Клеймят Александър Кадиев, че иронично предлага “кърма” да се замени с “човешко мляко”

Водещите Александър Кадиев и Десислава Стоянова в студиото на “Преди обед”

Тв водещият се извини в ефира на “Преди обед”, след като беше обвинен в расизъм и трансфобия

Истината е, че допуснах грешка. Подходих лекомислено към новината. Затова беше редно да се извиня на хората, тъй като не е правилно да се говорят подобни неща в национален ефир.

Това каза тв водещият Александър Кадиев пред “24 часа” малко след като се извини публично в “Преди обед” по bTV на 23 февруари заради обвиненията срещу него в расизъм и трансфобия. Според група граждани, изпратили писмо до bTV, с изказванията си в предаването от 12 февруари той засегнал непривилегировани групи.

“Естествено е да се извиня, както се случва и в живота - когато направиш грешка, се извиняваш на приятелите и близките си.

Телевизията няма нищо общо с моята грешка, аз съм нейно лице и беше редно именно аз да се извиня. Направих го, хората приеха извинението и всичко е наред”, каза още Кадиев пред вестника.

В ефира той обяви: “Искам да се извиня за думите, с които емоционално коментирах информация, която поднесох некоректно в ефир. Неволно засегнах хора, които дълбоко уважавам. Хора, с които съм израснал, които са част от най-близкото ми обкръжение”.

В писмото, публикувано на сайта Genderland, се посочват два примера за расизъм и един за трансфобия. Цитираните думи на водещия, намерени за обидни, са: В университетската болница в Съсекс въвеждат нова политика и са казали на акушерките, че вече не могат да използват думите “майка”, “кърмене” и “майчинство” в защита на трансхората и това е официално в тази болница. Вече ще се заместят “майка”, “кърмене” и “кърма” и могат да се използват например “човешко мляко” или “мляко от хранеща майка или родител”. Сега се намираме в телевизия и сме в демократична държава. Няма да се изразявам крайно, за да не си загубя работата, но аз съм крайно несъгласен с това. Как те променят лексиката на едно човечество в името на това да обслужваме едни хора, които са решили, че ще правят карнавал у тях?”

Също и “Ти чувал ли си за афроамерикански поет от висша… от световна величина?”.

Заради тези думи граждани и представители на правозащитни организации настояват с писмо до Би Ти Ви водещият да се извини за обиди и фалшиви новини, изречени в ефира. В противен случай ще сезират Комисията за журналистическа етика и Съвета за електронни медии и ще бъде внесена жалба в съда, съобщава сайтът Genderland.

Според авторите на писмото ръководството на болницата в Съсекс е обновило правилата за официална вътрешна комуникация, като разширява използвания речник, а не го заменя.

Писмото им е адресирано до Мартин Швехлак, главен изпълнителен директор на bTV, Георги Тошев, продуцент и творчески директор на “Преди обед”, Христо Хаджитанев, директор “Програма” и Антон Хекимян, директор “Новини, актуални предавания и спорт”.

Така днес, 23 февруари, в студиото на “Преди обед” гостуваха Мария Черешева, зам.-председател на Асоциацията на европейските журналисти в България, и Симеон Василев, председател и съосновател на фондация “Глас”, активист за правата на ЛГБТИ хората у нас, които разказаха за борбата си срещу езика на омразата.

В извинението си Кадиев каза още: “Единственият белег на цивилизованост във времето, в което живеем, е толерантност. Всички ние да бъдем толерантни и разбиращи към ближните.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене