Искат Европа да забрани рекламата на бензинови и дизелови коли!

В Европейската комисия е постъпило предложение за забрана на рекламата на автомобили с бензинови и дизелови двигатели. Инициативата ще бъде разгледана от ЕК, ако бъде подкрепена от поне един милион жители на Стария континент.

Европейската комисия регистрира европейската гражданска инициатива (ECI) „Забрана за реклама и спонсорство на изкопаеми горива“. Авторите на документа се надяват, че Европейският съюз ще разработи законопроекти, забраняващи рекламата и спонсорството на всички видове превозни средства, задвижвани с изкопаеми горива. Изключение ще бъде направено само за превозни средства, които се използват за предоставяне на транспортни услуги. Предложението е забраната да обхваща офлайн и онлайн реклама, спонсорство на спортни, образователни и развлекателни събития.

Регистрацията на инициатива сама по себе си не води до някакви последици. От Европейската комисия обаче признават, че документът не нарушава законодателството на ЕС, което означава, че той не може да бъде официално игнориран.
Следващата стъпка е събирането на подписи в подкрепа на инициативата. Ако в рамките на една година поне един милион души от поне седем държави от ЕС се обявят за забрана за реклама и спонсорство на автомобили с двигатели с вътрешно горене, тогава Европейската комисия ще трябва да вземе решение.

На практика това ще означава, че ако инициативата бъде одобрена в ЕС, ще бъде въведена забрана за всяка реклама на автомобили с бензинови и дизелови двигатели. Също така производителите на автомобили няма да могат да спонсорират в области като спорт, образование, наука и социални събития. Забраната ще важи и за енергийните компании: няма да им бъде разрешено да рекламират петролни продукти, природен газ и въглища.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Списание "Тайм" обяви списъка си за най-влиятелните личности на 2024 г. (Снимки)
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори

Напишете дума/думи за търсене