Робърт Дауни младши подкрепи картографирането на живота в реки и мочурища

Робърт Дауни Джуниър СНИМКА: РОЙТЕРС

Актьорът Робърт Дауни младши подкрепи проект, който ще използва ДНК технология за картографиране на информация за рибата и други животни в реки, езера и мочурища с цел те да бъдат опазени, съобщи фондация "Томсън Ройтерс".

Проектът eBioAtlas беше обявен днес от Международния съюз за опазване на природата и британската компания "Нейчър метрикс". Целта му е да привлече частни инвестиции и да е в помощ на държавната политика по опазване на биоразнообразието.
Все повече държави гледат на по-доброто опазване и устойчив мениджмънт на паркове, гори, океани и дива природа като изключително важно за поддържането на екосистемите и изпълняване на целите за намаляване на парниковите газове.

Технологията за първи път ще се използва в такъв мащаб, допъни БТА. Тя ще заложи на евтини комплекти за взимане на проби, като резултатите ще се записват в апликация за телефон. След това следите от ДНК ще се изпращат в лабораторията на компанията за идентифициране на видовете. През първите три години ще бъдат взети 20 000 проби от сладководни източници, като р. Амазонка, Ганг, Меконг. Очаква се проектът да струва около 14 милиона щатски долара.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене