Какъв килим за детска стая да изберем, съвети от Мосю Бриколаж

Източник: Pixabay

Какво трябва да знаем при избор на килим за детска стая

Килимът в детската стая е не само акцент, но и една нужна инвестиция в здравето и комфорта на вашата рожба. Първите стъпки не трябва да са по студена повърхност, а по топла повърхност. Ако децата са попораснали или дори тийнейджъри - платът ще омекоти ударите от игра или просто ще прави първите сутрешни стъпки по-предразполагащи за предстоящия учебен ден. Когато избираш килими за детска стая, Mr Bricolage те съветва да обърнеш внимание на:

Цвят – Светлите килими не са подходящи за детска стая, защото трудно се почистват. По-добър избор за подобни помещения са настилки в прощаващи петната цветове. Ако желаеш да сложиш повече от един, се предлагат комплекти от голям и малък килим в един и същи десен, но ако помещението е предназначено за момче и момиче или просто желаеш да разчупиш атмосферата - спокойно може да се развихриш с цветовите гами. Не забравяй, че чергата ще изглежда по-светъл, щом го поставиш в твоя дом, и с времето ще избледнее, затова избери такъв, който е с нюанс или два по-тъмен от първоначално планирания.

Текстура - Важна е текстурата и височина на нишката. Гладките килими обикновено са по-здрави от тези с висока нишка, а са и по-лесни за почистване и поддръжка. Те са подходящи за детската стая, заради издръжливостта на материята при интензивно натоварване. Килимите с дълга нишка са по-меки, създават повече комфорт и уют в помещението.

Размер - Големите килими пазят детските крачета топли, но честата нужда от почистване изисква вного време и енергия. Подходящ компромис е да направиш пътека от по-малки платчета, по които детето да върви и по-дебела черга със средни размери, върху която да седи, когато играе на пода. Помисли и за формата: квадратните стаи изглеждат добре с квадратни или кръгли настилки, а правоъгълните стаи - с правоъгълни такива, ориентирани в същата посока.

Материал - Естествените влакна, като вълна и памук, изглеждат красиви и са перфектни ако искаш да избегнеш алергични реакции, но по-лесно избледняват и задържат петна. Синтетичните материали, например полипропилен, са по-устойчиви на петна и цветовете им се запазват по-дълго време. Те са подходящи за детската, защото могат лесно да се почиства по сух и мокър начин.

Подходящи модели според възрастта

Тенденции при за юношите, съвет избягването на шареният турски килим и заменянето му с неутрални, пастелни тонове (бежово, пясъчно и светло кафяво) или минималистични и геометрични шарки в натурално зелено, сиво и топло розово и бяло, които се контрастират с интериора. Така се оформя една спокойна обстановка, която е подходяща за пространства целящи положително въздействие на спокойна и уютна среда за игра, учене и сън. Мекотата е ключова, а по-високите нишки са препоръчителни защото учат младежите да са отговорни и да пазят вещите си.

За мъничетата се препоръчват плачета с къси нишки и закрепяне на настилката с велкро ленти, за да се избегне плъзгане и контузии. Контрастните цветове развиват мисловната дейност и възприятието, но също вкарват настроение. Онлайн могат да се намерят много хубави, образователни плачета с мозайки, провокиращи креативност и даващи възможност на детето активно да възприеме средата си. Има голям избор на нови, интерактивни и образователни настилки, подходящи за всеки малчуган.

Напишете дума/думи за търсене