Превратният живот на Светлана Алилуева - дъщерята на Сталин

Светлана Алилуева в първите години от емигрантския й живот в САЩ, когато мемоарите й я изстреляха на върха на славата. 
СНИМКИ: АРХИВ

Светлана Алилуева е чудесен пример за това как човек може да бъде хванат в капан в историята на своето семейство. Баща й е бил почитан в комунистическия свят и мразен в капиталистическия. Тя така и не успява да избегне стигмата на политиката.

Светлана Алилуева може би е била единственото човешко същество, което е успявало да разтопи сърцето на страховития Йосиф Сталин. Или поне докато е малко момиченце. По това време, разбира се, тя не успява да намери връзка между обичливия татко, който си играе с нея, и съветския лидер, посял ужас на собствената си територия.
Тази жена изненадва света през 60-те години, когато напуска Съветския съюз и поисква убежище в САЩ. Всички помним, че Америка е един от най-големите противници на баща й. От този момент нататък тя е използвана като пропагандна награда, когато става въпрос за прочутата Студена война. Американците използват нейната фигура, за да дискредитират режима, който баща й налага.

Мъките и противоречията, които е изпитала Светлана Алилуева, обясняват защо сменя името си няколко пъти. Тя е родена като Светлана Йосифовна Сталин, години след това бащиното си фамилно име на Алилуева. Това е моминската фамилия на майка й. В крайна сметка, тя приключва живота си като Лана Питърс.

Парадоксалното детство
Светлана Алилуева е единствената дъщеря на Йосиф Сталин. Той има двама сина - един от първия му брак и друг от втория. Светлана е дете от брака му с Надежда Алилуева.

Биографи, които са изследвали живота на Сталин, посочват, че само трима души успяват да смекчават сърцето на този ужасяващ политик. Една от тях е майка му Екатерина Геладзе.
Друг човек, който успява да му влезе под кожата, е първата му съпруга - Екатерина Сванидзе. Той наистина бил влюбен в нея, но тя умира от туберкулоза много млада. Някои казват, че Сталин никога вече не бил същият, след като загубва любимата си.

Светлана е третият човек, който кара Сталин да изпитва обич.
Светлана Алилуева получава образованието си в Кремъл, сякаш останалият свят не съществува. Тя живеела в кула от слонова кост, напълно игнорирайки случващото се около нея. Тя е отгледана от детегледачка. Баща й не прекарвал много време с нея, но винаги успявал да й покаже колко много я обича.

Отсъстващата майка

Когато Светлана Алилуева била на шест години, майка й почива внезапно. Когато се омъжва за Сталин, тя е лудо влюбено в него. С течение на годините обаче ясно изразява несъгласието с водената от него политика. Тя е един от малкото хора, които са успявали да изкрещят „палач“ в лицето на Сталин.

В деня преди смъртта си тя има остър спор с него, докато са на вечеря с приближените на руския лидер. Има свидетелства, които твърдят, че той е бил физически агресивен към нея на публични места.

След като се прибира от гостуването, тя се самоубива с един изстрел в сърцето. Сталин и другите висши партийни функционери обаче решават да скрият истинската причина за смъртта й и обявяват, че Надежда е починала от усложнения, причинени от спукан апендицит.

Има хора, които смятали, че самоубийството й всъщност е убийство. Светлана Алилуева била принудена да повярва на официалната версия.

Тъжното събуждане
Докато Светлана Алилуева израства, тя също започва да усеща, че нещата в нейната страна не са такива, каквито е вярвала доскоро. Тя поддържа близка връзка с баща си, докато навърши 16 години. На тази възраст Светлана вече е научила английски. Един ден тя получава достъп до статия на този език, в която се казва, че майка й се е самоубила.

Тази новина поражда огромно разногласие с този, когото дотогава е бил любящ баща за нея. По-късно тя се влюбва в много по-възрастен от нея филмов режисьор. Сталин не одобрява тази връзка. За да сложи край, той заповяда кинодеецът да бъде арестуван и отведен в Сибир. Когато е само на 19 години, Светлана се омъжва и ражда дете. Това е първият от четирите кратки брака, от които има още две дъщери.

Когато баща й почива, тя нямала право да говори за личния живот на Сталин. Нейните чувства към баща й винаги били двусмислени; тя го обичала и мразила едновременно. Около 14 години по-късно тя заминава за Индия, за да разпръсне праха на един от своите любими. Тя оставя своите 19-годишния си син и 16-годишната си дъщеря сами.

Пристига в САЩ през април 1967 г., където започва да работи като писател. Светлана получава три милиона долара за автобиографията си.
Тя се омъжва за пореден път и ражда дъщеря на име Олга. След последния си развод и различни негативи, причинени от преследващата я политическа сянка, Светлана се опитва да се самоубие през 1991 г., но не успява. Тя умира от рак през 2011 г., като приживе заръчва на близките й да не връщат тялото й обратно в Русия след смъртта й.

Защо диктаторите се раждат в края на април?

Алилуева, вече с американското име Лана Питърс, с последния си съпруг, американеца Уилям Питърс.
Алилуева, вече с американското име Лана Питърс, с последния си съпруг, американеца Уилям Питърс.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му
Интересни факти за зодията ви
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!

Напишете дума/думи за търсене