Те се сражаваха за оскарите
16 Януари 2021890

2000: “Писмо до Америка”

Сценарист и режисьор е Иглика Трифонова. В главните роли - Филип Аврамов, Ани Пападопулу, Петър Антонов.

Една стара българска песен може да спаси Камен, който лежи в кома в Америка. Приятелят му Иван прави и невъзможното, за да открие тази песен в затънтено село. Песента е записана и изпратена в Америка. Ще стане ли чудото...

Автор на музиката е големият Милчо Левиев.

2001: “Съдбата като плъх” 

Режисьор е Иван Павлов, сценарист - Константин Павлов. В главните роли - Ивайло Христов, Христо Гърбов, Валентин Танев (на снимката), Светлана Янчева и др.

Няколко семейства живеят в малък град край морето и нищо не им е като хората. Каквото и да започнат, нещо се обърква и не могат да го довършат.

Сами правят така, че животът им е хаотичен и шегите им изглеждат тъпи, а сексът грубоват. Имат странни разбирания за човешкото достойнство и за приятелството. Всички се лутат из житейските лабиринти и не могат да намерят изход. Но в края на филма ни стават симпатични, особено ако и ние се почувстваме като участници във филма.

2002: “Подгряване на вчерашния обед” 

Режисьор - Костадин Бонев, сценарист Костадин Бонев. В главните роли - Светлана Янчева, Биляна Казакова (на снимката), Руси Чанев, Деян Донков и др.

Република Македония (още не е станала Северна) трудно лекува раните си след разпадането на Титова Югославия. След 40 години мълчание една жена решава да проговори. И да разкаже истината за случилите се през тези години терор, насилия и издевателства над мирни хора. Но разкритите тайни плашат силните на деня, които опитват да си сменят кожите, но не и нрава си. И те решават да действат. Кой каква цена ще плати, след като завесата е вдигната... Добре е БНТ да излъчи този филм.

2003: “Пътуване към Йерусалим” 

Режисьор е Иван Ничев, сценарист Юри Дачев. В главните роли - Александър Морфов, Елена Петрова (на снимката), Васил Василев- Зуека и др. Филмът разказва за времето между 1939 и 1940 г., когато фашизмът става все по-агресивен и брутален срещу евреите. Хиляди от тях, живели в страните на Централна Европа, търсят спасение в Йерусалим. Много евреи използват България като коридор. Две еврейски деца, пътуващи сами към Йерусалим, се срещат със странстваща актьорска група. Аркашките рискуват живота си за тяхното спасение и оцеляване.

2004: “Мила от Марс” 

Сценарист и режисьор е Зорница София. В главните роли - Весела Казакова, Асен Блатечки (двамата на снимката) и др. Какво става, ако в забравено от Бога село, в което живеят само старци, пристигне младо бременно момиче. Ако е облечено в екстравагантни дрехи и е толкова силно гримирано, че на старците им изглежда като паднало от Марс. А с големите си силно разрушени къщи в очите на момичето пък селото е като марсиански пейзаж.

Отговор на тези въпроси дава Зорница София в дебютния си филм “Мила от Марс”.

2005: “Откраднати очи” 

Българо-турски игрален филм на режисьора Радослав Спасов, по негов и на Нери Терзиева сценарий. В главните роли - Весела Казакова и Валери Йорданов (на снимката). По време на възродителния процес възниква странна и необяснима любов между войника възродител Иван и учителката Айтен. При акция на спецчастите загива детенцето на Айтен. Иван изпада в шок и е изпратен в болница, за да “изтрият” спомените му.

2006: “Маймуни през зимата” 

Сценарист и режисьор е Милена Андонова. В главните роли - Бонка (на с Илиева, Сава лолов( двамата на снимката) Асен Блатечки, Филип Трифонов и др. Филмът разказва за стремежа към деца, семейство и щастие, показан чрез историите на три млади жени - Дона, Лукреция, Тана, разделени през 20 години във времето – 1961, 1981, 2001 г. Филмът е копродукция на филмова къща “Провентус” с германската “Татфилм”. Откупен е за излъчване по германската телевизия ZDF/Arte.

2007: “Пазачът на мъртвите” 

Сценарист и режисьор е Илиян Симеонов. В главните роли - Диана Добрева, Владимир Георгиев, Ицко Финци, Самуел Финци (тримата на снимката). На гробището в голям български град живее и работи 13-годишен сирак - Малкия. За него това е целият свят. Израснал сред мъртвите, той по свой начин разбира живота.

На него разчитат и приятелите му - нещастен Старец, бивш политически затворник, който иска вече да умре, и гримьорът на покойниците в гробището – пропаднал художник, мечтаещ да нарисува своя шедьовър.

2008: “Дзифт” 

Режисьор е Явор Гърдев, сценарист - Владислав Тодоров. В главните роли - Захари Бахаров (на снимката), Таня Илиева, Владимир Пенев, Михаил Мутафов и др. Действието се развива в една нощ. Молеца (Захари Бахаров) излиза от затвора в началото на 60-те години, за да попадне в напълно нов и непознат за него свят - света на социалистическа София.

Любовта му към Ада (Таня Илиева) и желанието му да спечели пари, за да се ожени за нея и да е щастлив, са причината той да попадне в затвора и да излезе години по-късно в съвършено различен свят, но преследван от кошмарите от миналото.

2009: “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” 

Режисьор Стефан Командарев, сценарист Юри Дачев. В главните роли - Мики Манойлович и Карло Любек (на снимката). Филмът разказва историята на момче, което с помощта на своя дядо преоткрива света и се опитва да намери себе си след тежка катастрофа. Действието започва от 70-те години на XX век, когато Алекс е роден в малък български град. Семейството му е принудено да избяга на Запад. 25 години по-късно родителите му загиват в катастрофа, а Алекс загубва паметта си.

2010: “Източни пиеси” 

Сценарист и режисьор Камен Калев. В главните роли Христо Христов и Торос Ованесян (двамата на снимката). Това е историята на двама отчуждили се братя. По-големият - Ицо (Христов), се бори с метадонова зависимост художник дърворезбар. По-малкият - Георги (Торосян), е въвлечен в нацистка банда гимназист. Изгубили връзка помежду си, братята внезапно са изправени един срещу друг в конфликт с расови противоречия. Единственият начин братята да разберат какво искат от живота си е да открият отново път един към друг.

2011: “Тилт” 

Режисьор Виктор Чучков, сценаристи - братя Чучкови. В главните роли - Явор Бахаров, Радина Кърджилова, Георги Стайков (тримата на снимката), Ованес Торосян и др. Историята се развива в началото на 90-те години. Четирима приятели искат да спечелят пари, за да отворят собствен бар с име TILT. След случайна среща на Сташ (Бахаров) и Беки (Кърджилова) се стига до страстна любовна авантюра.

Бандата е заловена в нелегално разпространение на порнофилми. Бащата на Беки - действащ полковник от МВР, лично се заема със случая и заплашва Сташ със затвор. Единственият начин да ги остави на мира е Сташ и Беки да спрат да се виждат.

2012: “Кецове” 

Режисьори Иван Владимиров и Валери Йорданов, който е и сценарист. В главните роли - Филип Аврамов, Валери Йорданов, Иван Бърнев, Васил Драганов, Иво Аръков и др.

Началото на лятото. Шестима младежи бягат от своите издънки в семейството, в любовта, с парите, с амбициите, в срещите с различните от тях. Бягат от лудницата и агресията на големия град, превзет от “различните”. Всеки от групата бяга по свой си път на Изток от Ада... Бягат към морския бряг и към свободата си. Един девствен залив ги събира, сближава и преоткрива за тях надеждата. Но дали бягството от агресията и града е възможно?

2013: “Цветът на хамелеона” 

Режисьор Емил Христов, сценарист Владислав Тодоров. В главните роли - Руши Видинлиев (на снимката), Ирена Милянкова, Деян Донков и др. Черна комедия-трилър. Маниакален конспиратор (Видинлиев) създава свой фантомен отдел на тайните служби със собствена агентура и документация. С архива на “частното” си ДС се опитва да “ужили” МВР. Една история без невинни, заплела в сложна мрежа много и различни хора.

2014: “Българска рапсодия” 

Първа копродукция на България и Израел. Режисьор е Иван Ничев. В главните роли - Анжела Недялкова, Стефан Попов, Кристиян Макаров (на снимката) и др.

1943 г. Втората световна война е в разгара си. Историята за депортирането на евреи от Новите земи е разказана чрез любовната история на трима младежи. Двете момчета Мони и Жожо са влюбени в Шели, която живее със семейството си в Кавала. Мони е от еврейски произход, а Жожо е най-добрият му приятел.

2015:“Съдилището” 

Режисьор е Стефан Командарев. Той е и съсценарист с Марин Дамянов и Емил Спахийски. В главните роли - Асен Блатечки (на снимката), Васил Василев-Зуека, Ованес Торосян и др. Останал без работа, Митьо Петров е принуден да се включи в трафика на бежанци. Задачата му е да ги взема в Турция и да ги прекарва през границата с цистерната, с която е работил в мандра, преди тя да фалира. Докато ги превежда край местността Съдилището, Петров си спомня за престъплението, което е извършил през 1988 г. По заповед на командира на заставата застрелва момче и момиче от ГДР в опита им да избягат в Турция.

2016: “Каръци” 

Сценарист и режисьор е Ивайло Христов. В главните роли - Елена Телбис, Ованес Торосян (двамата на снимката), Деян Донков и др.

Елена, Коко, Пацо и Гошо са най-близки приятели. Те живеят в малък провинциален град в България и се самоопределят като “каръци”. Коко е влюбен в Елена, а тя мечтае да стане певица и очаква с нетърпение наближаващия концерт на известна рок група в града.

Събитието променя целия град като покрай него се раждат нови любовни истории, разочарования и сложни връзки...

2017: “Слава” 

Вторият филм (след “Урок”), на режисьорите и сценаристите Кристина Грозева и Петър Вълчанов от планираната трилогия за невероятни истории по нашите земи. В главните роли - Стефан Денолюбов (на снимката), Маргита Гошева, Иван Савов, Китодар Тодоров и др.

Железопътният работник Цанко Петров (Денолюбов) намира голяма сума пари на релсите, но вместо да ги вземе за себе си, уведомява властите. Заемащата висок пост в Министерството на транспорта Юлия Стайкова (Гошева) решава да се възползва от тази ситуация, като обяви Цанко за герой, за да отвлече вниманието от корупционен скандал.

2018: “Вездесъщият” 

Режисьор е Илиян Джевелеков той е и съсценарист на Матей Константинов. В главните роли - Велислав Павлов, Теодора Духовникова (двамата на снимката), Весела Бабинова, Анастасия Лютова...

Писателят Емил е шеф на рекламна агенция. Той монтира камера у дома си, за да разкрие извършителя на няколко кражби.

Емил започва да следи всички около себе - и у дома, и в офиса на рекламната си фирма. Постепенно това “хоби” се превръща в мания, която му донася забавни моменти, но и много нежелани истини.

2019: “Ага” 

Режисьор е Милко Лазаров, той е и съсценарист на Симеон Венциславов. В главните роли са ескимосите Михаил Апросимов, Феодосия Иванова (на снимката), Галина Тихонова и др. Филмът прави дебюта си в официалната селекция на фестивала “Берлинале” на 23 февруари 2018 г.

“Ага” показва живота на двама ескимоси - Нанук и Седна. Дъщеря им Ага е напуснала ледената пустош, в която живеят родителите й, отдавна, но след като Седна се разболява, Нанук решава да изпълни последното и желание - да намери Ага.

2020: “Баща”  

Поредният силен филм на семейния тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов. В главните роли са Иван Бърнев и Иван Савов (двамата на снимката).

Павел (Бърнев) пристига късно за погребението на майка си. Посещавайки баща си Васил (Савов), той се сблъсква с много нелепи и необясними ситуации заради тежкия стрес, който преживява баща му. Същевременно Павел се оплита все повече в лъжите, които съобщава по джиесема си на своята приятелка Калина (Гошева).

Ваксината на "Пфайзер" намалявала предаването на вируса след първата доза

Ваксината на "Пфайзер" намалявала предаването на вируса след първата доза

Една доза от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" намалява броя на асимптоматичните случаи и може значително да снижи риска от предаване на вируса, установиха британски изследователи, цитирани от Ройтерс, предаде БТА. Учените са анализирали резултатите от хиляди тестове за Ковид-19, правени всяка седмица в рамките на скрининговите програми за

Красавица заряза Кириос

Красавица заряза Кириос

Австралийският тенисист Ник Кириос окончателно се раздели с приятелката си Киара Пасари, съобщи "Дейли мейл". Двамата се срещаха от юли миналата година, но в последните няколко седмици отношенията им станаха напрегнати. Синеоката красавица от края на януари използва социалните мрежи, за да атакува 25-годишния тенисист, известен както с уменията

Клеймят Александър Кадиев, че иронично предлага “кърма” да се замени с “човешко мляко”

Клеймят Александър Кадиев, че иронично предлага “кърма” да се замени с “човешко мляко”

Тв водещият се извини в ефира на “Преди обед”, след като беше обвинен в расизъм и трансфобия Истината е, че допуснах грешка. Подходих лекомислено към новината. Затова беше редно да се извиня на хората, тъй като не е правилно да се говорят подобни неща в национален ефир. Това каза тв водещият Александър Кадиев пред “24 часа” малко след като се

Обвинение за изнасилвания са повдигнати срещу Жерар Депардийо

Обвинение за изнасилвания са повдигнати срещу Жерар Депардийо

Френският актьор Жерар Депардийо е обвинен на 16 декември миналата година за изнасилвания и сексуални нападения през 2018 г., като предполагаемата жертва е млада актриса, съобщи АФП, цитирана от БТА. Жерар Депардийо отрича обвиненията. Тъжителката, която се е оплакала в жандармерията в края на август 2018 г

Риболовни забрани през 2021 г.

Риболовни забрани през 2021 г.

Липан: От 1 януари до 31 март Щука: От 15 февруари до 30 април Распер: От 1 март до 30 април Бяла риба: От 15 март до 15 май Пролетно-лятно размножаващи се риби (сом, шаран, бял амур, каракуда, платика речен кефал, скобар, мряна, костур, бабушка, уклей и др.): От 15 април до 31 май (за водоеми до 500 м

Джорджина чатила гола

Джорджина чатила гола

Снимки на Джорджина Родригес, прикрита само с голяма дамска чанта зарадваха почитателите й в инстаграм, но признание на човек от екипа, правил фотосите, направо подкоси краката на феновете. Между сесиите жената до звездата на "Ювентус" Кристиано Роналдо си чатела по телефона. При това съвсем гола-голеничка и без изобщо да се смущава

Овен
Здраве: ★★★★★★ Любов: ★★
Късмет: ★★★ Работа: ★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кои са местните партньори на “кралете на токсичните отпадъци” от Италия. Дъх на кокаин заедно с боклуците На 20 октомври 2020 г. италианската полиция “Антимафия” арестува 24 души по подозрение за незаконен трафик на отпадъци. Сред тях някои лоши момчета, свързани с Ндрангета, мафията от Калабрия. Според прокурорите Франческо де Томаси и Сара Омбра

Гарантирана е втората доза за ваксинираните с първа, "Зелените коридори" са подсигурени, чакат се само дозите на новите ваксини, това каза пред NOVA NEWS проф. д-р Николай Габровски, заместник-директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Лекарят сподели, че е имало предпочитания от хората от "Зелените коридори" за вида ваксина

ЦСКА допусна първа загуба в първенството под ръководството на треньора Бруно Акрапович, след като падна 0:1 при гостуването си на шампиона "Лудогорец". След домакинската победа, която прекъсна дълга успешна серия на ЦСКА, разградчани вече са с 6 точки пред "червените" на върха в Първа лига. Победното попадение бе дело на Бернард Текпетей още в

Сутрешният блок на Би Ти Ви с час по-рано от 1 март

НАСА показа панорамна снимка, направена от Пърсивиърънс на Марс

НАСА публикува зрелищна панорамна снимка на Марс, направена от роувъра Пърсивиърънс, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.  Снимката е на зоната, в която апаратът кацна миналата седмица

Бивша на Гълъбинов дири гадже

Любовта на живота си продължава да издирва италианската хубавица Наташа Чинели. Тя се раздели с българския нападател на "Специя" преди време и оттогава не може да намери подходящ мъж

Поздрави на няколко езика за Петър Андронов

Обичайния за последните години рожден ден посреща Петър Андронов - председател на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на ОББ

Филм за жестомимичната преводачка Таня Димитрова с премиера в 13 държави

Българският документален филм “Тихо наследство”, който разказва за жестомимичната преводачка Таня Димитрова, която от началото на пандемията почти всеки ден беше на малкия екран