даде, философски обобщава Йоли. Обича и да ходи на риболов навътре в морето. Баща й навремето бил рибар и тя е свикнала. Особено есенно време, когато денят храни годината, а в мрежите се оплитат стотици екземпляри лефер и чернокоп.

Първоначално щяла да се казва Йонка, на баба си. После майка й решила, че предпочита името Йоланта. Случайно, без да знае, че има такава опера на Чайковски. Иначе в семейството им няма музиканти. И все пак пътят на Йоли към музиката няма как да е бил случаен. Навремето майка й хвърлила бебешкото й пъпче върху покрива на бургарската концертна зала. Семейството на тв кулинарката живее точно срещу сградата, а баба Йонка все казвала, че да си музикант е прекрасна професия за жена. “Отиват на работа в 10 ч, после излизат на почивки, свирят малко и след това си тръгват. Могат да си видят семейството, къщата, да си сготвят, да си починат.”

Дали в тази история с хвърлянето на пъпа има нещо вярно, така и не е ясно, но когато станала на 5 години, Йоли била категорична, че иска да се занимава с музика. Помолила майка й да я запише на уроци по пиано при съпругата на Стефан Диомов - Зорница. Баща й не знаел и го разбрал едва година по-късно, когато Йоли го поканила на първия си концерт.

Независимо от уроците край рояла тя не спирала да тича и играе навън, катерела се досущ момче по най-високите дървета и понякога си изкарвала родителски шамари заради някоя беля.

След пианото Йоли поискала да свири на виолончело - харесвало й как инструментът “разказва” музиката. Така е и досега.

Материалът е на вестник "Труд"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи

Напишете дума/думи за търсене