Как правилно да се грижим за акумулатора на автомобила

Източник: Pixabay

Безопасността на шофьора, пътниците и всички участници в движението зависи както от шофьорските умения на водачите и спазването на правилника за движението по пътищата, така и от безупречната поддръжка на автомобила и неговите части.

Задължителните занимания като годишния технически преглед на автомобила, смяната на гумите и редовната професионална профилактика обаче са само част от задълженията на шофьора или собственика на колата. Има някои други особено важни рутинни процедури, за които трябва да се грижим сами, без някой да ни задължава или да ни напомня.

В настоящата статия ще поговорим за един основен компонент на автомобила, от чиято изправност и изрядност зависи буквално самото движение на превозното средство. Това е акумулаторът. Как да следим за неговото състояние, как да го поддържаме и как да разберем, че нещо с него не е наред своевременно? Ще се опитаме да ви дадем един кратък, смислен и полезен отговор на всички тези особено важни въпроси, за да ви спестим недоумението и неприятните изненади.

Какво представлява акумулаторът?

Акумулаторът на автомобила, както всички знаем, е неговата движеща сила. По същество той представлява една голяма батерия, която задвижва двигателя на колата. Акумулаторът трансформира електричната енергия в химична и обратно, като по този начин се отличава от познатата ни традиционна батерия, но всъщност този факт няма да ни занимава особено. Ако се абстрахираме от малките разлики и мислим за него като за една голяма батерия, представите дори и на слабо технически грамотните могат да бъдат значително улеснени. Защото всички знаем, че батерията се изтощава, зарежда се, влияе се от начина на експлоатация.

Автомобилният акумулатор има различна продължителност на живота. Тя зависи от начина на използване и разбира се - от самия производител и неговите стандарти за качество. Обикновено акумулаторът може да функционира добре между три и пет години (има и акумулатори с удължен живот), а дори и повече, като периодично се налага неговото зареждане с помощта на специално създадени зареждащи устройства.

Ще се опитаме да синтезираме отговорите на най-често задаваните въпроси за живота и поддръжката на акумулатора, които да ви информират и подготвят за най-важните процеси, през които ще преминете.

Какви са причините за бързо изтощаване на акумулатора?

• Акумулаторът се изтощава по-бързо, ако използвате автомобила си предимно за придвижване на къси разстояния, придружени с чести спирания на двигателя. Така той не получава възможност за пълноценно самозареждане и започва да се проявява дефицит на енергия. За да предотвратите това, постарайте се понякога да карате автомобила си на по-дълго разстояние и в никакъв случай не го изоставяйте неизползван за седмици и месеци;

• Акумулаторът се изтощава по-бързо, когато в колата е на лице електрическа консумация без двигателят да работи. Тоест когато слезете от автомобила и забравите включени фаровете, радиото, лампата в купето или други придружаващи екстри;

• Ниските температури също влияят негативно върху качествата на акумулатора, особено ако той вече е на повече години. Ако имате възможност да прибирате автомобила си в гараж през зимата, това би било страхотно. Ако ли пък не - трябва да имате предвид този негативен ефект и да действате с повишено внимание.

• Различни видове неизправности в автомобила също могат да доведат до бързо изтощаване на акумулатора. Такива са например повреда в алтернатора, неправилно свързване на радиосистемата и алармената инсталация. Тези неизправности обаче трудно могат да бъдат установени от непрофесионалист, затова ако забележите често падане на акумулатора без видима за вас причина, е добре да се обърнете към специалист.

Как да разберем, че акумулаторът ни е разреден или изтощен?

Има няколко начина да разберете, че с акумулатора ви има проблем - някои от тях по-неприятни от други:

• Ако държите да сте педантично информирани за състоянието на заряда на акумулатора, той може лесно да бъде измерен с различни видове измервателни уреди. В домашни условия това може да се случи с мултицет. По този начин ще сте наясно със ситуацията и ще можете да реагирате своевременно на евентуален проблем, без да се стига до по-неприятни ситуации;

• Ако имате проблем със запалването на колата, разреденият акумулатор може да бъде една от причините за този проблем. Обикновено всички модели автомобили имат на таблото си светлинен индикатор, посочващ проблем с електрическата система. Той лесно ще ви подскаже, че става въпрос именно за проблем с акумулатора и ще ви подтикне да вземете мерки, свързани с профилактиката и зареждането му. Ако светлинната индикация на таблото сочи друг проблем, ще трябва да се обърнете към специалист;

• Ако колата ви изобщо не може да запали, вероятно акумулаторът ви е в съвсем лошо състояние. Това налага своевременното му премахване и зареждане, както и проверката за механични повреди по него.

Как да заредим акумулатора си?

Първо трябва да уточним, че акумулаторите биват два вида - обслужваеми и необслужваеми. Ако вашият акумулатор е необслужваем, запознайте се с препоръките на производителя. Някои необслужваеми акумулатори не подлежат на зареждане, докато при други то е възможно. Ако зареждането е опция, за него не е нужна никаква специална подготовка и можете просто да включите акумулатора към зарядното устройство.

Ако акумулаторът ви е обслужваем, следвайте следните стъпки при зареждането му:

• Преди всичко си подсигурете предварително всичко необходимо за зареждането. Това е зарядно устройство, аерометър, дестилирана вода и мултицет;

• Използвайте аерометъра, за да проверите нивото на електролита във всяка една от клетките. За целта бръкнете с аерометъра в отвора на клетката и напълнете аерометъра с електролит. Ако показанията във всички клетки са в зелено, всичко е наред. Ако обаче не са, трябва да долеете дестилирана вода в клетките, с които има проблем;

• Почистете акумулатора, ако по него има застояли субстанции или натрупани слоеве;

• Прикрепете щипките на зарядното устройство към клемите на акумулатора, като внимавате червеният положителен извод да е прикрепен към плюса и съответно синия отрицателен - към минуса;

• Включете зарядното устройство и по възможност следете процеса на зареждане. Той обикновено продължава няколко часа и трябва да приключи, когато електролитът започне усилено да отделя мехурчета, тоест „кипне“. Toгава можете да проверите заряда с помощта на мултицет и да се уверите, че процесът е успешно завършен.

След като акумулаторът е зареден, можете спокойно да го монтирате обратно на автомобила и смело да продължите цикъла - вече по-уверени, по-ориентирани и по-информирани.

Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене