Владо Пенев от дете се вглежда в старите сгради, сега прави албум със софийски кьошета

Вместо снимки от различни дестинации Владо Пенев започна да показва кадри на фасади на столични сгради. Фотографиите прави отдавна, а преди два месеца реши да ги представя и на своите приятели и почитатели в социалните мрежи.

Идеята за снимките му хрумва преди години, докато се разхожда в Барселона. В испанския град е не за първи път - познава го толкова добре, че по-късно, когато дъщеря му отива да учи там, се случва да му се обажда, за да го пита за посоката.

“В Барселона улиците са абсолютно прави, краищата им образуват осмоъгълни площади и виждаш лицата на сградите. Помислих си, че и у нас има много такива красиви места. Започнах да обикалям и да снимам”, разказва актьорът.

От малък той забелязва красотата по фасадите на сградите. Роден и израснал на столичната улица “Иван Вазов”, сам става свидетел как някои от унищожените по време на Втората световна война стари сгради се изграждат наново - някога и много успешно.

“Винаги съм обръщал внимание на фасадите. Ужасно ми харесват тези красиви стари сгради. Някои не са толкова добре запазени, поддържани, но имат патина на времето. От дете наблюдавам изключително красиви сгради по пътя за училище - първо докато бях в VI ОУ “Граф Игнатиев”, след това и докато ходих и се връщах от VII СУ “Св. Седмочисленици”. Освен това кварталът, в който живея, е пълен с такива сгради. И реших, че е хубаво да се опитам да ги запечатам и да ги представя на хората точно такива, каквито са. Някои от тях са обществено значими, други са съвсем обикновени жилищни сгради, малки къщи. Независимо от предназначението си, те носят някаква красота. Така исках да направя живота на хората по-добър - като им обърна внимание на красотата, която може би не са забелязали”, обяснява Пенев.

Снимките, които прави, изобщо не са професионални - заснети със специален фотоапарат или апаратура.

Уловени са с

камерата на

телефона му,

докато върви по столичните улици. “Важното е да имаш идея, да уловиш мига, да го има сантимента”, казва актьорът.

На кадрите си е запечатал фасадите на паметници на културата като сградата на Българската народна банка, построена през 1935-1939 г. И досега тя е запазила автентичния си вид. Пенев е уловил и скулптурата на покровителя на банкерите св. Никола, изработена от Любомир Далчев, разположена на колоната вдясно от централния вход на БНБ.

На снимките му е и фасадата на една от най-красивите сгради в столицата, разположена само на няколко крачки от централния вход на Народния театър. Това е седеметажното необароково здание, построено през 1914 г. по поръчка на политика и предприемач Христо Гендович, който получава титлата барон от руския император Александър II заради заслугите си по време на Руско-турската война. Сградата на Гендович е проектирана по виенски образец с тераси, еркери през етажите и богато орнаментирана фасада.

Не липсват и исторически сгради в колекцията му от снимки. Пенев

показва и сградата,

в която е починал

Пейо Яворов

- не къщата, която става музей и съхранява първите издания на прозведенията му. А онази малка сграда на улица “Солунска”, в която Яворов е на квартира в апартамент на втория етаж в последните дни от живота си.

“Снимал съм не само стари, а нови и модерни места като Бюрото на Европейския парламент на ул. “Г.С.Раковски”, обяснява Пенев.

Той улавя с телефона си фасадите в страничната им част, затова и озаглавява кадрите си “Софийски кьошета”.

“Във всекидневието си всички ние се срещаме с не толкова добре направени неща - и ремонти, и липсата им, и грозни графити, и немарливо отношение към света изобщо. Да обръщам внимание на красивото, е начин на живот. Предпочитам моят живот да бъде максимално хубав и това зависи от мен самия. Бих искал да предизвиквам у себе си позитивни емоции. Така живея по-смислено. Затова показвам и красотата на другите”, разказва Пенев.

Мнозина знаят, че актьорът обича да пътува до различни точки по света. Посетил е Перу, Аржентина, Австралия, САЩ, както и почти всички европейски държави. Но винаги, когато може, обикаля и в България. Преди десетина дни отива до Пловдив специално за да види новооткритата Епископска базилика на Филипополис.

“Някой би си помислил, че съм голям любител само на София. Не, аз харесвам и Пловдив - съвършено красиво място със Стария си град, с Античния театър, с Капана. Друго такова е Русе - какви сгради, какъв дух! Така е и във Варна, в Бургас - всеки град в България има своите красоти. Просто обръщам внимание, че и в София има толкова много хубави неща, а ние прекалено много се вторачваме в лошото и то става доминантно”, категоричен е Пенев.

Преди два месеца той и колегите му в “Откраднат живот” приключиха завинаги работата по него. След това актьорът се отдаде на малко заслужена почивка. Но тя няма да продължи още много, защото

до дни Владо Пенев

се връща на сцената

и започва репетиции

на ново представление в Народния театър - “Балконът на Вазов” на режисьорката Диана Добрева. Двамата вече са работили по много успешни спектакли. Новата им обща пиеса е на драматурга Александър Секулов. Актьорският състав в нея ще е внушителен и ще включва едни от най-талантливите артисти у нас, сред които освен Пенев ще са Юлиан Вергов и Валентин Ганев.

Действието в “Балконът на Вазов” ще е основно по времето на Междусъюзническата война - период, с който сравнително малко се е занимавало българското изкуство. Самият Вазов също ще присъства в представлението, което ще засяга и неговия род. Историческите факти в нея ще са автентични и достоверни, каквато ще е самата характеристика на Вазов. Най-вероятно премиерата ѝ ще е през септември.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 храни, които повдигат настроението, според науката
Искате да превърнете жабата в принц? Или страдате ли от комплекса за спасител във връзката?
Всичко за алкалната вода и нейните ефекти
9 странни дейности, които ще засилят вашето сексуално желание
Биофилия – има ли почва у нас?

Напишете дума/думи за търсене