Марио Николов превръща българските музиканти по света в репортери на БНТ
01 Май 202190

Водещият на “Вечната музика” е едновременно певец, режисьор и продуцент

Телевизионно предаване за класическа музика и джаз, т.е. некомерсиална музика, което издържа вече трети сезон, увеличавайки постепенно аудиторията си и провеждайки дори национална класация на музикални събития, не е често срещано явление.

Не че през годините не е имало такива опити, и то много успешни – и у нас, и по света. Но да правиш класация на музикални събития в година, в която концертните зали бяха почти постоянно затворени, е голямо предизвикателство. Дължим го на “Вечната музика”, което се излъчва всяка събота от 17 часа по БНТ1. И на неговия автор и водещ Марио Николов.

Класацията се прави по крайно демократичен начин. Всеки може да номинира музикално събитие, което му е направило впечатление: концерт, оперен или оперетен спектакъл, фестивал. Дори само стриймвани събития, каквито имаше немалко през 2020 и 2021 г.

“Сумираме накрая събитията, за които са постъпили предложения, и номинираме три от тях за събития на месеца в категориите “класика” и “джаз”, казва Николов.

Церемонията по обявяване на победителя в тазгодишната класация ще се излъчи на 6 юни, неделя. Ще бъде заснета предварително, въпреки че целият екип е искал да е на живо, но заради ограниченията са се отказали.

Ако човек направи справка в сайта на БНТ кои музиканти са гостували на “Вечната музика”, може да се изуми. На практика няма известен или значим български композитор, певец, музикант, който да не е гостувал под една или друга форма, включително и съвсем млади надежди, които вече разнасят славата на България по света. Често творците изпълняват свои произведения в студиото.

А фактът, че по света почти няма симфоничен оркестър, в който да няма българи, се използва умело от екипа на предаването – те биват превръщани в негови репортери и така тв аудиторията има достъп до световноизвестни фестивали, концерти и всякакви културни събития.

“Всеки работи с любов за това предаване. Аз съм човек, който се учи цял живот и имам нужда цял живот да се развивам. Не съм се задоволил с това да бъда само оперетен певец и артист, станах и режисьор, правя най-различни проекти”, разказва Марио Николов, който дълги години беше солист на Музикалния театър, негов заместник-директор и на два пъти – негов директор.

От излъчването на първото издание насетне предаването увеличава аудиторията си всяка година с по около 20 хиляди зрители, което е доста за некомерсиална музика.

Идеята за “Вечната музика” е осъществена по класическия начин. Марио Николов я носи дълго в себе си, предлагал я е няколко пъти, а от БНТ го канят да представи концепция и проект. Одобряват ги и така започва.

“За мен беше естествено, че предаването намери дом в обществената телевизия, където му е мястото. Българските музиканти имат много големи постижения и би било грехота да не запознаем по-широката телевизионна аудитория с това”, смята водещият.

Целта му обаче не е просто да представи какво са свирили и пели гостите му у нас или някъде по света. А зрителят да разбере, че това не са някакви скучни хора, които могат само да свирят или пеят. Затова ги въвлича в разговори и понякога сам се удивлява какви страни от характера на всеки творец, за които сам той не е подозирал, се разкриват на зрителя.

А самият Марио Николов продължава да пее всеки ден. Което е естествено за професионален певец – той бе дълги години солист на Музикалния тетър, от поколението, което стъпи на сцената непосредствено след това на Видин Даскалов, Лиляна Кошлукова, Донка Шишманова, Анелия Шуманова и т.н.

Донякъде това е физическа необходимост, както за състезателя в някаква спортна дисциплина. Той уточнява, че е по-скоро психофизическа необходимост. Но в същото време има и реална нужда от упражняването, тъй като това лято отново ще излиза на сцена с проекта си “Пътешествие из Средиземноморието”.

Миналото лято серията концерти с музика от Франция до Гърция, в които участваха той, колежката му Валентина Корчакова и гръцкият тенор и пианист Георгиос Филаделфевс заедно със симфоничен оркестър, обиколи цяла България и сега Марио Николов е решен да го повтори.

