Иван Иванов: Провериха за допинг 11 национали

Иван Иванов

Старши треньорът на националния отбор Иван Иванов се завърна с последната група щангисти от европейското първенство. Неговите възпитаници взеха 3 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал в двубоя. Тимът завърши на първо място в отборното класиране с 685 точки. За пръв път от 17 години насам България е на върха.

Специално за читателите на "България Днес" специалистът анализира какво се случи на шампионата в Москва.

- Г-н Иванов, когато тръгвахте, прогнозирахте 5-6 медала. Изненадан ли сте, че щангистите ви опровергаха?
- Надявах се да направим подобно представяне, защото знаех колко хубава подготовка имахме. Реализираха резултатите, които показваха на тренировки. Бяха зажаднели за състезания. Не бяха участвали година и половина. Когато има постоянство в тренировките, контузиите са с пъти по-малко. Няма нужда да започваш и да спираш. Почти нямаше травми и затова дойдоха постиженията.
- Ангел Русев (55 кг), Стилиян Гроздев (61) и Надежда Мей (45) се върнаха с титли. Това ли беше най-силното състезание за тях?
- Ангел Русев е готов и за още по-големи резултати. При него проблемът е психологически. Работим доста в това отношение. Стилиян Гроздев започна с фаул във второто движение. Беше подготвен. Целта му е да достигне до олимпиадата. Ситуацията го натисна. Ако не беше реализирал добро постижение, олимпиадата оставаше мираж. С оглед на резултатите знаех, че Надежда Мей ще се сбори с Ивана Петрова, която имаше опит да спечели титлата. Двете се дебнеха една друга на тренировките. Конкуренцията между тях не може да се сравнява с моите години като състезател, защото нещата са коренно различни.
- Всички очакваха най-успешният ни щангист в последните години Божидар Андреев да се върне с титла. Какво се случи с него?
- Прегоря в състезанието. Имаше опит да стане шампион. Почти успя, но не стана. Играхме вабанк. Или първи, или четвърти. Потенциалът му се вижда. Имаше си обективни причини за това представяне, но няма да правим трагедия. Проблемът не е сериозен, а моментен. Не може да изкараме всичко от кухнята.
- 16-годишният Карлос Насар (81 кг) остана втори при мъжете и с най-добро постижение от българите по системата Синклер. Той ли е голямата изненада?
- Карлос от три години е в националния отбор. Няма нищо случайно. Миналата година реализира през ноември 155/195 кг на онлайн Световната купа. Тогава никой не обърна внимание на резултатите освен неговите съперници. Израсна с около 10 кг на упражнение. Вероятно ще смени категорията след световното първенство за юноши. Тогава ще отиде в горната.
- Колко близко беше Христо Христов (109 кг) до титлата?
- Не успя да изхвърли 190 кг. Ако го беше направил, щяхме да имаме още един шампион. За втора година е при мъжете. Добре работят във Варна с него. Той е от семейство на спортисти. Баща му беше добър щангист, но не успя да се реализира. Има си цел поставена - олимпийски игри.
- Притеснявате ли се от вниманието към щангистите от страна на медии и общественост след толкова дълга пауза без големи успехи?
- Знам как да ги излекувам от звездната болест. И аз бях опърничав като състезател. Бил съм на тяхното място.
- След този бум имаше и негативни отзиви и спомени за всички допинг скандали. Колко бяха проверките за забранени вещества?
- Тестваха 11 от 14 наши състезатели на европейското първенство. В България вече съм спрял да броя колко пъти са ни тествали. Идват и си заминават допинг ченгетета. Поръчваме от едно и също място медикаменти, които са със сертификати. Имаме фактури и партидни номера, но ако стане нещо, дори това няма да ни помогне.
- Кога събирате щангистите?
- В неделя. Ще правим лагер в София. След това до олимпиадата няма да спираме с тренировките. Имаме много състезания и след Токио. Септември има европейско за юноши и младежи, а ноември е световното първенство за мъже и жени.



ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката
Извратената истина за това защо жените казват „да“ на секса, когато имат предвид „не“
Селин Дион проговори за болестта си след завръщането си в шоубизнеса

Напишете дума/думи за търсене