Учени: Бразилският вариант на коронавируса заобикаля имунитета

Бразилският вариант на коронавируса заобикаля имунитета СНИМКА: РОЙТЕРС

Бързо разпространяващият се вариант на COVID-19, регистриран първо в Бразилия и установен досега в поне двадесет страни по света, може да заразява отново хора, които вече са преболедували инфекцията, съобщи Ройтерс.

Това е установило проучване на появата и разпространението на разновидността на новия коронавирус в гр.Манаус в амазонската джунгла. Вариантът, известен като P.1, съдържа "уникална комбинация от мутации" и много бързо се е превърнал в доминираща разновидност в района, смятат учени от университета на Сао Пауло, Бразилия и от университета Оксфорд, Великобритания, провели изследването, предаде БТА. 

От сто души в Манаус, преболедували и възстановили се от инфекцията, "между 25 и 61 от тях вероятно са се заразили отново с Р.1", каза Нуно Фария, вирусолог в Импириъл колидж Лондон, един от ръководителите на изследването, което все още не е получило независима оценка.

Според учените вариантът P.1 е от 1,4 до 2,2 пъти по-силно заразен от първоначалната форма на коронавируса.

Нуно Фария каза пред журналисти, че е твърде рано да се каже дали способността на този вариант да заобикаля имунитета от прекараното заболяване означава, че капацитетът на ваксините срещу него ще е намален.

"Няма категорични доказателства досега, че съществуващите ваксини няма да действат срещу Р.1", каза Фария. "Смятам, че ваксините поне ще ни предпазват от болестта, а вероятно и от заразяване", каза той.

Според авторите на изследването вариантът P.1 най-вероятно се е появил в Манаус в началото на ноември миналата година. Първата инфекция е регистрирана на 6 декември, каза Фария. "Наблюдавахме колко бързо след това Р.1 се налага над останалите варианти и как делът на разпространението му расте от нула до 87 на сто за около осем седмици", добави той.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене