4 специалисти съветват как да не пълнеем

снимка: Pixabay

Има моменти в живота, когато човек качва някои и друг килограм, и усеща, че връщането в старото тяло става трудно. Как да не напълняваме като следваме някои лесни и прости правила, ни съветват видни диетолози и специалисти по хранене у нас. Важно е да не забравяме, че основна причина за покачването на килограмите е високият стрес и нередовното хранене.

Огнян Симеонов - диетолог

За да не качваме килограми е важно да обръщаме внимание на количеството приемана храна. Здравословното хранене изисква дисциплина, а не воля. За закуска може да хапнем 2 филии пълнозърнест хляб, парче сирене и сезонен зеленчук. Нека междинната е 200-300 г плодове. Обядът примерно да е пълнозърнеста паста с домати или зеленчуци и малко сирене. Следобед да имаме кисело мляко с плод под ръка, а за вечеря – месо или риба с голяма свежа салата. Като е важно храненията да са през 3-4 часа.

Палачинките, баниците, кроасаните са деликатесна храна, която е добре да се приема от време на време и в умерени количества. За жените шоколадът е важен, но е добре да търсят този със 70% какао и да не се яде повече от половин на ден. По-добър и здравословен вариант са какаовите ядки – не повече от десетина на прием. Други супер храни, които носят малко калории, но много жизнена сила и енергия са: чия, киноа, годжи бери, водораслите на прах спирулина и хлорела. Всяка сутрин си слагам 2 с.л. чия в 100-200 г хладка вода, те набъбват и ги пия за енергия. И в мляко може да се потопят. Освен плодовете и зеленчуците, важни са и накиснатите във вода ядки.

Целия текст четете тук

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене