Кои художници да следим с интерес през 2022 г.

Изложбата "Арт старт 2020" ще се открие в три арт зали на 11 май

Галерия Credo Bonum за пета година ще покаже новите имена на художници, които да следим с интерес през идващата 2022-а и не само. Към традиционната изложба в две части в Credo Bonum и Гьоте институт се присъединява и галерия КО-ОП с проекта Art Start Editions. Поканени са млади автори, вече преминали през предходни издания на “Арт старт”. Сега те ще направят и тиражни творби (мултипъли), които ще могат да бъдат купени по време на изложбата. Проектът е подкрепен от столичната програма “Култура”.

“Арт старт 2021” обединява авторите и техните работи около темата “Скок в празното” (Leap Into the Void) по името на знаковата фотография на Ив Клайн от 1960 г. Левитацията между небето и земята, играта с реалността, замръзването в едно напълно нестабилно място се превръщат в отправна точка за коментар на ситуацията на несигурност на младите художници и в света като цяло в последната година, но и на необходимостта от дързост и смелост за един такъв скок в празното и неизвестното.

Имената са селектирани след внимателно наблюдаване на процесите в изкуството през изминалата година. Немалка част от тях учат и живеят в чужбина, а някои са напълно непознати за българската публика. Куратори на проекта тази година са Весела Ножарова и Бояна Джикова.

И трите изложби се откриват на 11 май от 16 до 20 ч. В пространството на Credo Bonum (ул. “Славянска” 2) и Гьоте институт (ул. “Будапеща” 1) са творбите на Били Матеева, Боряна Русенова, Вера Хаджийска, Владимира Вълкова, Денислав Големанов, Жанина Маринова, Катерина Димитрова, Кая Ценкуловска, Любен Малчев, Марина Генова, Мая Венкова, Сияна Шишкова, София Димова, Цветелина Иванова.

А КО-ОП (ул. “Янко Сакъзов” 17) ще покаже Алина Папазова, Мартиан Табаков, Мартин Атанасов, Невена Екимова, Теодор Генов в рамките на инициативата Art Start Editions.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Списание "Тайм" обяви списъка си за най-влиятелните личности на 2024 г. (Снимки)
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори

Напишете дума/думи за търсене