Как Тодор Колев опита да спаси Адриана от боксьорите Ставреви
01 Май 2021520

Двамата се женят млади, живеят в мръсен хан с паразити в Смолян

Малцина знаят, че когато Тодор Колев влиза във ВИТИЗ през 1962 г., първият, с когото се сприятелява, е Николай Николаев, станал известен по-късно като Бате Николай. Двамата са неразделни и често се шегуват, че почти едновременно откриват своите половинки. Женят се един след друг в два последователни месеца. Бате Николай - за студентката по режисура Маргарита Вълкова, а Тодор - за колежката си Адриана Палюшева. И двете били големи красавици, но и по-високи от съпрузите си. За да прикрият недостатъка, студентите зевзеци си купили бомбета.

След една приятна вечер на по питие двете двойки

решили да се приберат с трамвая

Междувременно се качили две не много едри момчета, които веднага забелязали Маргарита и Адриана. Започнали да ги закачат. Тодор и Николай опитали да ги защитят, но противниците им дръпнали бомбетата и ги нахлупили на брадичките им. Разразил се голям скандал. Ватманът спрял трамвая, дошла милиция. Младите актьори искали хулиганите да бъдат арестувани. "Как ще ги заключим - възкликва единият от милиционерите. - Това са известните боксьори братя Ставреви!"

Това е една от многото истории, за които си спомниха близките на Адриана Палюшева, отишла си от този свят на 12 април на 78 г.

Първата съпруга на Тодор Колев е родена в София на 22 юли 1942 г. През 1965 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на проф. Николай Люцканов. Дебютира в ролята на Анет в "На живот и смърт" в Родопския драматичен театър. Едни от най-вълнуващите си години прекарва в Пазарджишкия театър, а от 1977 до 2003 г. работи в Сатиричния театър. Сред най-значимите й и любими на публиката роли са Шарлота в "Дон Жуан" от Молиер, Амалия в "Двубой" от Иван Вазов, Софрона в "Януари" от Йордан Радичков, Андрофоба в "Мъжемразка" от Ст. Л. Костов, Турусина в "И най-мъдрият си е малко прост" от Александър Островски.

"Нейната чувствена красота я превърна в една от водещите актриси на Сатиричния театър между 1977 и 2003 г., с 24 централни и запомнящи се роли. А благородството на духа й ще остави светла диря в паметта ни", написаха от Сатирата по повод на смъртта на Палюшева.

След като завършват ВИТИЗ, двамата с Тодор Колев

решават да търсят късмета си

в Смолян. Адама, както наричат Колев, е разпределен там, а Адриана решава да го последва.

"С нейния вид на столична хубавица и типично софийския й манталитет в хубавия смисъл на думата веднага я забелязаха", пише Тодор Колев приживе в книгата си.

Месеците, прекарани в Смолян, не са лесни за младото семейство. През първите 30 дни живеели в някакъв хан, в който било толкова мръсно, че непрекъснато водели война с всякакви паразити. Скоро след това ги преместили в нов апартамент, дори пренесли багажа им с държавен камион. Не закъснели и заплатите. За една година успели да спестят за вноска за кола, без да се лишават от нищо.

Докато е в Смолянския театър, излиза "Цар и генерал", с който Тодор Колев дебютира в киното. По този повод съпругата му започнала да си прави майтапи:

“Ало, мъжът ми е киноартист!”

След години той ще разказва и пише, че от тези подигравки му е било "кофти".

Адама обожавал да се вози на 50-кубиковото моторче, което му подарил баща му на сватбата. С него пътувал навсякъде. Веднъж качил Адриана и цял ден прекали в път от Смолян до София. Историята мълчи за причините, но това бил първият и последният случай, когато тя се возила на мотора.

Не е ясно и защо работата в Родопския театър не им харесвала и затова двамата решили да планират бягството си. В онези години, разбира се, това не било никак лесно. Точно когато полагали максимални усилия да се преместят в София, те установили, че очакват дете. Всъщност именно това ги спасило от поредното разпределение в друг театър. Нормативната уредба обаче ги задължила да се приберат в Шумен, който бил родният град на Колев. В местния театър веднага харесали Палюшева и я ангажирали в няколко пиеси, но Тодор Колев успял да се добере до сцената чак около Нова година.

"Адриана бе “хубавичка и младичка”

и веднага я взеха, но за "шуменското чедо и шуменския възпитаник" място няма!", пише артистът в книгата си.

Съпругата му играе почти до последно и на 22 септември 1966 г. ражда дъщеря им Албена, която днес също е забележителна актриса. Адриана бързо се възстановява, но заедно с това сработва и късметът й, защото е поканена да играе във Варненския театър.

Адама тръгва с нея, макар че място за него в състава отново няма. Самият той решил, че ще рискува и ще изкарва пари, като започне

да пее по заведенията,

въпреки че Палюшева била твърдо против мъжът й да остави театъра.

Независимо от всички приготовления двойката така и не стига до морския град, тъй като след много перипетии получават телеграма, че са назначени в новата група на Пловдивския театър. Актьорският състав се състоял от около 16 души, като всички живеели в една стара къща. Вероятно затова празниците и купоните били безкрайни. Непрекъснато идвали гости от София. И въпреки че била в майчинство, Адриана играела в култовия спектакъл за това време "Ние не вярваме в щъркели", където си партнирала с Тодор Колев.

Младата двойка е единодушна, че там прекарва едни от

най-хубавите си години

Въпреки това след 8 г. брак те решават да се разделят, но остават приятели. По-късно Палюшева се омъжва за Павел Поппандов, от когото ражда дъщеря им Лили.

След всички тези промени Адриана отива да играе в Пазарджишкия театър, а Тодор Колев се връща в София.

"Тя е една от 18-те, които създават театъра в града през 1969 г. – споделя пред "168 часа" дъщеря й Албена Колева. - Младата група отива там и основават градската сцена, за която казвали, че за тогавашните времена е на европейско ниво. Когато идваха да играят в столицата, се събираше такъв народ в салона, че се редяха на опашки. Трупата беше много силна, със страхотни режисьори. Участвали са в международни фестивали и са се връщали с награди."

В Пазарджик Адриана прекарва едни от най-хубавите години от живота си.

"Имаше моменти, които останаха незабравими – споделя пред "Знаме" Палюшева приживе. - Дойдохме тук много млади, някъде около 1969 година. Впечатли ни съвършено новата сграда на театъра - от алуминий и стъкло. За времето си беше най-хубавата в страната. С много обич, жар и ентусиазъм се заехме да правим театър. Искахме всичко да е от най-високо качество. При нас идваха най-добрите режисьори - Крикор Азарян, Асен Шопов, Леон Даниел, Вили Цанков. За това грижа имаше нашият незабравим директор Васил Спасов. Никога повече не срещнах такъв директор като него. Толкова много обичаше артистите и толкова много мислеше за театъра!"

"Майка ми беше верен човек. Не работеше заради славата и успеха, а за това да си свърши работата – разказва дъщеря й Албена Колева. – На сцената стоеше малко като от френско списание. Наред с това тя направи много големи роли. Едната беше в спектакъл на Стефан Цанев и взе награда. Като моя майка аз я оценявам по друг начин и смятам, че беше много добра актриса, която се размина с много от успехите си. Все едно някак късметът не беше на нейна страна. Тя не беше за това време, а за някой друг век. Излъчваше особено достойнство и аристократизъм на сцената, което се среща рядко. Особено във времената, в които тя е работила. Тогава се целеше човекът с каскета, работническата класа."

Сатиричният театър, където Адриана се мести по-късно,

се превръща във втори дом на Албена

Зад кулисите тя не спира да гледа майка си, а по-късно започва да се изявява на същата сцена.

"Майка ми никога не се е стремила да позира и да е в ролята на красавицата – допълва актрисата. - Дълбаеше в друга посока. Много й се удаваха драматични роли и в Сатирата използваха точно тази й сила. Една от нейните много запомнящи се роли беше на кметицата във "Вражалец", постановка на режисьора Асен Шопов. Нейният образ беше абсолютен контрапункт на цялата комедийна линия, която върви в пиесата. Публиката много я харесваше в тази роля."

Адриана Палюшева имала изключително чувство за хумор и много ценяла хората, които могат да се шегуват. Умеела да се забавлява на сцената.

"На моменти беше много комедийна – посочва дъщеря й. – Но когато влязох във ВИТИЗ, сме имали разговори, в които ми е казвала, че ако човек влиза в театъра, за да търси славата и светлината на прожекторите, е загубен. Театъра го обичаш. След това

идваше на всяка моя премиера,

тя имаше определени критерии и винаги сме обсъждали как съм се справила. През 2003 г. се пенсионира и се отказа от сцената. Беше много омерзена от катаклизмите, които се бяха случили през последните 10 г."

Вероятно сега примадоната на Пазарджишкия театър е на някоя небесна сцена, където играе поредния незабравим спектакъл с всички приятели, които отдавна са си отишли.

Букмейкъри: Принц Хари и Меган Маркъл ще кръстят дъщеря си на принц Филип

Букмейкъри: Принц Хари и Меган Маркъл ще кръстят дъщеря си на принц Филип

Според прогнозите на букмейкърите принц Хари и съпругата му Меган Маркъл ще кръстят дъщеря си на принц Филип, пише сайтът на сп. "Пийпъл". Двойката оповести през февруари, че очаква второ дете и впоследствие разкри, че бебето ще е от женски пол, предава БТА. "Да има момче, а после момиче - какво повече може да си пожелае човек

Порноактриса талисман на "Виляреал"

Порноактриса талисман на "Виляреал"

Финалът в Лига Европа е на 26 май, но "Виляреал" вече взе преднина пред опонента си "Манчестър Юнайтед". Ако не на терена, то със сигурност на трибуните. "Жълтата подводница" ще бъде подкрепяна в първия си финал в евротурнирите от една от най-известните испански порноактриси. Става дума за Аполония Лапиедра

Росен Петров стана баща на дъщеря

Росен Петров стана баща на дъщеря

Росен Петров (50) стана баща на момиченце. Първородната дъщеря на известния сценарист и тв водещ проплака на 8 май в 20 ч в болница “Токуда”. С нея го дари любимата жена на Петров - Десислава Нешева (38), която е доктор по генетика и автор на изследването за произхода на древните българи. Момиченцето се роди 3,100 кг и 50 см високо

Кейт Уинслет без капка грим в драматичния сериал “Мер от Ийсттаун”

Кейт Уинслет без капка грим в драматичния сериал “Мер от Ийсттаун”

Кейт Уинслет - талантливата британска актриса, която отдавна се нареди сред най-известните холивудски лица, заминава за Филаделфия през есента на 2019 г. заради една важна задача. Тя е твърдо решена добре да вникне в атмосферата там, да овладее до съвършенство типичния акцент за местните (толкова сложен за всички останали)

Бориело изловен с бившата на Рамацоти

Бориело изловен с бившата на Рамацоти

Марко Бориело за пореден път доказа защо е смятан за един от най-големите плейбои в европейския футбол. Бившият нападател на "Милан", "Рома" и "Ювентус" вкара ентата красавица в леглото си. Бившата съпруга на Ерос Рамацоти - Марика Пелегринели, е последната дама, която не успя да устои на чара на Марко

Делото срещу Кевин Спейси може да бъде прекратено

Делото срещу Кевин Спейси може да бъде прекратено

Мъжът, обвинил американския актьор Кевин Спейси в сексуални посегателства, е отказал да даде съгласието си за публичното огласяване на своето име в хода на внесения от него иск за съдебно споразумение. По този начин делото срещу Спейси може да бъде прекратено, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен. Разглеждащият делото федерален съдия на Южния

Овен
Здраве: ★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-добрият български тенисист Григор Димитров, тренира в родното си Хасково ден преди да навърши 30 години, съобщи Би Ти Ви. Той започна занимания на кортовете в парк Кенана по обяд, а сред публиката на трибуните е и приятелката му Лолита Османова, за която това е първо посещение в

Фенове на ЦСКА обещават да блокират София, ако правителството спешно не разреши на мачовете в България да влизат повече от 1000 човека на сектор. Те дават примери с концерт в Античния театър в Пловдив на 12 май, където са заети всички места и стадиона в Благоевград, който бе претъпкан за двубоя "Пирин" - "Струмска слава" в петък

Петицията, която иска да бъде отменена олимпиадата в Токио събра 350 000 подписа само в рамките на 9 дни. Тя бе внесена официално в правителството и губернатора на префектурата Юрико Койке. Според организатора на кампанията "Спрете олимпиадата в Токио" Кенджи Утсономия игрите трябва да се проведат единствено при условие

Китай изгражда широкомащабен телескоп за наблюдения на северното небе

Линдзи Вон продаде имение

Бившата звезда в ските Линдзи Вон продаде невероятното си имение в Бевърли Хилс. Направи го на печалба със 100 000 паунда. Блондинката иска да се отърве от него след раздялата й с годеника Пи Кей

Камен Воденичаров вдига наздравица за празника си след ефир

Той е актьор, продуцент, сценарист и режисьор - голяма част от живота му минава в телевизията, където ще е и днес на рождения си ден. Празниците си Камен обича да отбелязва с голямо тържество с

Моделка заряза Супер Марио

Моделката Даян Мело и лошото момче на италианския футбол Марио Балотели се разделиха набързо след повторното си събиране. Двамата се задържаха заедно по-малко от половин година

Бойна мацка иска гола

Звездата в кеча Челси Грийн разкри голямата си мечта. Оказа се, че бойната мацка иска да е модел. Но не какъв да е, а на "Плейбой". Брюнетката участва в гореща фотосесия по бански и даде голямо