Всъщност разнообразието от активности на певеца е удивително. Той е завършил и театрална режисура в НАТФИЗ и както казва, нищо не му пречи да постави и “Хамлет” от Шекспир. Поставя оперети в Русенската и в Бургаската опера.

“Непрекъснато имам разни проекти, хрумва ми нещо, поработя по него, после го оставям настрана и стои там, докато не му дойде времето”, казва водещият.

В оперетата човек изразява себе си чрез пеенето, танца и играта и според него то е по-синкретично изкуство от операта, т.е. съдържа в себе си далеч повече изразни средства. Освен това според Николов е и по-трудно изкуство, отколкото операта, защото оперетите и мюзикълите не се изпълняват на оригиналния език, на който са писани и за който авторът е съобразил музиката и оркестрацията. Често е чувал негови колеги от операта, идващи на гастрол в Музикалния театър, да казват “Ама как го пеете това? Невъзможно е”.

И макар да отбягва да говори за директорстването си в Музикалния театър, огорчението от несправедливото му уволнение се промъква в разговора.

През 2015 г. той бе уволнен дисциплинарно от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов заради уж негов гастрол в Румъния, докато се водел в отпуск. Николов отрича това и осъди министерството, но докато делото мине всички инстанции, стана 2018 г. Той бе възстановен на предишния си пост, но междувременно мандатът му изтече и този път министерството прекрати договора му с този мотив.

С днешна дата той не мисли да се кандидатира отново за поста, нито крои някакви планове за връщане в оперетата. Но и не крие мнението си за ставащото в Националния музикален и танцов център, както е официалното наименование на театъра.

Например от 2 години насам публиката му бе сюрпризирана, че не само мюзикълите, но и класическите оперети вече се пеят с микрофони. 

По принцип залата на Музикалния театър е с много лоша акустика и това се дължи на квадратната ѝ форма. Навремето там е бил Кооперативният театър, в който са пеели Мими Балканска, Тинка Краева, Ангел Сладкаров. При съюзническите бомбардировки през Втората световна война сградата рухва, но остават сцената и порталът над нея и в бедните следвоенни години решават да издигнат нова сграда над тях.

Марио Николов е абсолютно против това класическият репертоар да се пее с микрофони. “Класическата музика изисква друга експресия и друга техника на пеене. Аз дойдох в оперетата на 24 години. Тогава съм се учил от най-големите: Видин Даскалов, Минко Босев, Лиляна Кошлукова, Анелия Шуманова, Донка Шишманова – всички те пееха без микрофони в същата тази зала”, казва той.

Разбира се, това не важи за мюзикълите, защото те са писани от авторите си, за да се изпълняват с допълнително озвучаване от уредба.

Проблемът според него само ще се задълбочава, защото младите певци, които са учили класическо пеене в консерваторията, идват в театъра и точно в периода, в който трябва да се развиват, им нахлупват микрофони. “Това убива младите артисти, така те никога няма да се развият, ще станат просто поп изпълнители. А в този занаят най-важното е да си отглеждаш талантите, иначе си за никъде”, казва Николов.

И заключава, че неслучайно напоследък хората отиват в Софийската опера, за да гледат мюзикълите на Пламен Карталов “Мама миа”, “Клетниците”, “Баща ми бояджията” и др. “А това не говори добре за Музикалния театър”, смята той.

Букмейкъри: Принц Хари и Меган Маркъл ще кръстят дъщеря си на принц Филип

Букмейкъри: Принц Хари и Меган Маркъл ще кръстят дъщеря си на принц Филип

Според прогнозите на букмейкърите принц Хари и съпругата му Меган Маркъл ще кръстят дъщеря си на принц Филип, пише сайтът на сп. "Пийпъл". Двойката оповести през февруари, че очаква второ дете и впоследствие разкри, че бебето ще е от женски пол, предава БТА. "Да има момче, а после момиче - какво повече може да си пожелае човек

Порноактриса талисман на "Виляреал"

Порноактриса талисман на "Виляреал"

Финалът в Лига Европа е на 26 май, но "Виляреал" вече взе преднина пред опонента си "Манчестър Юнайтед". Ако не на терена, то със сигурност на трибуните. "Жълтата подводница" ще бъде подкрепяна в първия си финал в евротурнирите от една от най-известните испански порноактриси. Става дума за Аполония Лапиедра

Росен Петров стана баща на дъщеря

Росен Петров стана баща на дъщеря

Росен Петров (50) стана баща на момиченце. Първородната дъщеря на известния сценарист и тв водещ проплака на 8 май в 20 ч в болница “Токуда”. С нея го дари любимата жена на Петров - Десислава Нешева (38), която е доктор по генетика и автор на изследването за произхода на древните българи. Момиченцето се роди 3,100 кг и 50 см високо

Кейт Уинслет без капка грим в драматичния сериал “Мер от Ийсттаун”

Кейт Уинслет без капка грим в драматичния сериал “Мер от Ийсттаун”

Кейт Уинслет - талантливата британска актриса, която отдавна се нареди сред най-известните холивудски лица, заминава за Филаделфия през есента на 2019 г. заради една важна задача. Тя е твърдо решена добре да вникне в атмосферата там, да овладее до съвършенство типичния акцент за местните (толкова сложен за всички останали)

Бориело изловен с бившата на Рамацоти

Бориело изловен с бившата на Рамацоти

Марко Бориело за пореден път доказа защо е смятан за един от най-големите плейбои в европейския футбол. Бившият нападател на "Милан", "Рома" и "Ювентус" вкара ентата красавица в леглото си. Бившата съпруга на Ерос Рамацоти - Марика Пелегринели, е последната дама, която не успя да устои на чара на Марко

Делото срещу Кевин Спейси може да бъде прекратено

Делото срещу Кевин Спейси може да бъде прекратено

Мъжът, обвинил американския актьор Кевин Спейси в сексуални посегателства, е отказал да даде съгласието си за публичното огласяване на своето име в хода на внесения от него иск за съдебно споразумение. По този начин делото срещу Спейси може да бъде прекратено, съобщава телевизионният канал Си Ен Ен. Разглеждащият делото федерален съдия на Южния

Овен
Здраве: ★★★★ Любов: ★★★★★★
Късмет: ★★ Работа: ★★★★
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-добрият български тенисист Григор Димитров, тренира в родното си Хасково ден преди да навърши 30 години, съобщи Би Ти Ви. Той започна занимания на кортовете в парк Кенана по обяд, а сред публиката на трибуните е и приятелката му Лолита Османова, за която това е първо посещение в

Фенове на ЦСКА обещават да блокират София, ако правителството спешно не разреши на мачовете в България да влизат повече от 1000 човека на сектор. Те дават примери с концерт в Античния театър в Пловдив на 12 май, където са заети всички места и стадиона в Благоевград, който бе претъпкан за двубоя "Пирин" - "Струмска слава" в петък

Петицията, която иска да бъде отменена олимпиадата в Токио събра 350 000 подписа само в рамките на 9 дни. Тя бе внесена официално в правителството и губернатора на префектурата Юрико Койке. Според организатора на кампанията "Спрете олимпиадата в Токио" Кенджи Утсономия игрите трябва да се проведат единствено при условие

Китай изгражда широкомащабен телескоп за наблюдения на северното небе

Линдзи Вон продаде имение

Бившата звезда в ските Линдзи Вон продаде невероятното си имение в Бевърли Хилс. Направи го на печалба със 100 000 паунда. Блондинката иска да се отърве от него след раздялата й с годеника Пи Кей

Камен Воденичаров вдига наздравица за празника си след ефир

Той е актьор, продуцент, сценарист и режисьор - голяма част от живота му минава в телевизията, където ще е и днес на рождения си ден. Празниците си Камен обича да отбелязва с голямо тържество с

Моделка заряза Супер Марио

Моделката Даян Мело и лошото момче на италианския футбол Марио Балотели се разделиха набързо след повторното си събиране. Двамата се задържаха заедно по-малко от половин година

Бойна мацка иска гола

Звездата в кеча Челси Грийн разкри голямата си мечта. Оказа се, че бойната мацка иска да е модел. Но не какъв да е, а на "Плейбой". Брюнетката участва в гореща фотосесия по бански и даде голямо