4 проблема на педикюра

Скоро времето ще разтвори обувките ни и отново ще възникне ежегодният въпрос как да се преборим с враговете на идеалния педикюр. На първо място, ако имате проблем, трябва да забравите за козметичния педикюр и да потърсите добър медицински педикюрист.

Проблем 1: мазоли

Прекалено тесните или твърди обувки, потенето на краката и силата на триенето са главните виновници за мазолите. Тези процеси водят до обелване на повърхностния слой на кожата и образуване на кухини, които се запълват с междуклетъчна течност. В първия етап от образуването на мазола кожата е леко болезнена и възпалена и се изкушаваме да я скъсаме и да отстраним течността с подръчни средства. Помнете обаче, че през откритата рана могат да попаднат всякакви инфекции. Най-безопасният начин е са се снабдите с пластир за мазоли – той ще изтегли течността и бързо ще регенерира участъка. Обаче ако при появата на мазоли изпитвате силна болка, ако видите, че са пълни с гной, че около проблемните участъци са се образували жълти ореоли или червени линии, ако вдигнете температура – всички тези симптоми свидетелстват за развитие на инфекция и трябва незабавно да се обърнете към лекар.

Проблем 2: врастнали нокти

Те водят до редица проблеми – възпаление на страничните ръбове на пръстите, гноясване. Обикновено болезнено врастват ноктите на палците на краката, като причина може да са неправилно изрязване на ноктите, прекалено тесни обувки или травми. Ако имате врастнал и възпален нокът, се обърнете към специалист по медицински педикюр – той ще отстрани впитите части и ако се налага ще постави специално уплътнение от дишаща материя, която ще предотврати повторната поява на проблема. За профилактика на врастването режете ноктите правилно – равно и никога прекалено дълбоко, като не скосявате ъглите. Може да заоблите ръбчетата с пила. Ако сте нарушили геометрията на растежа на нокътя, специалистът може да ви предложи да носите брекети – специални пластинки, които не разрешават на нокътя да врастне. Те не затрудняват движението, не се усещат (след няколко дни) и са незабележими за околните. Курсът на лечение продължава 4–6 месеца, но ако по рождение ноктите ви растат неправилно, ще трябва да носите брекетите постоянно.

Целия текст четете на mila.bg

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?

Напишете дума/думи за търсене