Как да избегнем дразнене и възпаление при чувствителна кожа

Дразнят ли ви етикетите след обличане на нова дреха или ново бельо? Получавате ли зачервяване, нанасяйки току-що закупен продукт за грижа? Сърби ли ви тялото при допира с изпрани дрехи? Боите ли се от слънцето, заради лоши спомени с неприятни последици?

Ако отговорът на тези въпроси е “Да”, определено имате чувствителна кожа. Този факт автоматично трябва да повиши вниманието ви към това какво купувате, как и кога го нанасяте, как да неутрализирате условията на средата, за да сте спокойни и избегнете срещата с подобни проблеми.

Мнозина от нас проявяват алергични реакции от някои химикали, вещества, дори от храна. Кожата става суха и се лющи. Специалистите извършват тестуване към кои вещества - причинители на дразнене, подуване и обрив - можем да проявим чувствителност. Но какво да правим и как да се отървем от неприятни последици? Можем да се доверим само на доказали се марки и техните продукти, като тези: https://makeup.bg/brand/50047/, за които сме убедени, че не съдържат дразнещи съставки. Прецизният избор на козметиката за грижа - кремове, лосиони за тяло, хидратиращи спрейове и пр., поддържа чувствителната кожа здрава, без възпаления и нежелани реакции.

Кое причинява дискомфорт при хората с чувствителна кожа? Почти всичко! Антибактериалният сапун, перилният препарат, парфюмът, боята за коса, бижутата от неблагороден метал, дезодорантите, слънцето, мръсният въздух - всяко от тези на пръв поглед обичайни неща може да дразни фината нежна кожа, нуждаеща се от специални грижи. Винаги трябва да четем съдържанието на козметичните продукти от техните етикети. Ако открием етанол, парфюм, багрила за цвят на химическа основа - казваме чао и търсим това, което ще ни даде красота, грижа и спокойствие.

Повечето препарати за миене на съдове съдържат сурови химикали - за да унищожат микробите. Но те въздействат агресивно и на чувствителната кожа на ръцете. Гумените ръкавици са надеждна и сигурна бариера срещу съприкосновение на кожата с верото и геловете за почистване. Стресът също активизира чувствителността в кожата. При невротичен дерматит - липсва конкретен алерген, и в същото време се наблюдават сърбежи по тялото или скалпа.

Слънцето е основният доставчик на витамин D, но причинява силни алергии, изгаряния и дори рак на кожата. Хората с чувствителен епидермис ежедневно трябва да излизат от къщи, след предварително нанесен на лицето слънцезащитен продукт поне с SPF 15. Облачното и дъждовното време не пречи на слънчевите лъчи да проникват в кожата. Нужно е повишено внимание - през лятото, а също и през зимата. Нека температурите под нулата и снегът не ни заблуждават - слънцето е силно и безмилостно.

Възпаленията по кожата рушат колагена и водят до раздразнителност, зачервяване и лющене. Ако не вземем мерки, състояниението може да се превърне в хронично. При кожа, склонна към зачервяване и сърбежи, добра идея е използването на овлажнител с включени съставки като жожоба или алое. Те имат доказан успокояващ ефект.

Колкото по-здрава е кожата ни, толкова по-малко чувствителна ще бъде тя. В сухата и напукана кожа е много по-лесно да навлязат бактерии и дразнещи съставки като частици замърсена околна среда, дрогерийни душ гелове и лосиони.

Къпането в гореща вода е враг на кожата - изсушава и отмива защитните ѝ масла. Водата по време на освежаващия душ трябва да е топла, но не твърде гореща. Овлажняването укрепва хидролипидната бариера, а дълготрайна хидратация ще осъществим с лосион, нанесен непосредствено след душ, когато кожата е леко влажна. Лосионът улавя и запечатва влагата за часове наред.

Често, срещу нежелани реакции при чувствителната кожа, хората търсят лек и в народната медицина. Няколко капки етерично масло от чаено дърво, прибавени към шампоана или балсама, действат антисептично и потискат дразненето.

5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?

Напишете дума/думи за търсене