Адвокат Иво Ивков: Михайлов не е спирал да ръководи БФС

Иво Ивков още не е решил дали ще се кандидатира на конгреса

Иво Ивков е сред най-уважаваните спортни адвокати в България. Юристът дълги години защитава "Левски" по различни казуси. Той е член на Централната избирателна комисия. През миналата година името на Ивков беше споменато сред потенциалните кандидати за президент на БФС. Специално за читателите на "България Днес" спортният адвокат разтълкува правния казус около изтеглената оставка на Борислав Михайлов като президент на футболния съюз.

- Г-н Ивков, какво е вашето мнение около отказа на Агенцията по вписвания да върне Борислав Михайлов начело на БФС?- Никога не е имало казус. Очаквах нещо подобно да се случи. Имах информация. Когато дойде новината за завръщането на Борислав Михайлов, веднага казах пред хора, че няма държащ на себе си съдия, който да го впише отново като президент. Уставът е достатъчно ясен, колкото и да се упражняват върху него юристи и неюристи. Там е казано в член 47, че при подаване на оставката Изпълнителният комитет излъчва първия вицепрезидент за президент до насрочването на следващ конгрес. Във ФИФА също се чудят и търсят обяснение. Не проумяват какво се случва. Първо им казват, че един е начело на БФС до конгреса. След това друг се връща отново.

- Михаил Касабов каза пред "България Днес", че ще обжалват отказа за връщане на Борислав Михайлов. Има ли шанс въпросното обжалване да даде положителен резултат за Михайлов?

- Не мога да кажа какво ще бъде решено. Съдия, който разбира от материята и държи на името и авторитета си, никога не би вписал тази промяна. А да гадая какво ще стане, отдавна съм се напатил и вече не го правя. Не виждам правен и житейски аргумент да бъде вписан отново. Всъщност това е за "Гинес". В света няма друг, който след година и половина да каже, че се връща. Отказът от вписване е правилно решение. Правилно е, че ФИФА се интересува какво се случва в БФС. Що се отнася до Михаил Касабов, е разбираемо, че ще обжалва. Ясно е какво целят. Да се бавят нещата, докато не се случи нещо, макар да не знам точно какво. Вероятно да няма конгрес и да цари безвластие. Интересното е как самият Касабов, който е вписан в регистъра като представляващ организацията, казва, че ще обжалва собственото си избиране. Това показва колко са "независими" тези хора. През всичките тези години е публична тайна, че Борислав Михайлов не е спирал да ръководи футболния съюз. Не говоря де юре, а де факто. Може да попитате какво се е променило, кой управлява, кой колко често ходи до БФС. Много лесно може да се изясни. По-важно е друго. За мен не е изненада оттеглянето на оставката на Борислав Михайлов. Той няма какво друго да прави. Това се чуваше много отдавна в средите. Най-изненадващата е реакцията не на целия Изпълком, защото тези хора са назначени от Михайлов. Дължат му лоялност. Реакцията на Петър Величков е много изненадваща. До последно го чакахме да разберем дали той или Бербатов ще са кандидати за президент. Бербатов надълго и нашироко обяснява правни неща. В следващия момент Величков е първата вдигната ръка на Изпълкома, за да няма конгрес. Абсолютно шизофренична позиция.

- След като Михайлов подаде оставка, всички членове на Изпълкома без Йордан Лечков обявиха, че и те са направили същото. Защо те не бяха отписани от Търговския регистър?

- Не мога да кажа дали са си подали оставката, защото не съм вътре в кухнята. Ако са го направили, случаят е същият като с Михайлов. Тогава трябваше да се насрочи конгрес. Няма нищо сложно, но хаосът се създава отвътре. За съжаление не знаем точните факти - кой си е подал оставката и кой не. Затова не мога да коментирам. Правото трябва да се основава на факти. Другото е спекулация.

- Появи се информация за потенциална юридическа врътка. Михайлов да бъде избран за първи вицепрезидент на следващия Изпълком, Касабов да подаде оставка и Боби отново да се върне начело. Юридически това може ли да се случи?

- На всичко са способни! Могат да правят каквото си искат. Така или иначе до февруари няма да има време да минат три съдебни инстанции. Тези юридически трикове са ми по-скоро смешни. 29 години съм в професията. Едва ли някой може да ме изненада. Изпълнителният директор на съюза Борислав Попов също е юрист. Тези хора показват на какво са способни. Лошото е, че другият човек – Бербатов, даде доста юридически становища. Не знам дали междувременно не е завършил право. Неговият екип показаха за какво става въпрос. Уж те искат да са носител на промяната и в следващия момент вдигате ръчичка за отлагането на конгреса на 25 юни. Това е факт. Уж Камен Костадинов бил казал нещо на Величков и понеже бил пестелив човек, вдигнал ръка. Глупости! Конгресът беше насрочен. Трябва да застанеш и да искаш промяна. Тогава нека другите да обжалват в съда. Нека легитимният конгрес да избере президент. Кой е победителят от всичко това? В крайна сметка февруари трябва да има конгрес. Не знам за тогава какво ще измислят.

- Отказахте ли се вашата кандидатура да бъде издигната?

- Никога не съм казвал, че със сигурност кандидатурата ще бъде издигната. Още през ноември заявих моята идея да има задължителна мандатност в ръководството на БФС. Второто беше Професионалната лига да поеме първенството. Тя на практика не функционира. Процесът ще бъде бавен и болезнен. Изцяло приоритет трябва да е некомерсиалната дейност, националните отбори и юношеските формации. Да върнем децата в махалата. Правителството има възможност да отпусне средства за това. Ще има съвсем нова методология и възпитание на българските съдии. Има кадърни момчета, които са притискани от едно или друго място. Не са толкова много нещата. Най-важното е да върнем почтеността в БФС, който и да стане президент. Винаги трябва да е ясно какво се взема и разходва. Прости са нещата. Не съм се отказал. Дадох едно-две интервюта. Тогава обявих, че ако имам необходимата подкрепа, която имаше през ноември на сериозни клубове и личности, твърде вероятно е да се кандидатирам. Ако няма подкрепя, няма да го правя. Или отивам да печеля конгрес и се опитвам да правя промяна наистина, без да се огъвам на първото гласуване, или няма смисъл. Имам достатъчно други занимания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене