Кростренажор – идеалната тренировка у дома

Източник: Pixabay

Физическата активност е сред най-важните дейности, нужни за здравословен живот. Всеки професионален треньор би потвърдил, че правилното хранене невинаги е достатъчно. Нужни са допълнителни усилия, за да се чувстваме заредени с енергия и достатъчно активни през целия ден.

Кростренажорите са сред най-популярните средства за поддържане на добра форма вкъщи. И това съвсем не е случайно. Особено на прага на есенно-зимния сезон е добре уредът да Ви бъде под ръка. Така ще можете да задействате мускулите си по всяко време, без да се налага да излизате навън.

Кростренажорът и тялото

Едва ли има нужда да припомняме, че тялото се нуждае от достатъчно количество движение, за да работи ефективно. Това касае не само физическото ни усещане за здраве, но и менталното ни състояние. Научно доказано е, че дори лека тренировка може да задейства духа и да стимулира умствената дейност.

Кростренажорът е един от най-достъпните и приятни начини да изпитаме тези усещания и да бъдем в ритъм с тялото си. Движенията, които изисква една тренировка с уреда, включват работа на сърцето, мускулите и ставите. Този вид кардио тренировка укрепва и поддържа здрава сърдечно-съдовата система, стимулира кръвообращението, подобрява дишането и щади ставите.

Половин час тренировка с кростренажор ще активира до 80% от основните мускули в тялото Ви – бедра, седалище, стави, колене, прасци. Дори ръцете и гръдните мускули се включват при захвата на кормилото и поддържането на стойка. При правилни движения се стимулира дори гърбът, а коремните мускули изпитват онова приятно напрежение, което трайно ги укрепва.

Отслабване с кростренажор

Кростренажорът е може би първото нещо, което изплува в ума на всеки, който се стреми към бързо и ефективно отслабване. Натрупването на нежелани килограми е проблем за много хора, особено през есенно-зимния период, когато времето не е съвсем приятно за дълги разходки и движение навън. Това е периодът, в който е добре кростренажорът да Ви бъде под ръка. С него не е нужно да излизате от дома си. Активните движения, които сами можете да контролирате, са най-лесният начин да се справите с натрупалите се излишни мазнини. Упражненията са лесни и, както споменахме, обхващат голяма част от мускулите на тялото. Дори и след половин час на ден редовна тренировка с кростренажор резултатите ще бъдат не само видими, но и мотивиращи.

Средство против стрес

Едва ли има човек, който да не е изпитвал последиците от ежедневния стрес. Пътуване до работа, комуникация с различни хора, притеснения в личния или професионалния живот – списъкът може да продължава дълго. Научните факти сочат, че спортът може да ни спаси в голяма степен от това напрежение. Кростренажор у дома е сред най-лесните начини да се справите с проблема. Освобождаването от психическо напрежение с помощта на физически усилия повдига духа чрез стимулация, при която мозъкът засилва производството на ендорфин – т.нар. хормон на щастието. По този начин, дори у дома, всеки би могъл да поддържа не само здраво тяло, но и укрепен дух.

Как да тренираме

Всеки треньор би Ви посъветвал да не бързате. 10-минутна загрявка в бавно темпо на кростренажора ще Ви подготви за следващите 15 мин при средно темпо, удобно за Вашите възможности. Увеличавайте постепенно, отново според възможностите си. Завършете с 5 мин плавно намаляване на интензивността до приключване на тренировката. Няма съмнение, че положителните резултати ще станат очевидни съвсем скоро и без особени усилия.

Бон Джоуви отбелязва 40 г. на сцената с документален филм и нов албум (Видео)
Мъж откри китара на „Бийтълс” на тавана на възрастните си родители
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост

Напишете дума/думи за търсене