В кухнята на Стефания Колева: У нас постоянно се смесват рецепти от различни националности

Стефания Колева е успешна актриса, има заразителен смях и освен това е добър кулинар. Има това умение по наследство. И майка й и баба й правят кулинарни шедьоври. На чаша чай поговорихме за това какви гозби приготвя на семейството си и с какви сладости свързва детството си.

Стефания, за удоволствие ли готвиш у дома или по задължение?

Много обичам да готвя и затова винаги има нещо сготвено вкъщи. Моето семейство - мъжа и дъщеря ми, пък и майка и татко, са любители на супите. Ядем ги във всякакви разновидности, и топли и студени. Обожаваме зеленчуковите. С удоволствие правя крем супа от броколи, спаначена или доматена. В минестроне „плуват” всякакви зеленчуци – боб, грах, зеле, може да се сложи и фиде и е много вкусна. Гъста е като яхния. Любимите ми хора винаги хапват и салати.

От кого наследи уменията си в кухнята?

В моето семейство жените са майсторки в кухнята. Майка ми е страхотна кулинарка, баба ми също, и понеже у нас се смесват рецепти от различни националности, ястията винаги са различни и безобразно вкусни. Майка приготвя меса невероятно. Баба ми е специалист по сладкишите. Спомням си нейните лунички. Преди години нямаше фигурки за изрязване на тесто и тя ги правеше с чаша, а аз я наблюдавах с интерес. Тя е майстор на сладкиша гато. Това е сиропиран кекс с различен плод - праскова, кайсия, череши. Винаги си облизвам пръстите след нейния шморн. Това е австроунгарски десерт. Представлява нещо като дебела палачинка, но с по-особен вкус. И е огромна, дебела и леко препечена. Поднася се със сладко или с пудра захар. Шморнът е лесен за приготвяне, но много го обичам. Като отида в Германия и винаги си поръчвам от него.

Цялото интервю четете на mila.bg

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене