Луксозно издание с най-добрите произведения на Елин Пелин

Томчето е дело на Книгоиздателска къща "Труд"

Луксозно издание с най-добрите произведения на Елин Пелин е на книжния пазар от Книгоиздателска къща “Труд” - селекция от най-добрите му произведения в колекционерско томче с гръб от благородна кожа, релефни елементи и златни надписи. Задължителното за всяка библиотека издание съдържа повече от 50 произведения на писателя в над 400 страници. Сред произведенията са “Гераците”, “Земя”, цикълът “Под манастирската лоза”, както и над 40 разказа на класика – “На оня свят”, “Андрешко”, “Изкушение”, “Напаст божия”, “Край воденицата”, “Самодивските скали”, “Престъпление”, “Кал”, “На браздата”, “Закъснялата нива”, “По жътва”, “Ветрената мелница”, “Сиромашка радост”, “Нане Стоичковата върба”, “Задушница”, “Старият вол”, “Спасова могила”, “Мечтатели”, “Ангелинка” и др.

Сладкодумникът от Байлово, разказвачът с усет за природата и селската душа – това е Елин Пелин, докоснал се до чудната магия на разказите, си е изградил собствена представа за техния автор. Неизменно първият досег с творчеството му съвпада с ранните детски години и първоначалния читателски опит на човека, защото героите на този писател навлизат в съзнанието ни още с първото посягане към книгата. И остават там за цял живот. Нашата литература не познава друг по-класически белетрист от Елин Пелин. Шедьоврите на късия разказ, които оставя той, изпълват традиционното пространство на жанра, създават модела, от който се ръководят впоследствие всички изкушени от тайните и възможностите на художественото повествование. Елин Пелин създава нормата за разказа, мярката за него и насища жанра с такива значения, които му отреждат водещо място в нашата словесност до ден днешен.

Тематичният кръг на Елин-Пелиновите творби е организиран около неволите на селския живот. Но от горчилките на битието писателят извллича поезията на делника. Любовта не е по-маловажна от страданието, социалният конфликт не отнема възможността за личен избор, действителността не предопределя еднозначно посоките на въображението и съзнанието. Разказите на Елин Пелин са реалистични остроконфликтни, но в тях животът не е опростен, не е сведен само до онова, което “става на село”, а е облъхнат от извисяващата и облагородяваща мисия на изкуството - да твори красота, да създава неповторимости.

Търсете изданието и онлайн на www.trud.cc

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене