Често допускани грешки при грижа за кожата и как да ги избегнем

Има няколко често допускани грешки в ежедневната грижа за кожата, които могат до доведат до неразположения, или да ни лишат от постигането на желан ефект. В следващите редове ще откриете някои от тях, които да ви помогнат да разберете и отстраните източника на някои дразнения, както и да подобрите цялостната си разкрасителна рутина.

1. Използването на едни и същи продукти през всички сезони

С промяната на климатичните условия, нуждите на кожата също се менят. Важно е да съобразите козметиката си със сезона. През зимата се препоръчват по-дълбоко хидратиращи продукти през деня и регенериращи продукти през нощта. Засилва се нуждата от подхранваща маска поне веднъж седмично, а за почистващи продукти е хубаво да изберете по-кремообразни или такива на маслена основа. За лятото е подходяща дневна козметика с по-висок слънцезащитен фактор и активно хидратиращи продукти за през нощта. Добре е да се използват и по-леки ексфолианти заради силното слънце. Между тези два по-агресивни сезона, кожата има нужда от презареждане, също както организма има нужда от витамини. Есента и пролетта са периодите за освежаване на кожата, и продукти с витамин С, аминокиселини, плодове и анти-оксиданти (като зелен чай) са безкрайно полезни.

2. Неподходящ за възрастта крем

За младата кожа са достатъчни активната хидратация и доброто почистване. Употребата на силно регенериращи, стягащи и анти-ейдж кремове може да доведе до дискомфорт, и дори нежелани резултати. Причината е там, че зрялата кожа има съвсем различни необходимости, продуктите за нея са по-мазни и по-агресивни, и нарушават баланса на младата кожа. Възможно е да се случи и обратното – в зряла възраст да се използва козметика предназначена за млада кожа. Тя няма да задоволи нуждата от хидратация и също така няма да доведе до никакъв резултат. В ArthaBeauty можете да изберете подходящият за вас крем.

3. Пропускане на почистването вечер

Една от най-важните стъпки в грижа за кожата, а всъщност често пропускана. Докато спим през нощта, кожата ни изпълнява важни процеси на активно възстановяване и обновяване. Вечерното лягане с грим и непочистено от натрупаното през деня замърсяване лице, пречи на кожата да диша и да изпълнява регенериращите си процеси, което може да доведе до преждевременно остаряване на кожата, акне и цялостен нездрав вид.

4. Четките за грим не се почистват редовно

Важно е да почиствате редовно четките си за грим, тъй като те улавят множество бактерии в косъмчетата си и ги разнясат по кожата с всяко докосване. Почистването на четките за грим поне веднъж седмично могат да предотвратят много нежелани проблеми, като акне, зачервявания и сърбеж.

5. Твърде много ексфолиране

Трябва да бъдете внимателни при ексфолиация и пилинг на лицето, и да обръщате внимание на препоръчителната честота на употреба в упътването на продукта. Тя е написана неслучайно и то след проведени професионални тестове. Също така, ако използвате два или повече различни видове скрабове, не ги съчетавайте в една седмица – редувайте ги. Обикновено, ексфолиране на лицето се практикува веднъж, най-много два пъти седмично, в зависимост от интензитета на продукта. Прекаленото ексфолиране може да доведе до изтъняване на повърхностния слой на кожата, лишаване на кожата от ценни масла, сухота и дори по-сериозни дразнения.

6. Миене на лицето с гореща вода

Колкото и да е приятно, миенето на лицето с гореща вода е вредно за кожата. То е агресивно към нежната кожа на лицето и може да доведе до появата на капиляри, и други неразположения. Оптималното решение е хладка вода.

7. Споделяне на продуктите с приятели

Това е една от най-често допусканите грешки. На всички ни се е случвало приятелка да ни помоли за спирала, червило или четка за грим. Нещо толкова невинно обаче, може да крие опасности за кожата ви, тъй като е нехигиенично и пренася чужди бактерии по вашата кожа. Всички продукти и инструменти, които имат директен допир с кожата, не бива да се споделят и са предназначени само за индивидуална употреба.

8. Пропускане на балансиращия тоник

След измиване на лицето с почистващ продукт, употребата на тоник е задължителна. Той не само довърша почистването и отпушва порите, но и балансира pH-то на кожата, защитавайки нейните ценни натурални масла.

Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене