Защо продължението на “Сексът и градът” ще бъде провал

Без любимата на всички Саманта новите епизоди обещават скука. Сара Джесика Паркър така и не “пречупи” Ким Катрал

За времето си сериалът е уникален, днес силните женски
персонажи са навсякъде. Създателят му Дарън Стар също не иска да има общо 

Всяка от актрисите ще получи по $1 млн. на серия

Понякога трябва да знаете кога да продължите напред. Понякога трябва да осъзнаете, че е невъзможно да се възроди миналото. Особено по онзи великолепен начин, по който е останало в спомените и съзнанието. Всеки такъв опит обикновено се проваля с гръм и трясък, оставя горчив вкус и усещане, че е било развалено нещо перфектно, уловило своя момент - точно както е трябвало.

Вече официално е даден старт на амбициозното и дълго планирано продължение на “Сексът и градът”, което неминуемо ще бъде гледано, но почти със сигурност ще разочарова заклетите почитатели на култовия сериал.

Новата поредица ще се казва “И просто така...” (And Just Like That...) и ще се излъчва в дигиталната платформа HBO Max. 10-те половинчасови епизода трябва да започнат да се снимат през пролетта в Ню Йорк в зависимост от пандемичната обстановка. Историята ще проследи какво се случва с Кари (Сара Джесика Паркър), Миранда (Синтия Никсън) и Шарлот (Кристин Дейвис), вече прехвърлили 50-те години.

Към Майкъл Патрик Кинг, спечелил “Еми” за работата си в режисирането на сериала, написал и режисирал и двата игрални филма, като изпълнителни продуценти се присъединяват и трите актриси. Всяка една от тях ще получи по $1 милион за серия, твърди “Върайъти”.

Няма как да не се забележи огромното отсъствие на едно от четирите емблематични лица. И да, феновете вече се възпламениха заради най-голямата новина, а именно, че в продължението няма да участва актрисата Ким Катрал. Иначе казано, шоуто трябва да продължи без героинята Саманта Джоунс. А точният превод в случая за незапознатите е: няма Саманта, няма секс, няма шоу.

“Без ненаситната светска лъвица Саманта “Сексът и градът” е носталгия без светкавицата на паметта. Да продължиш без нея, означава да унищожиш умишлено мястото, откъдето си дошъл”, пише колумнистът на “Ентъртейнмънт” Винай Менон.

Някой да го напомни отново на Сара Джесика Паркър, защото именно враждата между нея и Ким Катрал е причината за липсата на любимката на всички. Очевидно Паркър осъзнава, че без нейната колежка магията няма да се повтори, но и не желае да се откаже от експлоатацията на “Сексът и градът”. Актрисата дълго се бори и за трети филм, но категоричният отказ - отново на Катрал - опропасти този проект. Говори се, че Ким била потресена от сценария и за нищо не света не желаела да участва в подобна глупост. В същото време Паркър не се отказва и през последните години прави всичко възможно да залепи счупеното между нея и нейната колежка, за да я умилостиви за каквото и да е продължение, но очевидно тя няма намерение да й прости.

Може би освен всичко само Ким Катрал знае кога да се оттегли с достойнство.

И така вместо приповдигнато вълнение “благата вест” предизвика купища хумористични коментари и критики относно възрастта на актрисите днес и липсата на най-сексуалната сред тях.

Но защо новата порция “Сексът и градът” почти сигурно ще бъде провал?

Самите игрални филми, които бяха определени като отчайващи, показаха, че изцеждането на историята е излишно и “какво се случва после” не носи заряда и духа от оригиналните епизоди.

Показателен е и фактът, че създателят на сериала Дарън Стар също не желае да има общо с продължението му.

“Сексът и градът” е създаден от него въз основа на едноименната книга на Кендис Бушнел от 1997 г. Поредицата стартира премиерно по HBO през 1998 г. и продължава с шест сезона до 2004 г.

“Момичетата бяха Сексът и Градът за момента си. Не бих се занимавал с това днес”, обяснява Стар пред The Hollywood Reporter.

Две изречения, които казват всичко. Сериалът беше новаторски, защото, когато стартира, няма други тв шоута със силни женски персонажи, които да говорят откровено за секса. Независими, живеещи по свои правила, показващи, че не е задължително жената над 30 години да търси начин единствено да се установи с богат съпруг, за да е успешна и щастлива.

Но сега? Този жанр е пренаситен. Четирите приятелки безспорно проправиха пътя за много копия. Затова днес съвсем естествено същите теми не се чувстват като революционни, а като банални, предсказуеми и... остарели. Колко вълнуващ освен всичко може да е сексуалният живот на три вече омъжени жени, прехвърлили 50-те години?!

Разбира се, не е само сексът. Един от основните афродизиаци в сериала бе модата. Да харчи и последните си пари за дизайнерски придобивки - това бе истинската романтика за Кари, нейният начин да ухажва, да прелъстява и да обича себе си. Копнежът да изглеждат безобразно добре и да се чувстват страхотно, докато пият любимите си коктейли - това правеше и нея, и Саманта, и Миранда, и Шарлот достойни за завиждане и уважение. Да се фръцкат по улиците на града на “Маноло Бланик” - безценно.

Истински жени... но времената се менят.

Още когато “Сексът и градът” бе актуален, манията на четворката за пазаруване на луксозни стоки изглеждаше нереалистична. Особено отнесена към Кари, която като журналист на свободна практика не би могла да робува така на тази си страст. Никоя истинска нюйоркчанка в нейното положение няма как да си го позволи нито тогава, нито сега.

Шопинг безкрай, гардероб, сравняван с “кътче от рая”... Всъщност и четирите героини живееха в свой собствен балон, без интерес към никого извън лъскавия им, привилегирован живот.

Този вид безразборно консуматорство бе характерно за 90-те и първите няколко години от новия век. Но сега вече не се гледа с добро око на излишните разточителства в свят, в който милиони други гладуват.

Естествено, модата все така държи във властта си душите на купища жени, мечтаещи за тристайни гардероби, но дори голяма част от тях изразяват тази своя любов с известен минимализъм и пестеливост, далеч от пищната алчност на Кари. Старите дрехи се рециклират, самата принцеса Кейт Мидълтън дава пример за това. И не се трупат с години. Да не можеш да изхвърлиш стара блуза на “Роберто Кавали”, за да направиш място у дома на своето гадже...?!

Този вид дилема не стои пред модерните (и по-умни) жени, които не са толкова зависими и подчинени на материалното.

Представете си какъв кошмар би била Кари, която дълго време отказва да има мобилен телефон, в света на инстаграм днес. Изобщо жените няма да я харесат такава, каквато беше.

“Търпимостта на зрителите е много различна”, подчертава Питър Брадшоу в “Гардиън”. Днес в “Сексът и градът” може да бъдат открити много проблемни и несъвместими с политкоректността сцени.

Една от основните критики към сериала също така е липсата на расово разнообразие.

За история, която се развива в един от най-многоликите градове в света, има много малко герои, които не бяха бели. Гейовете пък бяха отразени стереотипно.

Разбира се, продуцентите обещават, че това ще се промени. Сара Джесика Паркър е готова винаги да яхне всяка нова вълна, за да бъде на гребена. Каквото и да си говорим, не може да се отрече, че тя стана звезда и модна икона само заради ролята си в “Сексът и градът”. Кари беше нейната ракета носител и тя не е готова да се откаже от нея така лесно.

В интервю от 2018 г. актрисата казва пред THR, че чувства, че Кари ще бъде “подсилена” от движението #MeToo.

“Трудно е да си представим, че тя не иска да пише за това, не иска да говори за това и няма мнение. Това ще бъде богата територия, която тя да изследва.”

Дали обаче Кари ще успее да спечели нови почитателки пред малкия екран?!

Приятелството - това е енергийният център на сериала. Само че точно Кари никак не е добър пример в това отношение - погълната от себе си, самовлюбена и хленчеща инфантилна егоистка. Тя изпраща гаджето си да помогне на Миранда, лежаща схваната и гола на пода в банята. Спира да говори на Шарлот, защото отказва да й даде пари назаем, и постоянно отправя хапливи и често осъдителни забележки към сексуалността на Саманта.

Именно мис Джоунс се доказва като най-преданата и надеждна приятелка - тя винаги е там за останалите. И всъщност Саманта е най-яркият персонаж, отговорен в най-пълна степен за успеха на сериала.

В крайна сметка “Сексът и градът” разказваше за силата на жените - дръзки и смели, готови да имат всичко сами, без да са във властта на някой мъж.

Да, но щастливият край в случая с Кари бе да получи огромен гардероб от мъжа си. Тази сцена от първия филм огорчава дори Синтия Никсън (Миранда), която казва: “Струваше ми се, че сериалът беше толкова свързан с овластяването на жените. А тази сцена... помислих си: “Уау, това не е, което обичате в сериала. Не затова го правехме”.

Все пак образът на Кари беше “куц” от самото начало.

“Тя беше главният персонаж, но Саманта беше духовният център. Казано по фройдистки, Кари беше егото, а Саманта беше ID (неосъзната част на психиката, свързана с удоволствието и нагона). А от гледна точка на телевизията ID е тази, която краде сцени, коментира колумнистът на “Ентъртейнмънт”.

Саманта е сърцето на сериала - не само “сексът”, но и “градът”, заради своите високи връзки с обществеността.

“Освен всичко Джоунс има 42-ма сексуални партньори в сериала и открито експериментира с фетиши и партньори от различен пол и раса, докато Брадшоу прекарва шест години в секс със сутиена си”, подчертава Моника Хейси във “Върайъти”.

Какъв е смисълът да бъдеш нов тип жена, ако няма да ти хареса? Независимо дали работи, пие, облича се, или прави секс, Саманта се забавлява. Животът й е пълен без партньор, защото е инвестирала изцяло в себе си. Когато се впусне в сериозни връзки - с Ричард, с Мария, със Смит, тя го прави с отворени очи и готовност да сложи край, когато вече не работят.

Естествено, и финалът за нея бе далеч п в духа на сериала от този на Кари - не романтично спасяване в Париж от емоционално недостижимия Тузар, а жена, която се разделя с обичащия я мъж, защото не може да “изневери” на себе си и предпочита да си прекарва страхотно.

Сара Джесика Паркър обясни, че няма да търсят актриса, която да замести Катрал в новите серии. В отговор на коментар в инстаграм тя призна, че ще й липсва нейната колежка, като за пореден път отрече слуховете за вражда помежду им.

За такава обаче свидетелства и Клифърд Стрейт, който играе Станфорд Блач. В своя книга от 2008 г. той пише, че напрежението на снимачната площадка започва отдавна, защото Катрал е “истинска комедийна актриса и светлините на прожекторите просто я намират сами”.

Тя е по-голяма с 10 години от останалите и очевидно не се напасва добре с тях. Постепенно и трите я изолират от своя приятелски кръг. На официални събития всички успяват да се преструват отлично.

Сара Джесика Паркър, Ким Катрал, Кристин Дейвис и Синтия Никсън на премиерата на “Сексът и градът 2”.
СНИМКА: БУЛФОТО
Сара Джесика Паркър, Ким Катрал, Кристин Дейвис и Синтия Никсън на премиерата на “Сексът и градът 2”. СНИМКА: БУЛФОТО

През 2004 г. по време на наградите “Еми” Ким седи на отделна маса и после признава: “Да не сме най-добри приятелки? Ние сме професионални актриси. Всяка си има свой собствен живот.”

Катрал се чувствала ощетена и защото в един момент Сара Джесика Паркър, като продуцент вече, вземала много по-висок хонорар от останалите. Опитвайки се да убеди Дейвис и Никсън да потърсят своето справедливо възнаграждение, не среща подкрепа у тях.

Напрежението се реже с нож и на снимачната площадка на втория филм, защото Катрал не си говорела с останалите.

Преди две години на въпрос дали някога ще има продължение на “Сексът и градът”, актрисата категорично заявява: “За мен не! Това ми стана ясно в момента, в който навърших 60! Това беше един много ясен момент, в който осъзнах колко години още имам, какво искам да направя с тях и какво още не съм направила. Шоуто беше страхотно във вида си на сериал, а двата филма бяха просто бонус.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо ружът е толкова важен за грима
Наталия Кобилкина: Жените се държат като мъже, но така трудно ги печелят
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора

Напишете дума/думи за търсене