Бойка Асиова с приз на името на Христо Г. Данов (Снимки)

Писателката Бойка Асиова с приза - равен на български "Нобел" - до нея е министър Минеков.

Тази награда  е като български  "Нобел"

След номинацията за големия приз на името на Христо Г. Данов, писателката Бойка Асиова (има и отличие и на името на Николай Хайтов) спечели награда и отново овациите на журито, критицити, познавачи и ценителитна българската литература.

Бойка Асиова с фенове и с министъра.
Бойка Асиова с фенове и с министъра.
Министърът на културатът (служебен)  проф. Велислав Минеков лично поздрави авторката (заедно на снимката) в къщата на Хр. Г. Данов в Пловдив.

Книгата ѝ “Роден на Великден” продължава да се ползва с огромен читателски интерес.

Днес (17 юни) "Роден на Великден" ще се срещна с читатели във Велико Търново, 17 ч, регионална библиотека "Петко Славейков".

За приза

Най-.високото отличие, което се присъжда на писател.

Това е нашият "Нобел".

За авторката и книгата

Бойка Асиова, автор на книги с публицистика, документалистика, проза.

Между тях са сборниците с разкази "Мъжко можене", "Лудовица", "Рецепта за камбана"(Годишна награда на СБП за есеистика) и романите "Яловата вдовица" (Национална награда "Н. Хайтов", номинация за наградата "Хеликон", преведен на немски и турски език) и "Вълчицата излиза привечер". "Запеските. Дух и материя" с приз за принос в запазване на фолклора.

Автор на публицистично-документални филми на БНТ ("Жалба по Гоце", "Между люлката и гроба", "Курбан за Илинден", "Двата Миладина", "Пътят за Драма", "Тайната на юдите" и други в областта на борбите на македонските българи за национално освобождение, културно наследство, традиции и нрави и тяхната съвременна проекция).

"Всичко, написано от Бойка Асиова, като че ли излиза от потайни пазви, в които планината, ветровете и предците са съхранявали специално за нея ароматни думи, извезани сюжети и незабравими герои. В пазвата на тази книга има един живот.

Българско сираче от Илинденското въстание (1903) се превръща в ирландски студент по медицина, а след това жител на света, който лекува европейци и африканци, но най-вече своята душа.

Ще намери ли лек за гладуващото си сърце по най-дългия път обратно към себе си? На този въпрос ще ви отговори Бойка Асиова така, както само тя го може."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене