Света гора - "Градината на духовността"

На поканата за изложбата е картината на Иван Милев "Светогорски легенди (Пътуването на св Богородица до Света гора)",1926 г

Изложбата се открива в Софийската градска художествена галерия, показва творби на класици като Иван Милев, Дечко Узунов, Златю Бояджиев, Цанко Лавренов

Изложбата „Градина на духовността“ в Софийската градска художествена галерия, която се открива в сряда (11л11.), представя Света гора, нейните манастири и художествено наследство, видяни през погледа на български художници от първата половина на ХХ век.

Сред тях са Иван Лазаров, Дечко Узунов, Васил Захариев, Цанко Лавренов, Константин Щъркелов и др. Пътували до Атонския полуостров по една или друга причина, всеки от тях пресъздава по свой начин различни впечатления от съприкосновението си с манастирите и със старините на Атон, с живота на монасите и със съхранено богато художествено наследство.

Цанко Лавренов - "Зографският манастир в Света гора", 1936 г.
Цанко Лавренов - "Зографският манастир в Света гора", 1936 г.
Погледнато по-общо, в контекста на българското изкуство от първата половина на миналия век, представянето на Света гора се оформя и като тема, която отразява някои от важните посоки в художественото развитие у нас през този период. На първо място това е вниманието към старините, към старото изкуство и към християнското наследство, интерес, който силно повлиява върху формирането на българския модернизъм и на движението родно изкуство.

Представите за видения, чудеса и светци, за църкви и старини ангажират въображението на автори като Иван Милев и Иван Пенков, чиито произведения също са включени в изложбата. Още една посока в българското изкуство, която се отразява в представите за Света гора, е темата за историята и за формирането на национално съзнание.

Иван Пенков - "Отец Паисий", 1932 г.
Иван Пенков - "Отец Паисий", 1932 г.

Изложбата включва разнообразни произведения – светогорски възрожденски щампи, копия на стенописи, рисунки и проекти, живописни и графични творби, пресъздаващи изгледи от Света гора. Събирането на всички тези светогорски произведения дава поглед към съществени стъпки в развитието на българското изкуство от първата половина на ХХ век, представя значими автори. Контекстуализирането на тези творби ни помага да възстановим важни процеси и тенденции в художествения живот у нас.

Дечко Узунов - "Светогорски ктитори", 1927 г.
Дечко Узунов - "Светогорски ктитори", 1927 г.
В изложбата са представени произведения, собственост на СХГХ, Национална галерия, Национален исторически музей, Национален църковен историко-археологически музей, Национален литературен музей, Държавна агенция „Архиви“, Ефория Зограф, регионални исторически музеи и художествени галерии в страната, СБХ, частни колекции.

В експозицията ще бъде представено и копието на прочутата чудотворна Фануилска икона на св. Георги, дело на Цанко Лавренов и съхранявана днес в пловдивския храм „Св. Цар Борис Покръстител“. Включените в изложбата архивни материали и исторически сведения дават възможност за проследяването на една документална линия и опознаване на историята на Света гора и нейните проучвания. Това се допълва и от представените в изложбата филми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене